Revija Joker - Njujorški velesejem otročarij

ČLANKI
stranka » članki » raport » Njujorški velesejem otročarij
...
Ponije, medvedke, vile, avtke, kocke, batmobile, robozavre, dinobote, glasne pišuke na note, žoge, zmaje, puške, frače, kaže sejem za igrače. Kaj LordFebo tam počne? Zijala pase, to se vé!

Industrija igrač je lani zrasla za pet odstotkov na dobrih osemdeset milijard evroameriških enot. Vodilna sta kajpakda Lego in Mattel, četudi se statistikom ne uspe dogovoriti, kateri je resnični prvak. Vsekakor gre Dancem vse spošto­va­nje, saj pravzaprav tržijo en sam izdelek. Na tretjem mestu je Hasbro, pod vrhom lestvice pa se je znašel Nintendo, ki ga ta branža očitno jemlje za svojega. Menda se je največji porast minulega leta primeril na zbiralniškem področju, kamor sodijo tako karte Yu-Gi-Oh kot Disneyjevi Tsum Tsumi. Vmes pa še vse akcijske figurice in nebroj malih sijočih škrnicljev z naključnim lego stričkom, žepnim ponijem ali kupčkom smeti (Trashpacki, d!). Videti je, da smo starši za tisto zvezdico v očeh de­ce vsakodnevno pripravljeni odšteti par evrov. Rezultat so kilogrami bedne plastike, ki se svaljka po otroških sobah. In tega bo po napovedih samo še več, saj na ta drobižkasti vlak skače sleherna blagovna znamka.
Glede na širino področja je bilo smeri na največjem zahodnem sejmu igrač, februarskem njujorškem Toy Fairu, veliko. Izdelki naj bi čedalje bolj težili k spolni univerzalnosti, zato je vse manj stereotipne rožnate in svetlo modre barve. Licenčnost seveda ne jenja in svetlobni meči, Batmani ter Minioni blis­kajo od vsepovsod, kar je v mnogo primerih že naravnost umobolno. Vojnozvezdni avtočki, prosim lepo? Ker je zmogljiva tehnologija vse cenejša, obilujejo animatroni, vozila s kamero, povezave s telefoni in izobraževalni kompleti tipa STEM (Science, Technology, Engineering, Math). Celo 3D-printerji in osebni špijunski pomočniki vstopajo na to pod­ročje. A po drugi plati ni nič manj zanimanja za starošolske zabavnice, kot so avtomobilčki, pliškoti in kocke. Najbolj prodajani izdelki pravzaprav nimajo prav nobene pameti in tipal, še škratov elektronov ne. In taki so takisto najbolj dolgoživi, saj tehnološke igrače dogajajo par popoldnevov, nakar praviloma obležijo v rumplkamrah. Tega se velja kot starš v sodobnem preobilju zavedati. Raje par kakovostnih, ustvarjalnih zabavnic, s katerimi se mul­čad resnično igra, kot polna soba kramarije, med katero se razvajen otrok dolgočasi in ne ve, kaj bi sam s sabo.Več si preberi v Jokerju 284.
Članek, ki ima 1 stran (19.537 znakov) in 19 slik, bo v celoti na voljo 30.04.2017.
Njujorški velesejem otročarij objavljeno: Joker 284
marec 2017

Članek bo v celoti na voljo 30.04.2017.