Revija Joker - Naskok sladkih alternativic

ČLANKI
stranka » članki » igrovje - tematski članki » Naskok sladkih alternativic
...
Sneti, Aggressor, Retro, Quattro, Navi in Case zaradi vse manjšega števila velikih komercialnih naslovov za računala (vnovič) storijo zajeten vpogled v svet alternativnega, neodvisnega igranja. Ko oči odmaknejo, jih bolijo od izmenjavanja svetlobe in teme.

Po eni strani PC zato, ker je tako odprta in kompleksna platforma, tantalsko trpi. Težave z namestitvami in gonilniki, neobstoj standardnega igratorja, ki bi bil združljiv s konzolastičnimi, relativno visoka cena, potreba po pogostem nadgrajevanju, gusarstvo & nebriljantna prodaja, nadvse pisano občinstvo, ki mu je težko določiti splošen okus - to so le nekateri elementi, ki založnike velikih projektov navdajajo s strahom in jih pehajo od računalnikov k laže obvladljivim, jasnejšim konzolam. Druga, svetlejša plat medalje pa izvira ravno iz nenavezanosti abakov na enega proizvajalca, en način nadzora, en servis. Igro lahko ustvari praktično vsakdo, za kar ne potrebuje odobritve Sonyja, Nintenda ali Microsofta; priročen razpečevalni medij je itak postal internet, ki pelje do malodane slehernega peceja; edini sodnik pa je vsesvetovno občinstvo, ki sega od zahodnih držav do Kitajske, od Norveške do Južne Afrike.

Nič čudnega potemtakem, da je manjših, brez težav zdownloadabilnih iger na računalih kot listja in trave. Tod so tržno nišo poiskali številni avtorji, ki jih večja moštva ne privlačijo ali jih ne bi nikdar vzela v službo, ker so preveč izvirni ali svobodnjaški. Dotični neodvisni - independent projekti (od tu pride ljubkovalna okrajšava 'indie') tako za dokaj malo denarja, se pravi za tipično ceno med devetimi in šestnajstimi evri, prinašajo koše samosvoje zabave, ki je na policah trgovin vsled boječkastih kravatarjev ne bi nikdar ugledali. Dodaten plus je stalnost pritoka: Armadillo Run, Orbit Master, The Shivah, Gumboy Crazy Adventures, Naked War, Flash Flash Revolution, Line Rider in fl0w se pridružujejo Defconu, Mutant Stormu, Gishu, Wiku, Deluxe Ski Jumpu, Warningu Forever ter DX Ballu in kažejo, da je vodnjak sladkih alternativic malodane neizčrpen.

Seveda pa je treba tudi na te izdelke gledati s kritičnimi očmi. Kot na vsakem področju po Indieji Koromandiji hara kup šodra, medtem ko preizkuševanje tovornjakov demo verzij človeku pobere ničkoliko dragocenega časa. Vrednost je pri špilih velikokrat dvomljive sorte: to, da je igra poceni in proizvod majhne softverske hiše, je sicer lahko povod za nakup mimogrede ali iz moralnih vzgibov, ni pa rečeno, da je bil cekin dobro naložen. Starejše komercialne igre, ki so v štacunah na voljo po znižanih cenah (glej članek o pocenkah v J161 ali na stranki, id: 3494), stanejo tam nekje. Resda so ponavadi manj izvirne, a med njimi najdeš kupe izvrstnih, tehnološko naprednih izdelkov, ki prav tako tečejo na šibkejših mašinah. Namečkoma prejmeš fizičen medij in škatlo, pri alternativicah pa le filet na disku, dostop do katerega si izboriš s kreditno. In še nekaj je: čeprav nekatere indiejke res utirajo nova pota, med njimi ni malo takih, ki ponavljajo stare koncepte in jih v ničemer ne izboljšujejo ali kakovostno predrugačijo. V bistvu je kljub stalnemu zatrjevanju avtorjev, da so na vsak način originalni, takih papagajnic ogromno. To po dvotedenskem matranju s pričujočim člankom še kako dobro vemo.

Pred vami je torej rešeto, ki kritično in kritiško ločuje zrna od plev. Par deset mega dolge demote imate na spletnih straneh in na natlačenkah, tako da vas nič ne ovira pri tem, da ne bi vnemar pustili apna in preizkusili par najboljših neodvisnic. Zabave vam bodo pričarale obilo in vam nemara odprle duri v svet, ki ga ob kopicah velikanskih naslovov sploh ne poznate. Čeprav slednje zastonj dobite na komunističen način, se velja kdaj ozreti čezplot!

Naskok sladkih alternativic objavljeno: Joker 164
marec 2007