Revija Joker - I'm watch

ČLANKI
stranka » članki » testisi » I'm watch
I'm watch
...
LordFebo

Marsikatera napravica nakupa ni vredna, a bi jo v primeru darila vseeno uporabljal. No, i'm watch ni taka. Čeprav otvarja področje pamet­nih ur, ki smo ga napovedali prejšnjič, gre za slab, neuporaben in nezanesljiv polizdelek brez pravega smisla. Na prvi pogled gizmo sicer ni napačen in po dizajnu ter embalaži spominja na Applovo robo. Toda razočara že drugi pogled. V ogromnem ohišju, ki ga bo veselo le mornarjevo zapestje, namreč tiči cenen LCDjček razločljivosti 240 x 240 in vidnega kota toč­no 13 stopinj. Glede na to, da je ura nenujna, statusna imovina, bi se spodobil OLED, ki bi se zlil s črnim robom. Slab vtis uvodno upravljanje le še poglobi, saj je dotikanje in drsanje nenatančno. En sam hardverski gumb uri takisto dela medvedjo uslugo. 
I'm watch je treba spariti z androidnim ali jabolčnim telefonom po modrem zobu. A četudi je urin operacijski sistem prav Android, ima s temi mobilniki največ težav. Niti z enim od treh najbolj hotnih aparatov ni šlo iz prve. Vedno se nekaj ni hotelo uskladiti, bodisi sporočila, bodisi kontakti. Enako mukotrpno je nastavljanje aplikacij, kar storiš na PCju prek servisa I'm Cloud. Tam vse obkljukaš in vneseš gesla, nakar uro osve­žu­ješ in osvežuješ, pa čez pol dneva še vedno prijavi 'missing app configuration'.

I’m watch pride v čuda barvnih izvedenkah, celo v ‘lahtne materiale odeta. Ampak kaj ti pomagajo zlato in kristali, če je displej zanič, na njem pa zaradi sesuvanja prepogosto vidiš ikono force close? Tudi če hroščev ne bi bilo, stvar pogrne na celi črti.

Z jaz-sem-uro je mogoče bondovsko klicati (talk to the hand dobi resničen pomen), pri čemer sta zvoč­ni­ček in mikrofončič obupno slaba. Pregleduješ lahko SMSe in pošto, a vidiš le par zadnjih postavk in količkaj daljšega pisma sploh ne moreš odpreti. Za nameček maili v uro pridejo z desetminutno zamudo, saj jih naprava ne dobiva od poštnega strežnika ali mobilnika, marveč je vmes oblak. Slično okrnjen je koledar. Facebook zgolj enovrstično prikazuje zadnjih pet akcij, vendar pri meni to niso bile objave, marveč privatna sporočila. Instagram prav tako posreduje le zadnje posnetke prijateljev, ne pa tudi albumov. Čemu, za božjo voljo, bi kdo sploh gledal fotke na zanikrnem dis­­plejč­ku? Ali predvajal glasbo iz roke? Se šel štiri v vrsto? In nameščal še kakih deset drugih aplikacij?
Resnično mi je neviden razlog, zakaj bi se kdorkoli mučil z okornim, skrajno omejenim, enosmernim, počasnim in izredno hroš­čatim zapestnim gizmotom, ako ima pri roki telefon. Brez njega je i'm watch itak bolj kot ne le ura, saj povezave z wifijem nima. A kot modni dodatek prav tako ne navduši, saj ima le dva načina prikaza časa. Od take naprave bi privzeto pri­ča­­koval čuda posrečenih in animiranih dizajnov, ki bi pritegovali poglede. Nekaj statičnih kožic drugače prodajajo na marketu za pol evra po komadu.
Kot da vsi ti minusi ne bi bili dovolj, da onegaju zadnji cvek v rakev neuporabnosti poraba elektronov. Zaloga ne zdrži niti pol dneva, s stalno prižganim zaslonom, kar se mi zdi za uro samoumevno, pa le nekaj ur. S tem, da ima lasten, nestandarden polnilnik. Se sliši super, kajneda? Zadnja cvetka: ta italijanski ču­dež tehnike, katerega moto je 'Enjoy the future!' stane 360 evrov! 

I'm watch objavljeno: Joker 238
maj 2013