Revija Joker - Avtomobilski CES 2016

ČLANKI
stranka » članki » raport » Avtomobilski CES 2016
...
Bolj kot nad kvadratnim kilometrom televizorjev, kubikom notebookov, jato dronov in kontejnerjem raznolikih gedžetov je LordFebo ob spremljanju januarskega vegaškega šova navdušen nad avtomobilskim delom.

Consumer Electronic Šov je postal de facto (tudi) avtomobilska razstava. To ne pomeni, da je imela svoj paviljon poslednja štirikolesniška značka, a kakšen ducat pa se jih je razkošno predstavilo. Čeprav je bilo celo nekaj svetov­nih premier, denimo električni chevrolet bolt, so bile v prvem planu nove tehnologije, zlasti tis­te, ki avtomobile povezujejo s svetom in jih delajo samostojne. Mercedes, Kia, Audi, Toyota, Ford ... vsi so kazali svoje avtonomne pristope, način dojemanja okolice, parkiranje s pomočjo telefona in vključevanje v internet reči. Škoda, da ni bilo Tesle in Googla, dasi se je šušljalo, da bosta silicijevi firmi sejem izkoristili vsaka za svojo veliko najavo.

Mercedes je na CES pripeljal koncept IAA – Inteligent Aerodynamic Automobile, ki so ga pokazali že jeseni na frankfurtskem salonu. Že tako futuristično vozilo s stekleno streho in vesoljsko notranjostjo zna ob pritisku na gumb oziroma ob višji hitrosti spremeniti obliko. Da doseže najboljši količnik drsenja skozi zrak, se zadek podaljša za 39 centimetrov, nagne in razširi se sprednji odbijač ter celo feltne se zravnajo in zapolnijo školjkaste krake. Se bo tako tranformerstvo zares udejanjilo?

Avtomobilski CES 2016 objavljeno: Joker 271
februar 2016