Revija Joker - Roomba 980 - najpametnejši gospodinjski samodejnež

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Roomba 980 - najpametnejši gospodinjski samodejnež
Roomba 980 - najpametnejši gospodinjski samodejnež
...
Lani septembra samo onstran velike luže, sedaj tudi pri nas. Vihravi pokomentira robotski sesalnik, ki je prekinil s prepoznavno naključno vožnjo in spregledal.

Firma Irobot je svojemu čistilnemu robotu sedme generacije vdelala kamero in sposobnost sistematičnega čiščenja v vzporednih pasovih. S povezavo v splet po wi-fiji je nova roomba vstopila tudi v internet stvari. Pri tem proizvajalec zagotavlja, da v oblak pošilja le nujne podatke in je v tem pogledu karseda varna. A cena za naprednost je štirimestna. Tisočak bo za večino prevelik zalogaj.

Bitka robotov med roombo 780 in 980. Neto površina sobe je 34 kvadratnih metrov. Roomba 780 je zanj porabila uro in dve minuti, 980 pa pol manj, natančneje 34 minut


Prenos komand v aplikacijo 
Roomba 980 povezavo v net uporablja za prenos ukazov iz aplikacije za Android in iOS, možnost zagona od zunaj in nadgradnjo programa. Razen hrbt­­ne kamere nizke ločljivosti je po obliki in tehnikalijah podobna prejšnjim modelom, najbolj dru­ži­ni osem oziroma šesti generaciji z izboljšanim sesalnikom ter vzdržljivejšo baterijo. V kompletu sta še navidezni barieri s polkrožnim ali ravnim zidom infrardeče svetlobe, s katerima omejimo površino sesanja. 
Nastavitve, med katere sodi povezava v omrežje, so ene preprostejših, kar smo jih doslej izvajali na robotskih sesalnikih. Treba je naložiti aplikacijo, ki najde brezžični sig­­nal roombe, in vpisati poverilnice wi-fija. Zato so na telesu robota le trije gumbi za osnovne ukaze: za­če­tek ali prekinitev sesanja, vrnitev na priključno postajo in točkovno sesanje. Vse ostalo postorimo v aplikaciji, pri čemer je na prvem mes­tu določanje urnika. Drugotni namen tega nucnika je upravljanje sesalnika doma ali od zunaj, tako da je na osrednjem zaslonu velik gumb za zagon. Vseeno to ni privzeti način uporabe robota, saj mora le-ta služiti sam od sebe. Program streže še s podatki o zadnjih devetdesetih sesanjih, času do predvidenih vzdrževalnih del in kup videonapotkov za uporabo ter vzdrževanje robota. 

Aplikacija nudi osnovne funkcije in podatke o statusa robota ter informacije o zgodovini zadnjih devetdesetih čiščenj. Z njo lahko istočasno nadziramo več bistrih roomb.

Sesanje v vzporednih pasovih
Kamera gleda naprej in je rahlo obrnjena navzgor, da poleg višjih predmetov zazna značilne črte med stropom in stenami. Podatki iz nje procesorju rabijo za oblikovanje karte prostora, ki jo ves čas prilagaja. Po zaključku dela robot iz pomnilnika izbriše posnetke kamere in s tem karto bivališča, da ga ne bi motila med naslednjim sesanjem. 
Nova roomba ima vsa tipala iz predhodnikov, tako infrardečega za bližino kot mehanskega za dotik oziroma odbijač. Da vozi v ravni črti in da med vz­porednimi pasovi ni 'špranj', si pomaga z vsemi, ne le s kamero. Ker ta rabi kot dodatno tipalo bli­ži­ne, se v ovire zaletava blažje. Predvsem je to očitno pri ožjih nogah stolov in miz. Način premikanja iz sobe v sobo pa je s stališča človeka vseeno vsaj malo konfuzen. Pričakovali bi, da v celoti posesa prvo sobo in šele nato vstopi v drugo, a ni tako. Najprej počisti del prvega prostora, vstopi v drugega, sesa, gre v tretjega in se vrne v prvo. Tako v vsako od treh sob vstopi trikrat, dasi na koncu preverjeno posesa vse. 
Boljše čiščenje
Sesalni mehanizem nove rumbe je vzet iz šeste generacije. Nasproti vrteči gumijasti krtači sta bolj vzdržljivi od krtač modelov pete generacije oziroma družine 7 in jih je veliko laže čistiti. Poleg glavnega ventilatorja ima še enega v posodi za smeti, zaradi česar je moč sesalnega curka zraka večja. Do­datno ga lahko okrepi, kadar navzdol obrnjeno tipalo zazna, da vozi čez preprogo. Ko naleti na bolj umazana tla, jim nameni več pozornosti. Sistematično čiščenje je krajše od naključnega, zato lahko v aplikaciji nastavimo, naj gre robot dvakrat čez vsako točko v prostoru. Čas čiščenja se sicer podaljša, a ker se lahko vrne na postajo, da napolni baterije, mu večja bivališča ne delajo problema. 

Kakovost čiščenja je odvisna od nastavitev. Če ukažemo, naj gre robot le enkrat prek točke v prostoru, in izključimo končno čiščenje po robovih, je slabša od robota z enakim sesalnim mehanizmom, toda naključnim premikanjem. Pri dvakratnem pre­hodu prostora pa je primerljiva. Toda hitro vr­te­ča se metla še vedno povzroča težave. Na pol kvadratnega metra smo raztresli instant polento, postavili robota na sredino in zagnali točkovno čiščenje, pri katerem se robot premika po spiralni poti navzven in nazaj do izhodišča. Metla je razmetala drobce na površino, ki je ni mogel očistiti. No, pravi koti in smeti, ki se nabirajo tam, so nerešljiv problem vseh okroglih robotskih sesalnikov, zato o tem nima smisla tratiti besed. 

Roomba 980 - najpametnejši gospodinjski samodejnež objavljeno: Joker 274
maj 2016