Revija Joker - Dvooka mobidika

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Dvooka mobidika
Dvooka mobidika
...
Mobitelovsko zdolgočaseni LordFebo preizkusi sveža paradneža kitajske in korejske blagovne znamke, ki prinašata zanimivost: dve glavni kameri. Je tako križemgledanje kaj posebnega?

Galaxy S7 se prodaja nad vsemi priča­ko­va­nji, zato je Samsung po dveh letih težav zavoljo kitajske konkurence zaključil profitno četrtletje. Mobilniški segment jim predstavlja skoraj polovico prometa in Korejci so upravi­če­­no židane volje. Vzroka za veselje pa nimajo Applovi vlagatelji. Prodaja iphonov je upadla za 16 odstotkov, pri čemer žepne ploščice naredijo dve tretjini firminih dolarjev. Jabolčni emblem je posledično zabeležil prvi padec prometa v trinajs­tih letih. Vrednost njihovih delnic se je zmanjšala kot še nikdar doslej – v trenutku je izpuhtelo 43 milijard dolarjev, kar je letni BDP Slovenije. Znabiti Apple ni več največ vredna firma na svetu, marveč je to Alphabet. Čeprav so obeti za drugo četrtletje še slabši, Tim Cook miri, da je prihodnost svetla in namiguje na revolucijo z iphonom 7. Ampak čisto verjetno je, da je njihov balon dosegel maksimum. Poln tolažilnih besed v okrožnici zaposlenim je tudi Microsoftov šefe, ki kljub katastrofalnemu stanju Windows Phona poudarja, da firma še vedno stoji za svojo mobilno platformo. Super, le razvijalci in uporabniki so ji obrnili hrbet.
Dejstvo je, da norije za boljšimi modeli, kakr­š­na je bila pred leti, v zahodnem svetu ni več. Premiki med generacijami so komaj opazni in ljudstvo nič več ne da na silne, pretežno marketinške številke ob piks­lih, hercih ter bajtih. Prostor za izboljšave obstaja v vmesniš­kem, softverskem delu, a inženirji često ne poslušajo uporabnikov, niti si ne znajo ogledati izdelkov drugega tabora. Zaradi majhnih razlik med modeli in rodovi je otežkočeno ter nehvaležno tudi opisovanje. Spuščanje v podrobnosti je nezanimivo, splošna opravila, kot so objava fotografije na Facebooku, pregled pošte, navigacija do cilja in gledanje youtubastih filmč­kov, pa delujejo povsod. Zato smo veseli vsakršnega odmika. To pot kolumnistično pred­stavljam par mobilnikov z dvema zadnjima kamerama, pri čemer ju izkoriščata vsak po svoje. Tako navezo smo nekoč že videli pri HTCju, pa se ni obnesla. Tokratni rezultati so spodbudnejši.

Elegantna kovinska ploščica P9 z ravnim zadkom je neprimerno lepša od brezobličnega, slabšematerialnega G5. Če bi Kitajci vdelali še par softverskih fičrov in se ne cenili tako visoko, bi bil to lahko zmagovalni fon. Imata pa oba aparata režo za microSD in vtičnico USB-C.

Dvooka mobidika objavljeno: Joker 274
maj 2016


sorodni članki