Revija Joker - HTC 10

ČLANKI
stranka » članki » testisi » HTC 10
HTC 10
...
LordFebo

Po lanskem nenavdušujočem in prevročem mo­delu m9 je HTC prevetril zastavonošno linijo. V prvi vrsti so zdizajnirali popolnoma novo aluminijasto ohišje. Pozdrava vredna je odločitev, da za razliko od predhodnikov in večine fonov nazaslonske gumbe postavijo nazaj na okvir. Uporabnik je tako deležen neokrnjene 5,2-palčne slike brez moteče pasice. Osrednja tipka je seveda podložena z bralnikom prstnega vzorca. Ta deluje superhitro in brzina je nasploh fonova vrlina, k čemur pripomo­rejo zadnji Qualcommov čip snapdragon 820, štirje gigabajti delovnega pomnilnika, menda na šlatež najbolj odziven displej in softverska nenasmetenost. Tajvanci so namreč oklestili svoje nekdaj obilno pokrivalo Sense, celo preveč. Galerija je poslej kar Googlova, ki ni najboljša, merilnik teles­ne aktivnos­ti ni naložen, dasi ga HTC ima (Fun Fit), prav tako ni avtomobilskega in otroškega modusa.

Sceloma kovinski HTC 10 je z 169 grami najtežji v konkurenci, po velikosti pa je med S7 in G5. Stereo ostaja, dasi brez pročelnih rež kot prej, novost pa so so gumbi na ohišju. Srednji ni na pritisk, temveč na dotik, saj je to pravzaprav kamera za prstne odtise.

Proizvajalec v ospredje postavlja troje hardverskih značilnosti: sijajen LCD, najboljše zajemalne spo­sobnosti in hud zvok. Zaslon razločnosti 1440 x 2550 res sije, a v mojih očeh je boljši od AMOLEDa le na močnem soncu. Vendar je to najbrž le kaprica. Bolj moteč je izkaz 12-mega kamere. Kljub visoko­zvenečemu laserskemu ostrenju in optični stabilizaciji je bila prenekatera dnevna fotografija zamegljena in fokus se je takisto izgubljal med filmanjem. Videozajem je sicer možen v upočasnjenem načinu ali v 4K in sprednje oko ima takisto mehansko bla­ženje tresavice, toda od mobilnika s takim poudarkom na fotografski plati sem pričakoval mnogo več. Celo zabavne učinke in postprodukcijske opera­cije, ki so bile na voljo v preteklem rodu, so odstranili. Desetica pri sebkanju nima niti filtra za odpravo dermatoloških neprilik! G5 jo zato pelje gladko urinirat, tako po splošni kakovosti kot spričo dodatnega, širokokotnega kukala.

Večina nucnikov je Googlovih. Od HTCja je pravzaprav le neuporabna videolep­­­ljenka Zoe, dočim merilnik fiz­kul­ture ni ne priložen, ne namig­njen, čeprav ga HTC ima.

Zvok pa je področje, po katerem mobilnik dejansko izstopa. HTC je tradicionalni stereo letos nadgradil z majhnim nizkotoncem, pri čemer gre pot do vibracij skozi 24-bitno pretvorbo. V namen karseda visokorazločnega muzikaličnega uživanja so v škatli tudi vuheljne HD-slušalke. Zvok je resnično polnejši, vendar bo to prednost pred galaxyjem S7 zaznalo, kamoli čislalo redkokatero uho. Tekmec je po drugi plati vodoodporen, ima merilnik srčnega utripa in IR-lučko ter ga je moč polniti brezvrvično. Tale ne poseduje nič od tega. Zna pa zrcaliti sliko na TV, predvajati muziko prek Applovega airplaya (to je precejšnja posebnost), se zbuditi ob dvojnem potrku in biti upravljan rokavično. A vseeno umanjka marsikatera finost z drugega kon­ca plota. Zlasti samsungi vključujejo vrsto softvers­kih boljšosti, od vmesniških prvin do prog­ra­m­č­kov. Desetka denimo ne motri oči in krat­komalo izklopi zas­lon sredi branja. Nima funkcije always on, da bi vseskozi prikazovala uro. Usluge ji ne dela niti redki polnilnik USB-C. In konec koncev je korejski ekosistem obilnejši in med ostalim ponu­ja gear VR, pri čemer je HTC 10 s 750 evri celo dražji od konkurence. Škoda, saj me postavljanje galaxyja na androidni piedestal že dolgočasi. 

HTC 10 objavljeno: Joker 275
junij 2016


sorodni članki