Revija Joker - Acer predator 17

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Acer predator 17
Acer predator 17
...
Aggressor

Tajvanski velikan Acer je že vrsto let krepka znamka na področju prenosnih računalnikov, toda začuda ni imel serije supermočnih igri­čars­kih mašin, kakršne imajo Asus, Dell in MSI. To zdaj v velikem slogu spreminjajo s predatorji, s katerimi bodo gotovo uplenili nekaj trga. Plenilska značka sicer vsebuje namizne mašine, monitorje, projektorje in celo tablice, a notesniki so k nam prispeli prvi. In sicer v 17-palčni izvedbi s polnim imenom predator 17 G9 791, dočim je moč v tujini dobiti tudi 15-palč­ne inačice.

Predator 17 je mašina za na mizo, ne kolena, kjer z gumijastimi nožicami tudi žuli. Logo na zaslonu bomo še videli, saj je podoba plenilske linije izdelkov.

Acer ni okolišil, kajti tale naprava je z zajetnim ohiš­jem in dobrimi štirimi kilogrami teže klasični gamerski prenosnik, ki ga tovoriš zgolj od domače mize na LAN-zabavo in vmes trikrat počivaš. Z ledicami in izpušnimi šobami na zadnji strani videzno ne skriva zabavniškega porekla, je pa njegov rdeče-črni dizajn vseeno elegantno zadržan. Izdelava je do­dobra robustna, le prednji rob bi bil lahko manj izražen, ker ob dolgih seansah žuli v roke. Tipkovnica je polne velikosti in daje za membransko soliden občutek. Osvetljena je barvno v mavričnih odtenkih, ki jih je moč nastavljati v več sklopih tipk, ne poz­na pa menjave jakosti, kar je čuden mimosunek. Levo zgoraj najdeš še peterico makro knofkov, ki jim je moč zaporedja spravljati v tri profile.
Zaslon je načeloma na voljo v 1080p ali 4K, vendar slednjih pri nas še nekaj časa ne bo, če sploh. Gre za zmogljiv IPS-prikazovalnik z dobrim kontrastom in svetilnostjo, ki je tudi hiter, saj z odzivnim časom ni problemov niti v hitrejših streljankah, kot je Counter-Strike. Zaradi mat obdelave nanj razločno vidiš v bleščavi, moti pa puščanje odzadnje svetlobe, kar je opazno ob temnih scenah v filmih. Pogrešal sem takisto G-Sync, ki je na voljo le za zunanje ekrane. Zvočniki so v redu, a kljub kar dvema nizkotoncema ne bi mogel reči, da sem bil nad basi navdušen. Med izhodi so zastopani USB 3.0 štirikrat in 3.1 enkrat (s Thunderboltom 3). Za video sta tu HDMI in displayport, za zvok običajen stereo.

Hladilnik namesto ploščkovne enote je na prvi pogled fajn ideja in naj bi dodatno preprečeval zaviranje zaradi toplote. Toda razlike v igrah ni povz­ročil, le leva stran tipkovnice je bila hladnejša.

Do tu je vse solidno, a zmogljivost je tista, pri kateri beštija zares pokaže čekane. Intelov skylake i7-6700HQ in geforce 980M je morilska naveza in največ, kar je moč dobiti v serijskih modelih. V notranjosti je prostora za norih 64 gigabajtov rama! V Sloveniji so na voljo modeli s 16, je pa moč dve od štirih paličic enostavno dodati. Za drugi dve je treba odmontirati matično ploščo, česar se večina ne bo lotila. Zato je predator za navadnega uporabnika povprečno nadgradljiv: menjati je moč polovico rama in diske (en HDD, dva SSDja). Že vstopna izvedenka premore kombo SSDja ter sučnega diska in ko to spojiš z dobrim hladilnim sistemom, dobiš bržda najhitrejšo prenosno gamersko mašino ta hip, ki v 1080p poganja vse na višjih nastavitvah. Pri večjih obremenitvah sicer ventilatorji gromko zapojo in postanejo moteči, a to je cena, da taka naprava poganja Battlefield brez zaviranja geforca. Hecna pod­robnost je možnost menjave blu-ray sukalnika za dodaten ventilator FrostCore, toda kakšne blagodati z njim nisem zaznal. Upravljanje je elegantno spravljeno v programčič PredatorSense, kjer je moč nas­tavljati osvetlitev in motriti frekvence ter ventilatorje. Kot zadnja se izkaže baterija, saj dve uri zdrži breme zahtevnih iger in več kot sedem spletnega dela, kar je za tak prenosnik dosti.
Predator 17 je presenetljivo dobro zaokrožena zver brez večjih slabosti. To pomeni, da je Acerju že v prvo uspelo napraviti zelo spodobnega tekmeca asusom, alienwarom in druščini! S ceno 2100 evrov za uravnoteženi model z najmočnejšim procom in grafo, 16 GB rama in 1080p-zaslonom jim je podoben tudi s ceno. Znesek ni majhen, a kakor playboyi babnicam kupujejo drage koktejle, morajo gamerji na LAN-zabavah pljuniti za tole. Dobrodošel med petičneži, Acer, in palec gor. 

Acer predator 17 objavljeno: Joker 273
april 2016