Revija Joker - Rdeči ipsilon

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Rdeči ipsilon
Rdeči ipsilon
...
Zdaj, ko se je Lenovo zavihtel na prvo mesto med proizvajalci osebnih raču­nal­ni­kov na svetu, se je lotil drugega najvažnejšega cilja v kozmosu: opreme za igralce. Aggressor se s pritiklinami loti njihove gamerske linije Y.

Od predlanskega leta je kitajski velikan Lenovo s petino tržnega deleža največji igralec na področju PCjev. In za tako ime se ne spodobi, da ne bi ponujalo izdelkov za tiste, ki vihajo nos nad običaj­ni­mi pisar­niškimi mišmi ter tipkali, ker z njimi zg­re­ši­jo vse specialke v Doti. Niz Y ni čisto nova stvar, saj ga je podjetje pred leti zaštartalo s prenosniki. V lanski marčni številki smo si ogledali ideapad Y50, ki so ga medtem nadgradili v aktualni špilavski ultrabook Y700. Junija dospe njegov večji brat Y900 z močno naspidiranim drobovjem in sodeč po in­že­nirskem primerku, ki smo ga dobili v poku­ši­no, bo to potentna mrcina z nič manj kot 64 gi­gabajti rama! Ampak tokrat bom obdelal periferijo – tipkovnico, slušalke in miš. Druži jih skupen rde­če-črn dizajn, ki namiguje, da jih uporablja Kylo Ren, ko v Star Wars: Battlefrontu cosplaya z Vader­jem. Žal pa povezljivost ne seže dlje od kozmetič­ne, kajti programje ni skupno in naprave ne znajo medsebojno komunicirati kot Roccat Talk. Kose lahko mirne duše izbiraš posamič.

Dve posebnosti prihajajočega premijskega 17-palčnika ideapad Y900 bosta knof za turbo, ki bo čipovje in hlajenje pognal do roba, ter mehanska tipkovnica z nizkimi prenosniškimi tipkami (!).

Y gaming mechanical keyboard
Tipkovnica ima podobo starošolskih ožičenih igrarskih tastatur, kakršne so nam mize okupirale pred leti. Snovalci so spregledali moderni trend prirezanih tastatur, kajti tale je polne velikosti in še čez. Na levi strani ohišje širi šesterica makro pritiskal v stolpcu, dočim je vrstici ob zgornjem robu namenjeno delo z multimediji, snemanje makrov v tri profile, nastavljanje osvetlitve in pretikanje v igralski način z izklopljenimi okenskimi ukazi. Ti dodatni knofki so membranski, medtem ko je osrednji del naprave mehanski. Firma je nepresenetljivo uporabila stikala Kailh, bržda najboljše kitajske kopije cherryjev. In sicer Kailh red, kar pomeni tihe tipke brez odziva pri kliku, podobne Cherry MX red. Zaenkrat še ni jasno, ali bodo kasneje ponudili druge sorte. Da jih v temi dobro vidiš, skrbijo enobarvne rdeče ledice s petimi stopnjami jakosti.
Nad splošno rabo nimam pripomb. Tipke se od­lično odrežejo in kot je pri mehanskih izdelkih pravilo, ni težav s prekrivanjem ukazov ob hkratno pritisnjenih. Luštni so tudi naslon za dlani in dodatna USB 2.0 ter zvočna izhoda na robu. Za manj zahtevnega igralca z veliko prostora na mizi je reč v redu. Položaj se poslabša, ko ipsilonko izpostaviš zahtevnim pogojem. Ohišje ni trdno in se vidno upogiba, zato ni odporno na metanje po sobi. Hardcore špilavec pa bo zameril slaboten softver, ki omogoča lepljenje ukazov in zaporedij zgolj v stolpcu ob robu. Tipkulja tudi nima notranjega pomnilnika za shranjevanje.
Y Gaming Keyboard za 130 evrov ni strel v prazno in deluje spodobno, vendar je v novejšem valu TKL-izdelkov s svojo baročnostjo in nekam pomanjkljivim programjem videti arhaična. Ozone ima v tem cenovnem razredu boljše izdelke.

Y gaming headset
Rdeči Y na naglavnicah takisto sveti in mu je moč celo nastaviti nekaj učinkov, ta kos opreme pa je presenetljivo eleganten. Dobro odmerjen pritisk og­rodja in obilna podloga pomenijo odlično udobje – če imaš manjše uhlje, kajti takšni sta školjki. Obloga je usnjena, zato se boš potil, a to je pri zaprtem ti­pu slušalk običajno. Zvočni spekter je tipično ig­ričarski, z rezkimi srednjimi in višjimi toni, ki poudarjajo eksplozije, ter udarnimi basi. Soliden izdelek za nažiganje Black Opsov, ki pa za glasbo ni v redu. Mikrofon je snemljiv in spodobno filtrira šum. Priključek je vrste USB (poleg še analogen za v fon), kajti glavna odlika je vdelan prostorski zvok dolby 7.1, ki se dobro obnese. Za 80 evrov so te slu­šal­ke med najcenejšimi z okoli­zvočjem in so solidna izbira, če igraš na laptopu. Logijeve G230 so po ceni podobne; imajo malo boljši zvok, a so brez surrounda.

Y gaming mouse
Pri Lenovu so za model dlani, ki naj bi oprijemala špilavsko miš, brez dvoma vzeli gozdarja, saj bodo krajši prsti desni uhelj komaj dosegli. Otip pred nakupom je obvezen! Razen tega gre za klasično ožičeno miš za desničarje z dvema bočnima gumboma, še dvema na robu levega uhlja in pretikalom ločljivosti za koleščkom. Stikala so solidna in natančna, moti pa nezanesljiv laserski senzor. 8200 dpi se na papirju lepo sliši, a ob­ču­titi ga je kot enega starejših laserjev, ki so imeli težave s preskakovanjem kurzorja. Še večja zamera leti na klavrno programje z zamotanim določanjem ukazov tipkam. Profilov ne moreš spraviti v napravo ali jih pove­­zati z igrami, da bi se samodejno naložili.
Z 80 evri Y gaming mouse ni med dražjimi, a v raz­redu ima ogromno boljših tekmecev. Brez dvoma šibki člen ponudbe. Podatek, da lahko vstaviš do dvajset gramov uteži, ob zamerah sploh ni več omembe vreden.

Podoba naprav je posrečena in všečna. A kar se tiče njihovih funkcij, je Lenovo v svet igralske periferije zakoračil dokaj zadržano. Najbolj navdu­ši­jo slušalke, dočim so miš tekmeci že močno prehiteli.

Rdeči ipsilon objavljeno: Joker 271
februar 2016