Revija Joker - Zborček z želvje plaže

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Zborček z želvje plaže
Zborček z želvje plaže
...
Aggressor se odpravi na obalo, kjer je naplavilo glasne želve z druge strani Atlantika. Svoje slušalke je v Slovenijo pripeljal svetovno znani proizvajalec Turtle Beach.

Pri popisovanju konzolnih slušalk sem bil večkrat v zadregi, ko sem moral bralcu svetovati tujino, saj je tam našel izdelke firme Turtle Beach. Pri nas jih doslej ni bilo, dočim je podjetje iz New Yorka čez Lužo največja znamka gamerskih naglavnih kričal s približno polovičnim tržnim deležem. Us­tanovili so ga leta 1985 in sprva delali programs­ko opremo za profesionalne glasbenike in zvoč­ne kartice. Igrarski headseti poznanega niza ear force so postali glavnina linije v zadnjem desetletju, kjer so udarili v črno z usmeritvijo v izdelke za konzole. Ponašajo se z dobro tehnično pod­poro uporabnikom, pa še v enem elementu so 'igri­čars­ki': številu modelov. Za vsak Call of Duty pride ven deseterica novih želv, ki se imensko razlikujejo v eni številki ali črki, kar botruje precejšnji zmedi. Pri nas je zaenkrat prisotnih pol ducata slušalk s spodnjega in srednjega dela ponudbe, kar pomeni, da je treba za res fajn premijske še vedno na splet. 

Ear force stealth 500P/450
Ta dvojec, kjer so 500P namenjene playstationu 3 in 4, 450 pa PCju, stavi na brezžičnost in simulacijo prostorskega zvoka po najnaprednej­šem kodeku DTS headphone X. Napravico priključiš z USB-ključkasto anteno in še optičnim kablom, za katerega mora imeti PC dovolj blizu izhod! Priložena je tudi žica za parjenje z mobifoni in vito. Signal je dober do sosednje sobe, nato začne slabeti. Vgrajena baterija drži okrog ducat ur. Slušalke so zgrajene v redu, s školjkami za objemanje uhljev, toda hkrati so zelo tesne in prično kmalu nadležno tiščati.
Zvok je izredno 'igričarski', se pravi z močno poudarjenimi basi in ostrim govorom ter učinki. To poskrbi za enostavno lociranje sovragov v igrah in baročne eksplozije. Tudi v akcijskih filmih in nizikah se obnesejo. Za muziko pa jih res ne bi priporočal, saj podušijo veliko nians. Nasploh je takšna zvočna karakteristika značilna za vse popisane modele, z izjemo X12. Mikrofon razločno prenaša govor in je dobro nastavljiv z verižno roko, ki je takisto klasična lastnost vseh želv.
Slušalki koštata po 130 evrov, kar je za brezžičnost in DTS pravšnje, saj pri nas ni dosti konkurenčnih modelov. Vendar zna tiščanje preprečiti dolgotrajne seanse.

Ear force Z60
Ožičene Z60 so namenjene PCju in macom. Njihova poslastica naj bi bil DTS headphone X kot pri prej omenjeni dvojici in njegovemu računanju je namenjena zajetna kontrolna enota na USB-žici. Toda sam nisem uspel zaznati opazne razlike napram običajnim okolizvočnicam brez DTS Xa. Bolj so se mi dopadle velike mehke školjke in med prisotnimi gre za najudobnejše naglavnice. Zvočni spekter in mikrofon sta kljub večjim, 60-milimetrskim pogonom podobna kot pri stealth 450. Toda 120 evrov je drago za lastnost, ki jo bodo opazili in cenili redki, če sploh kdo. Daš desetaka več in imaš brezžične 450tke.

Ear force recon 320
Z60 ima v lastni vrsti še enega tekmeca, saj recon 320 ponujajo podobne reči, le brez DTS Xa in elegance. Za vklop Dolbyjevega prostorskega zvoka denimo zahtevajo namestitev gonilnikov, dočim so Z60 plug&play. Kontrolna enota z zvočno kartico ima samo osnovne knofke, dočim pri Z60 najdeš še menjavo zvočnih profilov in slično. Toda reconke so prav tako udobne, z objemajočimi školjkami, in imajo podoben zvok ter mikrofon. Vse to za 80 evrov, torej pol stotaka manj kot Z60. Če nucaš cenejše gamerske surround sluhalice za laptop, so v redu, četudi jim za vrat diha podobni Lenovov Y headset.

Ear force PX24
PX24 so osrediščene okoli ogromnega ojače­val­nika s kontrolami na žici, ki ga je treba polniti na dvajset ur. Postavljen je na začetek kabla, zato je neuporaben v spregi s podmizno mašino in je primeren za laptope, XBO in PS4, na katere se priključi s 3,5-milimetrskim univerzalnim vti­čem. V zameno dobiš močan zvok s poceni prostorsko varianto in vrsto učinkov. Superhuman sound je ime krepitve tišjih zvokov v igrah, kar je zmerno uporabno, da te ne zaštihajo s hrbta. Fajn je tudi aktivno filtriranje glasu z mikrofona za jasnejši govor. Toda naravni zvok je podoben ostalim modelom in nič posebnega. Naglavnice so zaradi blagega objema udobne, znajo pa ovalne školjke tiščati ljudi z večjimi uhlji. 100 evrov je za zadevo s predimenzioniranim ojačeval­ni­kom dosti in nad njo nisem bil navdušen.

Ear force X12
S 50 evri so X12 za PC in xbox 360 na videz najbolj cenen del repertoarja na spodnjem koncu trga. A skrajno ironično edine od testiranih premorejo uravnoteženo karakteristiko zvoka, s čimer so primerne za poslušanje glasbe! Res prijetno presenečenje. Potenciometer vključuje ojačevalnik, zato mora biti razen s pet metrov dolgimi (!) avdiokabli priključen tudi z USB-žico za napajanje. Na glavi stojijo podobno kot PX24: udobne so z nalahnim, a še vedno dovolj trdnim objemom, pa ravno dovolj velikimi blazinicami okoli ušes. Prostorskega zvoka ne dobiš in za vir je priporočljivo imeti solidno zvočno kartico, drugače na višjih jakostih šumi. Ampak za pol stotaka je težko dobiti boljše igralske slušalke. Zasluženo imajo kulten status.

Zborček z želvje plaže objavljeno: Joker 272
marec 2016