Revija Joker - Vesoljski raj in direndaj

ČLANKI
stranka » članki » raport » Vesoljski raj in direndaj
Vesoljski raj in direndaj
...
V prostranstvih EVE Onlina rastejo nove kovinske gmote iz frišne razširitve Citadel in v polnem teku je največja vojna doslej. Aggressor iz oddaljenih osončij poroča o zakulisnih igricah, ki se jih ne bi sramoval noben politik.

Vesoljska masovščina EVE Online je samosvoj izdelek, na katerega večina igralcev gleda z me­­ša­­ni­co nejevere in strahospoštovanja. Brezna menijev in neizprosno okolje spletkarskih megakorporacij novincem otežujejo vstop. Po drugi plati pa tu nastajajo najbolj bizarne pripovedi v špilih, kot so več mesecev načrtovani drzni atentati in kraje denarja z bančni­mi prevarami. Dogajanje namreč v pretežni meri ustvarjajo igralci sami, ki vodijo podjetja in zafrkavajo tekmece. Zaradi tega je EVE trinajst let po izidu – starejša je od World of Warcrafta! – še kako živa in celo raste.

EVE: Valkyrie je lansirni naslov za rift, a v prihodnje dospe tako na vive kot PSVR. Na Fanfestu so razkrili, da se bodo igralci z različnih platform lahko udarili skupaj (cross-platform play).

Nigerijski posli
Goonswarm je že od začetkov igre eno najbolj razvpitih združenj, sprva znano po množičnih gusarskih naskokih z manjšimi plovili (od tu 'roj') in kasneje po zvitem spletanju zavezništev. Zaradi tega je pre­ži­velo vse dozdajšnje vojne in se prebilo na čelo korporacij. To je lanskega aprila botrovalo nastanku Imperija, gigantskega konglomerata pod vodstvom Goonswarmovega šefa, Američana Alexa 'The Mittani' Gianturca. Imajo celo neke sorte papeža, ki na kon­vencijah naokoli skače v halji in deli odpustke. Mittani se označuje za 'Vladimirja Putina EVE Onlina' in v podobni maniri vodi državo, kar mnogim ni pogodu. In kot je nabrekanje pomenilo konec Rimskega cesarstva, so se pozimi nad Mittanijem začele zbirati temne nebule.
Frakcija za frakcijo je ob podkupovanju in zarotah pričela zapuščati Imperij in na mejah so nasprotne koalicije pri­če­le zbirati težko orožje, orjaške vojne ladje titane. Mrhovinarji so zavohali kri in od februarja je vsemirje sleherni teden uzrlo nastanek novega zavezništva, usmerjenega v trganje mesa z imperialnega korpusa. Začetne praske so preraščale v vse večje bitke in čeprav še nismo doživeli novega rekordnega udarca flot, je bil velikan zaradi količine nasprotnikov primoran v umik na večini odsekov. Zdaj je stisnjen v kot in se brani kot ranjen lev.

EVE Fanfest je vsakoletni dogodek za največje privržence univerzuma EVE. Tam v živo kujejo nove zarote in polokajo ogromne količine lokalnega piva.

Toda glavno presenečenje je nastopilo, ko je aprila igralec z imenom Lenny Krawitz2 pojasnil, da v pretežni meri stoji za kolobocijo. Od oktobra lani je s tisoči milijard igrinih denarcev ISK na noge postavil nič manj kot osemindvajset najemniških koncernov, vse z namenom prekuca imperialnih psov. Kako se je do bržčas največje zaloge denarja v EVE dokopal? S stavami in igrami na srečo. Udinja se namreč na gemblerskem portalu Iwantisk.com, kjer se obračajo groteskno visoke vsote navidezne valute. Iske je sicer prepovedano pretapljati v evre. A čeprav ne morejo zaslužiti za sendvič, takšni bankirji upravljajo z ogromnim vplivom, in ko tlesknejo s prsti, se stvari zgodijo. Menda je Lenny v resničnem svetu Američan iz Georgie po imenu Joe, a nihče ne ve natančno. Potrjeno igra tudi lik Nigerian Banker Prince. Smeh.

Nova bo futuristična streljanka z vojaškimi poklici, ki v trenutni testni različici še nima vozil kot Dust. Čas prihoda še ni znan, skoraj gotovo pa bo free to play.

Valkire kažejo pot
Najnovejši megakonflikt je slučajno sovpadel z eno prelomnejših razširitev tega mmoja – Citadel, ki so jo splovili konec aprila. Ta igralcem naposled omogoča gradnjo lastnih vesoljskih postaj, saj so dotlej najemali obstoječe v vesolju. Islandski studio CCP ima s citadelami širokopotezne načrte, saj jih bo moč napadati in uničiti, kar bo spopade med korporacijami poneslo na novo raven, ker bo izguba postaje bolela. Dodatek je bil glavna tema letošnje konvencije EVE Fanfest v Reykjaviku, ki je potekala le malo pred izidom, od 21. do 23. aprila. Osovraženih pripadnikov Goonswarma ni bilo na spregled, zato ni moč poročati o izpadih.
Islandci so imeli več dela s tolaženjem vseh petih ljudi, ki še igrajo streljanko Dust 514, kajti konec maja njene strežnike nepreklicno ugasnejo. Špil se ni proslavil, med drugim zaradi tega, ker so ga avtorji povezali z odhajajočim playstationom 3. Toda možje pravijo, da so se iz fiaska marsikaj naučili, in šanghajska izpostava, ki je napravila Dust, sedaj gara na novem FPSju za PC s kodnim nazivom Project Nova (prej Legend). “To bo najprej dobra streljačina in šele potem igra v svetu EVE,” pravi šefe studia Hilmar Petursson. “Zaenkrat skušamo narediti dobro igro v načinu 6 na 6, brez megalomanskih ambicij spajanja z mmojem, ki so bremenile Dust.” Prav mogoče je, da bo Nova ločena od EVE Onlina, podobno kot je EVE: Valkyrie za navidezno resničnost.

Gradnja citadele je gigantski strošek, takisto je za napad nanje potrebna zajetna flota večjih barkač.

Valkyrie in Gunjack, manjši špil za gear VR, sta velik uspeh in slednji je celo najbolj igran špil na Samsungovih očalih! To je Islandcem v veliko uteho, kajti poleg Dusta so utrpeli še en boleč neuspeh, ko so morali predlani po kar devetih letih ustaviti razvoj na masovnici po vampirskem svetu World of Darkness. Za Valkiro so na Fanfestu obelodanili in pokazali način carrier assault, v katerem bomo naskakovali velike letalonosilke. Dospel naj bi v poletnih mesecih. Letošnja konvencija je torej minila v takšnih konkretnih demonstracijah in ne visokoletečih napovedih, s katerimi se je studio večkrat opekel. Neuspeh Dusta je Islandce streznil. No, ideja spajanja vseh naslovov v povezan univerzum je še vedno nekje v predalu. EVE Online je navsezadnje letos videl največ igralcev in spopadov, hiši pa finančno menda še nikdar ni šlo tako dobro. Morda ima kaj s tem Nigerian Banker Prince, hm.

Vesoljski raj in direndaj objavljeno: Joker 274
maj 2016