Revija Joker - Pravljice iz Šentjakoba

ČLANKI
stranka » članki » raport » Pravljice iz Šentjakoba
...
Ker bi rad, da kakajo medenjake in pukcajo milne mehurčke, ki nikoli ne počijo, LordFebo žene čredo samorogov na brezkrajne livade dežele Domišljije. Čeznjo se pne mavrica, na enem koncu je vilinka, ki fafa za cekine, na drugem pa škrateljc, ki ravno tako fafa za cekine.

Množične geekovske konvencije so čudežni kraji, polni barv, smešnih bitij in neobičajnih reči. Najbolj pravljičen med njimi je sandieški Comic-Con, največji in prvi med 'comic coni', ki v sončno južno Kalifornijo častilce fantazijskih svetov vabi že od leta 1970. Kar se je začelo s stripi, je danes razširjeno na praktično vso fikcijsko vsebino, zato se obhajajo še najmanj filmi, TV-serije in videoiigre. Industrija je dogodek vzela za svojega, zato ekskluzivne novosti pokaže vsaka znamka, od stripovskih založb prek TV-mrež in holivudskih studiev do tovarn igrač. O njih na dolgo in široko razpravljajo na tako imenovanih panelih, nekakšnih konferencah, kjer se tisočim gledalcem predstavijo igralske zasedbe, pisci in drugi ustvarjalci. Trije dnevi v juliju so zato rajski za geekovsko komuno, tudi za tiste, ki na smenj ne morejo, saj internet posreduje vse nagovore, najave novih projektov in filmske napovednike.

Prava izkušnja je seveda tako prireditev obiskati v živo. Tak fantazijski onkraj je balzam za dušo slehernega 'piflarja', le superdolarjev je dobro imeti bisago s seboj. Na štantih se namreč gnete neskončno zbiralniške robe, kot so kipci, igrače, replike orožij, ilustracije, kostumi, bižuterija, stari stripi in še čuda izvenserijske kramarije z duhom nečesa popkulturnega. Izbira je brezmejna, nič manjše veselje pa je opazovati pisano množico našemljencev v omiljene like. Cosplayerstvo še zdaleč ni omejeno na stripovske karakterje, dasi je mrgolelo Batmanov, Jokerjev in letos trendovskih Harley Quinnovk. Okoli hodijo Disneyjeve princeske, pokemoni in telebajski, pred vhodom se borita rancor in General Grievous, v parih so prišli Korben in Leeloo, Jack Skellington in Sally, Austin Powers in Dr. Evil ter Jules in Vincent, Pac-Man po dvorišču preganja tetromine, zombinaciSneguljčica se brati z rastaVaderjem … Pri tem ne manjka gole kože in kipečih oblin, najsi gre za Silver Surferja, Khala Droga ali célo serijo joškatih Power Girl, ki jim lahko na grudi postaviš kozarec.

Uradnega napovednika za Varuhe galaksije 2 še ni, toda film je v delu in dospe prihodnjega maja. Osnovna zasedba ostaja enaka, pri čemer se dogodivščinam Star-Lorda, Gamore, Draxe, Groota in Rocketa pridruži še modri Yondu. Sveže ime na spisku igralcev je Kurt Russell, ki bo 'razumni planet' Ego in obenem Petrov oziroma Star-Lordov resnični fotr. (Kar je odmik od stripovskega izročila, kjer ga je Zemljanki naredil nek brodolomski vesoljec.) Iskanje njegovih korenin bo hkrati osrednja nit te vsemirske akcijske komedije.

Divili smo se nad takimi konvencijami že mnogokrat, zato je odveč vnovično dolgo in široko popisovanje njihovega značaja. Raje smo se osredotočili na konkretnosti, pa še to le na najbolj izstopajoče, kajti zanimivosti je nepredstavljivo veliko. Položim pa vsakemu na srce, naj se vsaj enkrat odpravi na nekaj sličnega. Bržda ne na drago romanje v San Diego, kjer so vstopnice omejene in izključno predprodajane. Toda nam dostopnih comic conov ne manjka. Jeseni so najmanj v Londonu, Berlinu in nam bližnjem Dunaju, prav tako pa si velja zacahnati 1. oktober, ko se bo v Ljubljani odvilo druženje Na meji nevidnega. Za negovanje domišljije!

Pravljice iz Šentjakoba objavljeno: Joker 277
avgust 2016