Revija Joker - Izrisarske poskočnice

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Izrisarske poskočnice
Izrisarske poskočnice
...
Predolgo smo čakali na zmanjšanje tranzistorjev v grafičnih čipih, ki bi spet živahneje pognalo zmogljivosti kartic. Zdaj so ga naposled udejanjili in rodili so se novi geforci ter radeoni, Aggressor pa v poletju švica ob naspidiranih mašinah.

Kakor Moorov zakon pri centralnih procesorjih ječi pod težo tehnoloških problemov s pomanjševanjem izdelave čipov, tako nekaj podobnega doživlja grafično področje. TSMCjevo 28-nanometrsko linijo gledamo polpeto leto, kar je za to področje dolga doba. Manjšanje tranzistorjev je za krepitev zmogljivosti nujno, saj manj­ši gradniki vezij omogočijo večjo gostoto ra­čun­s­kih elementov in večje frekvence izvajanja operacij. Velikemu trudu načrtovalcev procesorjev, ki so morali čarati z izboljšavami arhitektur, se ima­mo zahvaliti, da je napredek tovarniškim zaos­tankom navkljub vendarle tekel dalje. Pri čemer grafične kartice pospeške zadnje desetletje že tako prejemajo počas­ne­je kot v davnih časih srditih 'grafičnih vojn'.

Zdaj sta naslednika omenjenega procesa predstavila tako zeleni kot rdeči tabor – in prvič po trinajstih letih različnega! Pred tem je tajvanski TSMC čipe izdeloval tako za Nvidio kot AMD, odslej pa bo skrbel zgolj za geforce v 16 nanometrih. AMD je namreč proizvodnjo zaupal Global Foundries in njegovi 14-nanometrski liniji. Pri obeh slišiš ime tranzistorji FinFET, kar pomeni pretikala, ki imajo posredi dvignjen rob – od tu 'fin'. Gre za čisto podobne sorte tehnologijo, kot jo je uvedel Intel pred štirimi leti z razvpitimi tranzistorji tri-gate. No, za nas je važneje, da se bosta tekmeca odslej razlikovala ne le po arhitekturnih rešitvah, marveč tudi proizvodnih. Nvidijina prva predstavnika sta geforca GTX 1080 in 1070, dočim je AMD na trg poslal radeona RX 480. Tudi to obeležuje zadnja leta bolj izjemo kot pravilo: da imamo hkrati na mizi tako nove geforce kot radeone. Ampak to se sliši predobro, da bi bilo res, in v bistvu so naštete kartice neprimerljive: zeleni naskakujeta vrh, dočim je rdečelična bolj stiskaška. Eh.

Izrisarske poskočnice objavljeno: Joker 276
julij 2016