Revija Joker - Der österreichischen Rettungsmenschen

ČLANKI
stranka » članki » raport » Der österreichischen Rettungsmenschen
...
Vineršnicl, saherca, Supermanove gate in Darthova majica, kaj je to? LordFebo na primojdunajskem zborovanju fantazijskih junaštev.

Avstrije ne povezujemo s stripi in drugimi fikcijskimi deli. Dežela je sicer svetovno znana po marsikateri umetnini, od Svete noči prek Klimtovih slik do skladb Mozarta, Haydna in Schuberta, toda popkulturna fantazija pa Dunajčanom nekako ne pritiče. V resnici večina tovrstne nemškojezične literature, filmov in iger oziroma kar občega bajeslovja prihaja iz Nemčije. Lokalna foklora z zmaji in grdini obstaja le znotraj občinskih meja. Ampak to je v današnjem globalnem svetu nepomembno. Vir sodobnih mitologij niso starodobne bukve, junaški epi in povesti očakov ob tabornem ognju, marveč Hollywood. Ta seže v poslednji zemeljski kraj, tudi pod Alpe. Udeleženci dunajskega Comic Cona zato niso napravljeni v Franca Jožefa, Sisi in vilendorfsko Venero, marveč – tako kot povsod drugod – v DCjeve, Marvelove, voj­nozvezdne, Disneyjeve in preostale barve pretežno ameriških svetov.

VieCC se je 19. in 20. novembra odvil drugič in ga je obiskalo dobrih 20 tisoč verujočih v vesoljce, lederženske in mavrične ponije. Drugo leto bo še večji!

Da stereotipna podoba avstrijskega para v dirndlu in irharicah s pesmijo von Trappovih na ustnah ne drži, se tujski obiskovalec prepriča takoj ob vstopu na sejmišče. Po hodniku se sprehaja kovinski in ozvočeni Transformer, nasproti pride celotna familija v opravi Flasha in za vogalom se grdo gledata Varian in Sylvanas. Harlekinke in Jokerji ka­že­­jo osle polducatu Batmanov, dvojec Spider-Manov si vzajemno vleče pajkice iz riti, nakar mimo prima­šira večdeset­glava četa stormtrooperjev. Pa sem komajda v preddverju. Na drugi strani dvorane se boči TIE-fighter v skoraj naravni velikosti, nekje vidim železni prestol, na katerem sedi Ghost Rider, družba Kremenčkovih tre preste, Deadpool ima Elso v naročju in Klingon bere Hogarja Groznega. Četica hecnih frizur, med katerimi spoznam Linka in zasedbo One Pieca, predstavlja like spod Fujija, medtem ko igrarska bajeslovja zastopajo Blizzardove in LoLove še­me. Zabavna pa so tudi križanja, denimo zombi Sneguljčica in Hello Kitty Darth Maul. Slava festivalu brezmejne domišljije!

Podpisana fotka od Marka Pellegrina (Lost, Dexter ...) je koštala nategunskih 40 evrov, še več pa karta za pogovor s Hodorjem. Za ta denar bi lahko gostom vsaj podržal vrata.

Tošel kaput
Avstrijsko zborovanje ima nekaj malega predavanj, najav območnih novosti in pogovorov z manj zname­nitimi igralci iz TV-nizik. Marvel je pripravil par se­jemskih izdaj z zbirateljskimi naslovkami, največ­ja gosta pa sta bila Kristian 'Hodor' Nairn in Billy 'Pippin' Boyd. Nadalje so se predstavila fanovska društva, ki jih onkraj Karavank ne manjka. Prednja­či­jo vojnozvezdni, recimo Vaderjevi podrepniki iz avstrijske veje 501. legije in Jedijska akademija, ki uprizarja žaromečevanje. Več krožkov imajo takisto trekerji, legokockarji in japanofili, nakar so tu whojevski Tardiji, oboževalci Xene in igralci namiznih iger. V oči pa mi je padla bedna stojnica Österreichische Tolkiengesellschaft, neprimerljiva s privlač­nim štantom našega društva Gilgalad na ljubljanski konvenciji. Kot je v navadi na Comic Conih, svoj prostor na sejmišču najdejo tudi profesionalne cos­playerke in nadobudni risarji, oboji seveda z upanjem na morebiten posel.

Ob pogledu na hude maškare marsikdo in marsikatera dobi grešne misli. Neprimerno? Sploh ne, saj to je praznik domišljije.

Na orožarskih stojnicah so šli v prometi baseball kiji, Oathtakerji, Doom hammerji in ključemeči iz Kingdom Hearts.

Vseeno je prireditev izrazito prodajne narave, kjer ni nič zastonj, začenši z zabeljeno 39-evrsko vstopnino. Podpis od Jerry Ryan, ki je pred petnajstimi leti v Star Trek Voyager igrala borgovko Seven of Nine: 25 evrov. Fotografiranje z železnorojeno Gemmo 'Yaro' Whelan iz GoT: 50 evrov. Glede na gnečo pred mizicami teh kao celebrityjev je nekdo mastno zaslužil. Denarja iz ljubiteljev ni težko izvabiti in Avs­­trij­ci so vendarle eni najbogatejših Zemljanov. Kroš­njarskih štantov z limanicami za poslednjega navdušenca nad domišljijskimi svetovi je bilo temu primerno veliko, saj noben obiskovalec ne odide praz­­nih rok. Ljudje pokupijo vse: Minecraftove sab­lje, plišaste Pikachuje, torbe v obliki spectruma, objemalne/fuk blazine dakimakure, odlitke joškatih animejevk, modrožarkovne izdaje TV-serij, marievske nogavice, mačje uhlje, replike orožij vseh kalib­rov, tokijske čokoladice, srednjeveške kamižole, steampunkovsko mede­nino in zagotovo štirimestno število hecnih POP-figuric. 

Krieg der Sterne je na Avstrijskem priljubljena nad vse, zato sem imel občutek, da sem na vojnozvezdni konvenciji. Imajo tri številčna društva: 501st Legion, Jedi Legion in Jedi Academy Cham, v katerih je dobršen del članov starih 40+. Zato nisem prepričan, da sta hojci na zgornji fotki le za hec. Star Wars geriatriki FTW!

In seveda stripe, brez katerih teh prireditev sploh ne bi bilo. Nemško tržišče je stomilijonsko, zato je prevedenega večina kakovostnega ameriškega, evropskega in japonskega tiska. Po lanskem Batmanu je bil zavetnik tokratnega sejma belgijski Srečni Luka, ki letos obhaja šestdesetletnico. Zato je imel kavbojski junaček hlaček lasten paviljon, kjer so ga hoteli približati novim generacijam. Bi si želel še več poudarka na tocelinskih junakih, magari s skonto vstopnino za vse napravljene Asterixe, Tintine in Trdonje. Tako pa je bilo mang znatno več od evropskih titul. Še domoljubna serija ASH – Austrian Superheroes s Stotnikom Avstrijo in Donavženo, ki je letos uspešno štartala, je bila odrinjena na kraj. Od povsod sta se bliskala samo logotipa obeh ameriš­kih založb. Žal je bila z izjemo enega štanta ponudba tis­ka alles auf Deutsch. Posebej žal mi je bilo neangleškosti ob številnih grafičnih romanih in trdovezanih kompilacijah. Najnovejše nize kanoničnih zgodb DC Anthologies bi v izvirni lingvi takoj nabavil, v šprahi pa se mi ne dopadejo. 

Dakimakure, fukblazinice za osamljene najstnike, so po 40 evrov.

Tole niso klasične figurice likov iz animejev, marveč popularni 140-evrski seksi kipci.

Na Dunaj ob letu osorej
Največji žur dvodnevnega vikend dogodka je na sobotno popoldne, ko hali napolni živa muzika in se prične cosplayersko tekmovanje. Takrat jediji, sithi, škratje, orki, Supermani in Lexi pozabijo na razprtije in vkup zaplešejo Macareno, Račke ter Gangnam Style. Nato se na odru zvrstijo krilati, pajkovski in drugi veličastni kostumi, ki jih na sejmišču ne vidiš. Če si Kerriganca iz Starcrafta II, LoLov Rengar, angel z dvometrskimi perutmi iz kdovekod ali Rancorjev gonič z zverjo na ketni, se pač ne greš gnečit med štante. Lani je slavil impresivni Autobot, letoš­nja lovorika pa je šla Madžarki, našemljeni v inkvizi­torko iz Warhammerja 40k. Punci je uspelo premagati pretežno warcraftovsko konkurenco, za nagrado pa je dobila par jurjev in karto za svetovno tekmovanje v Chicagu.

Kazalo je, da bo zmagal Immortan Joe, a je šla nagrada uslužbenki iz Ordos Hereticus (na sredi).

Večina gostov ni našemljenih in svojo geekavost izkazujejo le z ustrezno majico, toda vseeno so cosplayerji vseprisotni …

Skratka, navzlic dragi vstopnini je dunajski Comic Con zabaven in priporočljiv ter po mojem mnenju ob­­vezen ogled za vsakega kranjskega piflarja. Že res, da tam ni holivudskih premier, med štanti se ne potikajo zvezde in izdelovalci igračk ne prinesejo eks­kluzivnih figur. Tudi površine sličnih nemških, italijanskih in angleških prireditev ne dosega. Vendar je to vseeno junaška konvencija, kot se zagre, in nam najbližja, vse nekaj drugega od sramežljive ljubljanske Meje nevidnega in balkanskošpilavnega Infogamerja. Do naše pretekle prestolnice je od oka štiristo kilometrov oziroma polčetrto uro vožnje. Z vinjeto in sendvičem vred košta pot tja in spet nazaj manj kot 70 evrov, parkiranje med vikendom pa je zastonj. Zato slehernemu verniku predlagam, da si pri priči zabeleži 18. november 2017, ko bo VieCC vrata odprl tretjič. Najprimernejša oprava bo tista od Martina Krpana. Turek je namreč v kajzerjevem mestu na vsakem vogalu!

Der österreichischen Rettungsmenschen objavljeno: Joker 281
december 2016

okvirčki:

Srečni Luka