Revija Joker - Lego butik

ČLANKI
stranka » članki » oznanila » Lego butik
...
Odrasli Lord vzame dopust, si zviša kartični limit in v svojem geekovskem brlogu naredi dodaten vitrinski prostor. Ta mesec se namreč izpolni otroška želja malega Febota: k nam prihaja zaresna Legova trgovina.

Lego izhaja iz danskih besed leg gotd, kar pomeni lepo se igraj ... Sodobna kocka, taka z votlim notranjim čepkom, je nastala leta 1958 … Elementi so iz ABS-plastike, vliti z natančnostjo 10 mikromet­rov ... Lego je največji proizvajalec gum na svetu … Prvi licenčni seti so prišli leta 1999, in sicer Vojna zvezd ... Stolp do Lune bi meril 40 milijard kock ... Poslovnih in zanimivostnih faktov je čuda, toda glavnino odjemalcev ne zanimajo ne letnice ne številke. Otroci v kockah vidijo le tisto, kar dejansko so: najboljši gradniki brezmejnih domišljijskih svetov. Pol stoletja ni boljšega ustvarjalnega peskovnika od vedra legic. Legove škatle so zato univerzalno darilo za mulce in mule, ki nikakor ne more zgrešiti. Že edinstveni, prepoznavni zvok medsebojnega trkanja plastičnih košč­kov privabi nasmeh na lice sleherne otroške dušice. Je kaj več vrednega?

Ekskluzivnih škatel za male in velike otroke pri Legu zlepa ne zmanjka. Ampak zneski so hitro tromestni. Folkcvagen stane stotko, cooper deset manj in Ferrisovo kolo 180.


Specialni modelčki
Legovanje se prične v trgovinah z igračami, kjer se mlado in staro divi imenitnim embalažam. Za razliko od mojega ot­roštva, ko se smo se morali po izdelke pokvarjenega kapitalizma voziti na konec Tržaške ali Celovške ceste in zanje plačevati v devizah, je današnja podalpska ponudba sila bogata. Danske igrače so pri nas na vrhu priljubljenosti in prodajanosti, zato imajo komplete često celo v lokalnih samopostrežbah. Statistika pravi, da Slovenci najraje posegamo po temah Star Wars, City in Duplo. Toda naj bodo police še tako založene, izkušnja se ne more meriti z obiskom uradne Legove štacune, vseobsegajočega in pisanega raja za vse kockarske navdušence. Ena takih bo duri odprla 21. maja v ljubljanskem CityParku.

Wall-E z lončnico je res prisrčen kipec, ki sem ga brez pomišljanja nabavil. Zraven pa je igralni labirint. Kateri bo naslednji iz Ideas? Morda jedijski svet, morda hiša iz medenjakov.

Prihod tako imenovanega Lego Stora v Slovenijo je za skupnost precejšnje presenečenje, kajti ti butiki niso samoumev­ni. Pariz in London sta ga dobila pred kratkim, Italija in Španija jih ne poznata, prav tako ne celotna vzhodna Evropa. Sprva so bile te prodajalne samo v Legolandih, začenši z billundskim parkom leta 1968, in šele v tem tisočletju so pričele vznikati po večjih mestih. Kot priča uradna stran, jih je daleč največ v ZDA. So pa na tamkajšnjem spis­ku zgolj tiste v lasti Lego Grupe. Slovenska pod­ruž­ni­­ca bo franšizna oziroma partnerska, saj jo bo up­rav­­ljala madžarska firma Bravostore. Ampak to je za obiskovalca nepomemben podatek, kajti celostno podobo do poslednjega kosa pohištva in velikanskih skulptur likov ter polični program še vedno diktira matica. 

Želiš Sheldonovo geekovsko druščino iz kock? Ali morda Doctor Whoja in par dalekov. V Lego Storu dobiš oboje, saj je množica izglasovala oba seta.

Znalci vemo, da Legove trgovine nosijo ekskluzivno robo, ki je drugod ni mogoče dobiti. Gre za nekataloške sete, od prazničnih do najdražjih zbirateljskih. Najbolj poznana iz te zbirke sta 400-evrska Zvezda smrti in 500-evrski Tisočletni sokol, ki pa nista več v proizvodnji. Slovenski ljubitelji Vojne zvezd se bodo lahko obdarili z novim TIE Fighterjem, vasico Ewokov, Fettovo ladjo Slave I in bitko na Hothu. Nadalje bo mogoče kupiti Marvelov Helicarrier, starinski Batcave, štab Ghostbusterjev, londonski Tower Bridge, bajto od Simpsonov, sidneysko opero in ninja­­gosti tempelj, ki vsi po vrsti stanejo najmanj par stotakov. Na srečo obstajajo tudi cenejši specialni izdelki, na primer stari mini cooper in ferrari F40 ter niz Ideas. Ta izhaja z istoimenskega portala, kjer uporabniki pošljejo lastne predloge, nakar Lego nekatere ob zadostnem številu glasov udejanji. Po tej poti je prišla tematika Minecraft, dočim so aktualne makete Big Bang Theory, Doctor Who in Wall-E. 

Velike modele legoidneži uporabljajo raz­lično. Eni za nabiranje prahu na polici, drugi se z njimi igrajo, tretji v njih vidijo le zalogo kock za ustvarjanje še večjih kreacij.

Praznične skulpture z netopirji, srčki in božički za okoli deset ev­ri­čev so lahko posrečeno darilo. Obstajata celo ženin in nevesta.

Kocke na kile
Poleg številnih, menda več kot štiridesetih škatel, ki jih ni mogoče dobiti nikjer drugod, so Legovi lokali znani po prodaji posamičnih gradnikov. Ljubljanski oddelek Pick-A-Brick bo sestavljalo štiriinšestdeset rezervoarjev z osnovnimi kockicami, kvadrčki in sm­­re­čicami. Kupec jih bo naložil v vrečo kot bonbone in plačal 80 evrov za kilogram. Ustvarjalcem, ki čis­lajo prosto gradnjo, bo prav tako namenjen oddelek Build-A-Mini, prosta sestavljanka stričkov in tetk. Za povrh vsemu temu bo Lego Store držal številne spremljevalne legoidne artikle, od priljubljenih obes­kov za ključe prek kalupov za led do budilk. Le konfekcije in videoigrače Dimensions ne bo. Slednja je še vedno namenjena zgolj Ameriki, Nem­či­ji, Angliji in Danski. (Osnovno igro in precejš­nje število dokup­ljivih figuric imajo sicer v Müllerju.) 

Ljubljanski Lego Store bo na 175 kvadratnih metrih nudil največjo zalogo kompletov, nabavo kock na kile in igralni kotiček. Marsikateri ekskluzivni model bo tudi vitrinsko razstavljen. No, sestavljen :).

Popolna izbira iz sezonskega kataloga plus vsi posebni kompleti so sigurno dovoljšen razlog za kojšnji obisk nove trgovinske pridobitve. Še bolj pa se spla­ča priti na otvoritev. V prvem vikendu bo namreč na vse dvajsetodstotni popust. 350-evrski Helicarrier potemtakem odneseš za 280, pri čemer bodo največji zapravljivci dobili še gratis kolektorsko dioramo trgovinice (tiste, ki je na levi strani zgoraj). Glede na to, kako hitro redki primerki pridobijo vred­nost na Ebayu (omenjenemu Falconu je recimo cena poskočila desetkratno), je nakup ekskluzivnih paketov po znižani ceni dobra finančna naložba. A to je že razmišljanje, ki ne gre vkup s poslanstvom legic. Bolj velja pri ukvarjanju z njimi imeti v glavi sporočilo Lego muvija: slepo zlaganje po navodilih te ne naredi za master builderja! “Kilo tasivih zidakov pa gros črnih stričkov, prosim. Zima prihaja!”

Porsche 911 GT3 RS s šestbatno mašino je naslednji veliki kolektorski artikel. Pride junija, v 300-evrski škatli pa bo še knjižica o zgodovini znamke.

Lego butik objavljeno: Joker 274
maj 2016