Revija Joker - Apple iphone SE

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Apple iphone SE
Apple iphone SE
...
LordFebo

Mobilnikov je mnogo dimenzij, a premijski prihajajo le v izvedbah L in XL. Tisti, ki so pripravljeni plačati več, teh multiopravilnih naprav ne uporabljajo zgolj za osnovno komunikacijo, zato čislajo večje ekrane. Apple se je temu trendu uklonil zadnji, saj je bila miselnost rajnkega Jobsa, da so štiri zaslonske inče več kot dovolj. Toda zdaj so pogruntali, da naj bi bila četrtina Američanov vseeno naklonjena žepom in dlanem bolj prijaznim modelom. Vsem lastnikom četrtega in petega rodu, ki se jezijo nad velikostjo šestice (4,7"), je zato odslej na voljo štiripalčni iphone s pripono SE. S tem, da ta specialna edicija ni precenjen starogeneracijski model, kakršna je bila eksperimentalnež 5C. Ne, Cookova ekipa je pripravila lepo presenečenje, saj ima aparatus aktualno drobovino in nizko ceno 480 evrov.

Iphone SE je v manj­šo lupino od petice prepakiran 6S. Ohišje ni dobesedno isto, vendar enako, odse­ka­no in ne zaobljeno. Zmagovalno stikalo za izklop zvoka, ki je lastno vsem iphonom, je vključeno.

SE je, enostavno rečeno, 6S v ohišju od petice. Od stopnjo večjega brata je nižji za poldrugi, ožji za en centimeter in ima za četrtino manjšo zaslonsko povr­šino, medtem ko je napram ta velikemu plusu kvadratnih centimetrov skoraj pol manj. Ozka ploš­či­ca je zato sila pripravna tako za držanje kot za enoročne operacije. Z normalnim palcem dosežeš vse in gizmo paše v hlačni žep. To kajpakda ni prelomno, kajti manjših modelov je na trgu cela vrsta, a ta je poseben zavoljo nadmoči postavk. Doslej še ni bilo nobenega ’kompaktneža’ ali ’minija’, ki bi imel enako železnino kot zastavonošni model.
Srce SEja je dvojedrno či­pov­je A9 z 2 GB pomnilnika in gibalnim koprocesorjem, za identifikacijo skrbi kakovosten čitalnik prst­nih vijugic, kamera gleda z 12 milijoni pik in sveti z dvema ledicama različnih temperatur. Novinec obvlada NFC-plačevanje in 4K-snemanje, Siri vselej posluša in fotografije so lahko 'živo' animirane. Večina postavk in številk je torej enakih kronskima modeloma. Od njiju se razen velikostno loči edinole po odsotnosti poluporabnega večnivojs­ke­ga zaslonskega pritiska in po slabem, 1,2-mega prednjem očesu iz 5S. Od slednjega je tudi displej z mrežo 640 x 1136, pri čemer je gostota 326 ppi, kar dopičično ustreza 6S.
Novi terminalček je torej najsodobnejši ifon, naj gre za računsko moč, primerljivo z mnogo več jedri in herci androidnih predstavnikov, ali za pregovorno od­lično glavno kamero. Vzdržnost baterije je takisto hvalevredna. Pride seveda z iOSom 9.3, katerega edina večja novost je vklop toplejših barv ponoči, kar naj bi rezultiralo v boljšem nokturnem počutju. Tudi izdelava je applovsko superiorna, aluminijasta, pri čemer s prisekanostjo cika na tiste, ki jim je bil ljubi dizajn petice in štirice. Na manjšem zaslonu se da seveda brez težav spletno brskati, brati pošto, igrati Hearthstone ali gledati Netflixov program. Toda razlika napram večjemu ali največjemu modelu je vseeno zaznavna. Po eni strani je priročnejši, po drugi pa za resno gledanje filmov in serij v postelji tole ni. Tisti, ki je vajen petcolarja, na manj zagotovo ne bo šel. A zahteve uporabnikov so različne in s cenejšim SEjem bo Apple na svoj breg pridobil marsikoga, dasi so konkurenčni majhneži krep­­ko cenejši. Poleg tega z njim strežejo siromakom s 4S, ki nimajo denarja za 6S oziroma jih majhnost ne moti. Prihodnost bo pokazala, kako uspešen bo. Vsekakor ima mnogo boljšo popotnico kot cenovno zgre­še­ni 5C. 

Apple iphone SE objavljeno: Joker 273
april 2016