Revija Joker - Hladna nevihta

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Hladna nevihta
Hladna nevihta
...
Aggressor predstavi vse bolj čislane tipkovnice znanega tajvanskega velikana med proizvajalci hladilnih komponent za računala, Cooler Masterja.

 
Poldrugo desetletje tega, ko sem bil še hardverski paglavec, je bil Cooler Master poleg Zalmana, Thermaltaka in sličnih tisto ime, ki sem ga rad uzrl na hladilnih rebrih. Leta 1992 ustanovljeno tajvansko podjetje je bilo eno prvih na svetu, ki je ponujalo nafrizirana in tiha ohišja, prirejena dobremu pretoku zraka, še preden je bilo to v modi. Kot večina uspešnih firm, ki so ciljale na zanesenjaške računalničarje, so nato pomočili prste v vročo vodo igralskega hardvera. Da pa bi sloves znamke ostal usmerjen na hladila, so za tosortno periferijo pred osmimi leti napravili novo: CM Storm. Pod njeno nalepko najdeš klasične primerke robe, kot so miši s podlogami, slu­šal­ke, ohišja s frajerskimi prednjimi maskami in mehanske tipkovnice serije quick fire. 
Posebno slednje so se v tujini hitro prijele in postale zaželena roba. Snovalcem je uspelo zgraditi dober sloves predvsem s kvalitetno, robustno izdelavo. Tastature quick fire imajo poleg krepkega ohišja iz trde plastike kovinsko ploščo za oporo vezju v not­ranjosti, zato nikdar ne trpijo zaradi upogibanja. Pomembne stične točke so še snemljiv kabel v pletenem ovoju in manko izhodov USB ter naslonov za dlani, kar utegne motiti zaradi visokega sprednjega roba. Na splošno ne marajo programja, saj na njih vse postoriš s kombinacijami funkcijskih tipk, celo makre! Testirali smo četverico modelov. Vsi vsebujejo odlične Cherryjeve mehanske tipke različnih sort, zato je kvaliteta škljocanja brezhibna. Običajno to pomeni ništrc težav ob pritiskanju več­jega števila tipk hkrati hkrati (N-key rollover ali NKRO), kajpada pa je prisotna možnost izklopa okenskih knofov. Zato se bodo opisi lotevali detajlov.
Quick fire TK 
TK sodi med zadnje čase popularne skrajšane tastature, vendar se je v nasprotju z običajnimi primerki odrekla predelu s smernimi tipkami in je ohranila numeričnega. Tjakaj so prerazporejeni ukazi insert, home in druščina, vendar privajanje ni problem. Če terjaš klasično TKL-obliko, skušaj najti model rapid, ki ga pri nas še ni. Za TK so na voljo rjava, modra in rdeča stikala. Osvetljava pritiskal pozna pet jakosti in eno barvo, vezano na izbrani mehanizem. In sicer ne enolično, zato se velja pred nakupom natančno pozanimati v trgovini. S funkcijsko tipko dostopaš še do bližnjic za medijske ukaze, žal pa naprava ne pozna prirejanja ukazov ali snemanja makro zaporedij. Gre torej za simpatično, kompaktno in trdno tipkovnico za 'pohodnike', ki jih prerazporejanje namembnos­ti knofov ne zanima. Cena: 115 evrov.

Quick fire ultimate 
Tole naj bi bila frajerska tipkovnica polne velikosti, naphana z vsemi igričarju ljubimi funkcijami ... a ni tako. Zadnja osvetlitev je le enobarvna v petih jakostih, izvedena podobno kot pri sosednji TK: rdeč, moder in bel odtenek so vezani na izbiro rdečih, modrih in rjavih mehanizmov Cherryjevih stikal, zato se natančno pozanimaj, katero ima ogledani kos. Ob zgornjem robu so medijski knofki, edina naprednejša reč pa je nastavljanje zamika zaznavanja pritiskov v milisekundah. Snemanja makrov in spreminjanja namembnosti tipk ultimate žal ne pozna, za res čokato ohišje pa bi se spodobilo imeti poleg naslon za dlani. Ko prištejem ništrc izhodov, me nabor lastnosti ni navdušil in za 130 evrov drugje dobiš več. Ultimate naj zaradi trdnosti in odpornosti vzamejo samo tisti, ki s tastaturo sekajo drva.

Quick fire XTi 
Kljub podobnemu nazivu in slični obliki XTi ne gre mešati s sosednjo XT, saj je daleč najbolj samo­svoja in navdušujoča. Prvi štos: osvetlitev izvaja z niansami dveh barv, rdeče in modre, kar da 35 možnih odtenkov v smeri vijolične. In to za vsako tipko posebej! Ker takisto nima softvera, vse nastavitve potekajo s kombinacijami pritis­kal. Ne le to, XTi edina v članku pozna spreminjanje ukazov in programiranje več kot sto znakov dolgih zaporedij, shranjenih v notranji pomnilnik, za kar so na voljo štirje profili! Ja, vse brez programja, ročno! Postopka se je treba privaditi in ker so navodila zanič, moraš poiskati vodiče na JuTubu. Potem gre, manjka pa seveda finomehanično nastavljanje zamikov. Stikala pridejo v modri, rdeči in rjavi sorti, fajn so njihove odporne kapice, ki zaokrožijo elegantno in kvalitetno zgrad­bo. Z nekaj čez 150 evri je XTi med navedenimi modeli najdražja, a jih je vredna. Ko bi imela še naslon ...

Quick fire XT  

XTju je navidez namenjena niša osnovnega modela klasične velikosti. Ledic sploh nima, po drugi plati pa je med možnimi stikali poleg modrega, rde­če­ga in rjavega še zeleno. Za NKRO potrebuje vhod PS/2, dočim zna na USBju izvajati 6KRO, torej tolmačenje šestih hkratnih pritiskov. Makrov in po­dobnega ne pozna, se je pa moč igračkati s premorom med zaznavanji pritiskov, čemur naprava reče turbo mode, heh. A kljub temu XT ni pogroš­na, marveč kvalitetno zgrajena naprava, bolj primerna za tipkarske čistune kot za igralce, saj navduši s kvalitetnimi kapicami knofov in nižjo lego kot ostale CMjke. Za 95 evrov je to prav fajn.

 

Hladna nevihta objavljeno: Joker 273
april 2016