Revija Joker - Dobro, da ne tesni

ČLANKI
stranka » članki » igrovje - tematski članki » Dobro, da ne tesni
Dobro, da ne tesni
...
Ventil, namreč, kar pomeni angleška beseda 'valve'. Če bi, bi bila pregovorna gospodinja sicer vesela, saj izza obračala ne bi mezela oranžna tekočina barve kakijaste lijavice. Toda igrarji bi bili prikrajšani za niz mojstrovin istoimenskega izdajatelja, ki zveličavno delo nadaljuje s kompilacijo The Orange Box. Ob nje prihodu Sneti odigra Episode Two in Portal ter izkusi, kako je, ko se parni ventil odpre in te od nog do glave poškropi s kvalitetno digitalnostjo, medtem ko Aggressor zlorabi Team Fortress 2.

So res minila že tri leta, odkar smo bili tako srčno ("Welcome! Welcome to City 17!") dobrodošli v Mestu sedemnajst? So, in medtem je prišlo mnogo špilov. Toda Half-Life 2 je preizkus časa prestal karatejsko. Edinstvena prvoosebna mešanica streljanke, miselnice in dirkačine, prelita z dozo morečega vzdušja, simpatičnega humorja ter intrigantne zgodbe, je v Jokerju 137 dobila epsko oceno 94 in se zapisala med legende. A še pomembneje je, da je kot izkušnja šestintrideset mesecev kasneje skorajda enako sveža. Za to je verjetno v enaki meri kot Valvov nepopustljivi perfekcionizem odgovorna lenobna igrarska branža, ki ji je napredek španska vas in ki jo novosti polnijo z nesvetim strahom. Pa je vseeno impresivno, kako malo se je grafika zaradi svoje pisanosti in raznolikosti postarala in kako samosvoj, inteligenten, kompleksen, čustven, uživantski ter odlično tempiran je HL2 še zmeraj. V sobanah Valva je dizajn pač kralj.

Izstrelitvena ploščad Oranžne šatulje ti na budimpeštanskem ozadju Mesta 17 takole servira njeno vsebino. Counter-Strike ni njen del, kar pa ob splošni razširjenosti tega moda bržda ni problem. Saj ga imate že dovolj, ne?

Ampak Ventilčki niso le zajetna, navdiha polna avtorska skupina, ki zna delati odlične igre. Istočasno je to bistro podjetje, ki skupaj z velikimi proizvajalci konzol, kot so Nintendo, Sony in Microsoft, sodi med najbolj inovativne ter v prihodnost usmerjene založnike. Ključni besedi njihove vizije, ki po letih garanja začenja rojevati konkretne sadove, sta Steam in The Orange Box.

Dobro, da ne tesni objavljeno: Joker 172
november 2007