Revija Joker - Njujorški velesejem otročarij

ČLANKI
stranka » članki » raport » Njujorški velesejem otročarij
...
Ponije, medvedke, vile, avtke, kocke, batmobile, robozavre, dinobote, glasne pišuke na note, žoge, zmaje, puške, frače, kaže sejem za igrače. Kaj LordFebo tam počne? Zijala pase, to se vé!

Industrija igrač je lani zrasla za pet odstotkov na dobrih osemdeset milijard evroameriških enot. Vodilna sta kajpakda Lego in Mattel, četudi se statistikom ne uspe dogovoriti, kateri je resnični prvak. Vsekakor gre Dancem vse spošto­va­nje, saj pravzaprav tržijo en sam izdelek. Na tretjem mestu je Hasbro, pod vrhom lestvice pa se je znašel Nintendo, ki ga ta branža očitno jemlje za svojega. Menda se je največji porast minulega leta primeril na zbiralniškem področju, kamor sodijo tako karte Yu-Gi-Oh kot Disneyjevi Tsum Tsumi. Vmes pa še vse akcijske figurice in nebroj malih sijočih škrnicljev z naključnim lego stričkom, žepnim ponijem ali kupčkom smeti (Trashpacki, d!). Videti je, da smo starši za tisto zvezdico v očeh de­ce vsakodnevno pripravljeni odšteti par evrov. Rezultat so kilogrami bedne plastike, ki se svaljka po otroških sobah. In tega bo po napovedih samo še več, saj na ta drobižkasti vlak skače sleherna blagovna znamka.
Glede na širino področja je bilo smeri na največjem zahodnem sejmu igrač, februarskem njujorškem Toy Fairu, veliko. Izdelki naj bi čedalje bolj težili k spolni univerzalnosti, zato je vse manj stereotipne rožnate in svetlo modre barve. Licenčnost seveda ne jenja in svetlobni meči, Batmani ter Minioni blis­kajo od vsepovsod, kar je v mnogo primerih že naravnost umobolno. Vojnozvezdni avtočki, prosim lepo? Ker je zmogljiva tehnologija vse cenejša, obilujejo animatroni, vozila s kamero, povezave s telefoni in izobraževalni kompleti tipa STEM (Science, Technology, Engineering, Math). Celo 3D-printerji in osebni špijunski pomočniki vstopajo na to pod­ročje. A po drugi plati ni nič manj zanimanja za starošolske zabavnice, kot so avtomobilčki, pliškoti in kocke. Najbolj prodajani izdelki pravzaprav nimajo prav nobene pameti in tipal, še škratov elektronov ne. In taki so takisto najbolj dolgoživi, saj tehnološke igrače dogajajo par popoldnevov, nakar praviloma obležijo v rumplkamrah. Tega se velja kot starš v sodobnem preobilju zavedati. Raje par kakovostnih, ustvarjalnih zabavnic, s katerimi se mul­čad resnično igra, kot polna soba kramarije, med katero se razvajen otrok dolgočasi in ne ve, kaj bi sam s sabo.

V škatlo ujeta Barbika
Hello Barbie izpred dveh let je bil prvi odmeven poskus otroške 'internetne reči'. To je lutka, s katero se deklica lahko pogovarja, saj je brezžično povezana v vsemrežje. Tam oddaljeni računalniki prepoznavajo otroška vprašanja in iščejo odgovore. Del javnosti nad takim stanovanjskim mikrofonom, ki venomer prisluškuje, ni bil navdušen. Toda Mattel vztraja pri svoji viziji. Lani so predstavili slično om­re­ženo pametno Barbikino hišo, letos pa še bolj izpo­polnjenega dekliškega spletnega pomočnika, v šatuljo zaprto hologramsko Barbiko. To ni igrača, marveč rožnata varianta Amazonovega zvočnika echo ali Googlovega home, le da umetna inteligenca ni tako napredna. Ume si zapomniti otrokove domislice in opomniti na rojstne dneve bližnjih, predvajati muziko in pravljice, povedati šalo ter deliti življenjske nasvete. Pri tem po škatli pleše Barbikina prikazen, ki ji je moč s telefonsko aplikacijo spreminjati videz. Seveda ne gre za resničen hologram, marveč za sistem displeja, stekel in zrcal, torej optični trik, med iluzionisti znan kot Pepperjev duh. Kot pri vseh tovrstnih odjemalcih se bosta vsebina in pamet ves čas izboljševala, sostanujoči pa se morajo zavedati zasebnostnega hazarda. Ujeta Barbie pride v drugi polovici leta za 300 evrov.

Hologramska plesoča Barbika izpade kot v škatlo ujeta palčica. Obvlada pa 8000 vrstic štosov in nas­vetov. Seveda iz oblaka, kamor gredo vsi pogovori.

Najbolj poželjivi Fledermauswagen
Mattelov Batmobil na daljinsko vodenje je res­nič­na hotnica za tamale in še bolj za fotre. Replika cestnega tanka, kakršnega bo Ben vozil v letošnjem Justice League, je dolga več kot pol metra, ima konkretno vzmetenje za izvencestne trike in drvi s 40 kilometri na uro. Ampak to je le začetek. Avto med vožnjo oddaja gromek zvok motorja, ki se s hitrostjo spreminja, medtem ko se zadaj iz izpuhov kadi zaresen dim. Kabina, v kateri sedi Šišmiš osebno, pri tem sveti in kanoni se premikajo skladno s kolesi. (Topovi bržda streljajo le metke za onesposabljanje, saj Batman zlikovcu raje zmasira stopala, kot da bi ga spravil v zagroblje.) Za nameček je spredaj kamera, tako da upravljalec dogajanje na telefonu gleda iz Batmanove perspektive. Pri tem dobi na zas­lon vrsto AR-učinkov, recimo eksplozije ali gaženje Jokerjevih podrepnikov. 250 evrov in roka!

Batmobil v prihajajočem filmu bo nadgradnja onega iz BvS. Po novem bo precej bolj oborožen in bo znal med ostalim tudi skočiti. Igrača se bo sicer lahko dvignila v ’jump mode’, skokica pa žal ne bo.

Temnodušna namiznica
Šest tisoč osemsto triinpetdeset zaslonov z napisom "You died" ni zadosti – neee, ljubitelji se hočejo z estus flaski in demoni ukvarjati tudi v otipljivi obliki! Zato je Dark Souls: The Board Game na Kickstarterju namesto želenih 60 tisoč nabral kar 4,5 milijona evrov. Na sejmu so prvič predstavili končno ina­či­co. Gre za drugim namiznim igranjem domiš­ljijskih vlog podobno raziskovanje nevarnih krajev, polnih pošasti in zakladov, v katerem lahko sodeluje en sam ali do štirje igralci. Metali bomo kocke, vlekli karte in se premikali po poljih, kjer se bodo odvijali spopadi in sprožale pasti. Izidi bodo odvisni tudi od vzdržljivosti lika, izkušenjske stopnje v skladu z nabranimi dušami in opreme. Ker gre za uraden izdelek, bodo v škatli lične plastične figure z monstrumi iz vseh treh Soulov, vključno s šefi, kot so Dancer of Boreal Valley in Ornstein ter Smough. Špil si poleg vsebine s svojo osnovo deli tudi prilično zaguljenost. Podpornikom se izvodi obetajo 21. aprila, v prosto prodajo bodo prišli nekoliko kasneje za okrog 120 evrov.

Temnodušna namizna igra je videti nadvse kompleksna, pač v skladu z konzolno-računalniškim temeljem. Tam že več let mikastimo strašanske pošasti, umiramo kot za stavo in srebamo temačno vzdušje.

Igralni vizir Simon
Američani obožujejo skoraj štiri desetletja staro igro Simon. To je tisti krog s štirimi barvnimi tipkami, ki vzorčno žmigajo in piskajo, igralec pa mora sosledje ponoviti. Zabaven test refleksov in spomina si je izmislil nihče drug kot izumitelj igralne konzole, gospod Ralph Baer! Špil je danes na voljo v mnogo izvedbah, od miniaturnih do mobilniške aplikacije. Sedaj pa je Hasbro najavil naglavno varianto Simon Optix. Čeprav je onegaj videti kot kakšen AR-gledalnik ali celo priprava za upravljanje z mislimi, ni tako zelo visokotehnološki in bo stal le okoli 30 evrov. Na vizirju svetijo zelena, modra, rdeča in rumena, namesto fizičnega tapkanja po gumbih pa ni treba drugega kot pomahati z roko v smeri barve, kar nadzorujejo štirje IR-senzorji. Čeprav se za družno zabavo lahko priprave med seboj parijo, se zdi vse skupaj bolj kot ne eksperiment. Po demonstraciji sodeč zaznava ni precizna, kriljenje po zraku je čudaško in za nameček barvno utripanje pred očmi ter piskanje povzročata glavobol.

Tale dva na glavi nimata AR-priprave, kot je hololens, temveč le vizir s štirimi barvnimi utripalkami. Niz žmiganja morata ponoviti z ročnimi kretnjami.

Chuckyjeva sestra 
Tipala in motorčki niso elementi zgolj fantovskih igrač. A medtem ko pobje rokujejo z naprednimi zavri in roboti, imajo deklice raje verodostojnejše lutke, ki jih slačijo, futrajo in vozijo na sprehod. Zato na papirju pametna robodojenčica Luvabella kljub visoki cenovni postavki stotih evrov deluje privlačno. Punč­­ka se odziva na žgečkanje po podplatih, pokrivanje oči in božanje. Ume premikati roke, cuzati dudo in realistično vekati, pred­vsem pa je prva, ki pri tem dela obrazne grimase. To ji omogoča par servomotorjev pod gumijastim obrazom. A kakor je taka animatroničnost nekaj novega, je njeno spakovanje umetno in srhljivo. Luvabella je v akciji dejansko videti kot Chuckyjeva sestra. Samo še nož v premični ročici ji manjka. Nihče si ne želi, da se njegov otrok zbuja ob taki spaki.

Je tale kreatura nekaj, kar bi dajali v ot­roške pos­teljice? Luvabella je videti tako srhljiva, da bi jo pono­­­či prej zaprl v omaro, če se ne bi bal maščevanja ...

Kolosalni Trypticon
Otroci mali in veliki, radujte se, zakajti Hasbro je pokazal novega Trypticona, enega največjih Transformerjev doslej. Kakor mulčad zagotovo ve, temu zavrskemu Decepticonu po moči ne zmore parirati noben Autobot. Ni čudno, da ga tržijo kot neustav­ljiv uničevalski stroj. 150-evrska igrača v svoji po­šast­ni formi meri skoraj pol metra in dobesedno poje Titan Masterje, male figurice iz kontinutitete Titans Return. Za destrukcijo iz zraka se more preoblikovati v plovilo, tretja možnost pa je postojanka, v katero skombinira še druge neprijateljske transformatorje. Zelo verjetno bo Trypticon v letošnjih pis­mih bradačem na vrhu seznama.

Trypticon je sicer ni novinec na policah igrač, toda letošnja izdaja je največja. Ima tri forme in kot dino­zaver požre druge pilote, ki se znajdejo v trebuhu.

Galaktična bitka v sobi
Igračastih dronov je neskončno. En se hvali kot najmanjši, drugega lahko prvoosebno vozimo prek mobilniškega VR-kartonkota, tretji se neboleče zaletava v stene. A najbolj so v oči padli letalniki iz firme Air Hogs. Ne spričo naprednosti, ampak enostavno zato, ker so vojnozvezdnih oblik. Že prej je imel izdelovalec v ponudbi dronskega Tisočletnega sokola, zdaj pa so program obogatili z novima zanimivima izdelkoma. V prvem, ki stane sto evrov, sta daljinčno vodeni štiripropelerski x-wing in samodejno lebdeča Zvezda smrti, ki jo je treba sestreliti. Vidnih laserjev ni, saj ciljanje in beleženje omogočajo infrardeče lučke in tipala. Še bolj zabaven od streljanja v nepremično kroglo je dvobojevalni komplet x-winga in TIE-fighterja za 170 ev­rov. Piv piv piv! Vsi letalniki imajo stabilizatorje in spuščajo avtentične zvoke, vendar praksa zelo verjetno vseeno ni tako spektakularna, kakor si to predstavljamo v glavi.

X-wing vs. TIE-fighter v živo? Air Hogs to ponuja. Lovca se žal streljata le z nevidno infrardečo svetlobo, ampak se pri tem vojnozvezdno oglašata. Kdor prej kasira tri zadetke, kar je vidno na kontrolniku, se spusti na tla.

Danski zidaki 
Kljub temu, da je Lego ravnokar izdal katalog z novostmi za prvo polletje, je na smenju prikazal deseti­ne še nevidenih kompletov. Med njimi najbolj izsto­pa obetavni programersko-robotski Boost za ot­roke, ki pride na police avgusta. A tega smo oznani­li v januarskem raportu s CESa. Kakšne velikans­ke, zbirateljske hotnice niso oznanili, še največja je bila maketa uročene ladje iz prihajajo­čih Piratov s Karibov. Ker sta Lego in Disney najboljša prijatelja, poleg Sparrowovih prigod dospe še ducat novih, zve­čine ne prav markantnih škatel Star Wars. Omembe vredni sta kiborška ordinacija, ki je Anija preobrazila v Dartha, in divjanje ratharjev po Hanovi tovornjači. Setov na temo Epizode VIII kajpakda še niso obelodanili. Spod Mikijeve marele se lahko obetamo tudi par filmskih Spider-Manovih dioram in onih od Varuhov galaksije. Na DCjevi st­ra­ni je Lego osredotočen na svojega filmskega Batmana, ki bo poleg obstoječih poleti dobil par dodat­nih modelčkov, med njimi 140-evrski ultimativni batmobil. Pritegne njegova modularna zasnova, saj se vozilo razdeli na manjši batmobil, Robinov moped, Alfredov tank in Batgirlino frčalo. Med DCjevi novostmi so še novi 'mogočni mikri', miniaturni spopadi junacljev z zlobci, ter seti dekliš­ke­ga niza SuperHeroes Girls. Film Wonder Woman pa bo Lego očitno zignoriral.

Rojstvo Dartha Vaderja in ratharji sta najbolj zanimiva oznanjena SW-kompleta. Nove zbirateljske makete bodo šele konec leta. Na pomlad pa ob bok filmoma pridejo še sveže dogodivščine Spider-Mana in Star-Lorda.

Tole je batmobil iz zaključnega spopada v risanki, ki se razstavi na štiri samostojna vozila. Mrlakenstein in zlobna vešča dežele Oz sta pač zajebani nadlogi.

Programabilna tancajoča Bella
Ker nam Bender, R2-D2 in Siri jemljejo službe, se je brihtno orientirati na poklic, ki je nad roboti: pisanje programov zanje. Na kodirno logiko se prek programabilnih igrač zato navaja že malčke. Eden v mno­žici takih izdelkov je plesoča Lepotica iz aktualnega filma z Zverjascem. Gre za lutko nalik Barbiki, le da je na premičnem podstavku in ima motorizirane nadpasne zglobe. Prek tablične aplikacije ji otrok naniza zaporedje ukazov oziroma gibov, do rahlega premika roke natančno. Zraven sodi stot enovrstič­nic v slogu "Rada imam velike in kosmate" ter sedem pesmi. Punčara nato uprizori točko, ki je zaradi ostrih gibov videti kot ples bagra. Toda Hasbro pra­vi, da je igrača izobraževalna in torej vredna 120 ev­rov. Nedvomno se nam obeta presežek programerk!

Bella, tista od Zveri, pleše po zaporedju ukazov, s čimer dekleta spoznavajo osnove programiranja. Le hudo leseno in robotsko je njeno premikanje.

Jenga za iphone rod
Najbrž vsakdo pozna družabno igro preciznega odstranjevanja deščic iz stolpa. Londonska skupina inženirjev in razvijalcev iger pa se je odločila koncept Jenge nadgraditi in obrniti. Tako je nastala na­miznica Beasts of Balance, kjer igralci na poseben portal nalagajo razne objekte v upanju, da se kup ne podre. Ti elementi so lahko bitja ali čarovnije, dočim se odlagališče grmade zaveda in naloženo posreduje tabličnemu nucniku. Ta ponuja ekstra možnosti in glede na kombinacije, ki jih je na stotine, pripoveduje zgodbo o pravljičnem otoku in njegovih prebivalcih. Če se kup podre, začne na zaslonu vreti vulkan in igralec ima par sekund časa, da škodo popravi. Vse skupaj deluje posrečeno in predvsem neponavljajoče se, teži pa cena stotih evrov.

Vsi elementi družabnice Beasts of Balance imajo elektroniko, zato nalagalna površina ve, kaj je nagrmadeno nanjo, kar se odrazi v dogajanju na tablici.

Še ena videoigrica s figurami
Zgled in uspeh Skylanderjev vlečeta, zato prihajajo – kako domiselno – Lightseekerji. Ta angleški projekt, ki je uspel z nabirko množic, je multimedijski, saj vključuje tako figurice in računalniško oziroma tablično tretjeosebno arkado kot strip, karte in obogateno resničnost. Za razliko od ostalih konceptov toys-to-life tukaj ne bo potreben portal, saj je vsak lik računalniček v malem in se sam od sebe poveže. Petnajst centimetrov visoki fantazijski junački nam­reč vsebujejo dvojedrni procesor ARM, memorijo, zvoč­nik, lučke in modrozobo povezavo. Ker so vgrajeni žiroskopi, lahko rabijo kot gibalni kontroler, poleg tega za razliko od konkurence sprejmejo dodatke. Junaku, ki je v sklepih premičen, bomo dodajali orožja in drugo opremo, kar se bo nato odrazilo v špilu. V širšo sliko pridejo igralno-zbirateljske karte, ki bodo istočasno delovale kot bonusi, odčitljivi s kamero, ter zgodbo razgrinjajoči strip. Slednji bo ob pogledu skozi tablico AR-oživel. Sicer vse skupaj ni videti napačna ideja, toda navidezna podobnost kipcev in narave špila s Skylanderji je res pretirana. Za nameček bodo figurinice ob pomladnem pričetku prodaje v verigi Toys'R'Us koštale visokih 70 evrov! Plus krepela in oprema. Plus karte!

Tale dva plastična možiclja oživita v računalniški igri. Skylanderja bi bil logičen sklep. Ne, to sta Lightseekerja. Sta večja, premična in opremljiva.

Špil Lightseekers bo ob spomladanski splovitvi zas­tonj, vsaj za tablice. Igrati bo moč tudi brez figure, a ne polnovredno. Dodatno bodo na vsebino vplivale karte za poskeniranje. Bodo pa tudi samostojna igra.

Punčka z lulčkom?
Politična korektnost je kljub trumpastemu režimu še vedno zasidrana v ameriško družbo. Po debelušnih in invalidnih lutkah ter takih v burkah prihaja zdaj na police prva transseksualna igrača. Osnovana je po medijsko znani šestnajstletnici Jazz Jennings, ki je bojda ženska duša, ujeta v fantovsko telo. Izdelovalec sicer ni pokazal gole figure, niti ni popisal detajlov, kaj se skriva pod obleko. Vendar je glede na galamo in napis 'transgender doll' logično sklepati, da je podlaga deška. Čeprav naj bi igrača "promovirala transseksualnost kot nekaj običaj­ne­ga", se zdi punčka z lulčkom precej vprašljivo darilo za osemletnico. Bo naslednji projekt Shemale Barbie?

Tole je razsvetljena, sodobna, politično korektna, svobodnjaška in drugačnost promovirajoča transseksualna lutka. Ali ima fantovsko telo, pa ne vemo.

DCjevo kolektorstvo
Proizvajalcev kipcev, s katerimi geeki polnijo svoje votline in vitrine, je mnogo veliko, zato je poželjive primerke mogoče najti na vseh koncih. Na sejmu pa je izstopala zbirka od DC Collectibles, založbine lastne linije 'igrač'. Nepoznavalcu se bo sicer zdelo čudno, a znotraj skupnosti je največ govora o komandnem centru batjame iz Batmanove animirane serije. Poleg tega, da batračunalnik sveti, je glavna draž kompleta ekskluzivna figurica Alfreda s "čajnikom in omelom". Plastična maketa ne deluje posebej specialna, a retrozbiralci bodo zanjo z veseljem odšteli 250 evrov. 
Bolj obče privlačna je 35 centimetrov visoka diorama dvoboja med Batmanom in Harley Quinnko ter njenima hijenama Budom in Luom na kupu dinamita. Cena? 400! Brez heca. Pol manj košta enako visok Joker s fotoaparatom z naslovnice kultnega stripa The Killing Joke. Videti je prav posrečen, a njegov malus je zavedanje, od kod je prizor vzet. Tako je Klovnski princ zločina namreč fotografiral Barbaro Gordon, potem ko jo je za večno ohromil in posiljevalsko slekel. 

Troje prizorov za različne okuse. Nostalgiki nad Batmanovo animirano serijo bodo navdušeni nad Alfredom in batračunalnikom, drugim ne bo žal 400 evrov za netopirja, harlekinko in par hijen, plitvožepi geeki pa bodo posegli po Doomsday vs. Superman.

Ker bo druga polovica leta v znamenju filma Justice League, so predstavili uradno linijo kakovostnih kipcev junacljev. Wonder Woman, Flasha, Batmana, Supermana, Aquamana in Cyborga z verodostojnimi frisi igralcev bo moč kupiti za 150 evrov. Toda njihove poze žal niso prav nič akcijske, kar je škoda. Sočasno s kinopredstavo zagotovo prideta še Apokaliptčana Steppenwolf in Darkseid, katerih obstoj in videz sta zaenkrat še skrivnostna.
Na svoj račun bodo prišli tudi manj premožni. Njim je namenjena serija v sklepih premičnih figuric iz znanih stripovskih zgodb, cenjenih od treh desetakov naprej. V tej seriji se bosta prvikrat pojavila supersinova, Batsov Damien Wayne in Supsov Jonathan Kent. Fanta sta namreč prejšnji mesec dobila lasten zvežčič. Najbolj ikoničen prizor tvorita plastična Superman in Doomsday iz zgodbe The Death of Superman. Tam je zemeljski zaščitnik dal življenje, da je uničil stokrat od mrtvih vstalo in izboljšano kriptonsko kreaturo, od koder je črpal zadnji film. A kakor Elvis tudi stripski junaki ne umrjejo zares ...

Kompleten Justice League pride 900 evrov. Škoda, da niso figure v bolj ’akcijskih’ položajih. Bolj ikoničen je 30-centimetrski Joker iz zgodbe The Killing Joke. Mar bi dali celoten prizor, torej še hromo in nago Barbaro.

Njujorški velesejem otročarij objavljeno: Joker 284
marec 2017