Revija Joker - Drkala future

ČLANKI
stranka » članki » oznanila » Drkala future
...
Lep čas se že ni zgodilo, da bi proizvajalec konzolo nadgradil sredi njenega življenjskega cikla, toda kmalu bo Sneti z vami vred deležen kar dveh takih proizvodov. Sonyjev playstation 4 neo bo okrepil običajni PS4, dočim bo Microsoftov 'project scorpio' spedenal zaostajajoči xbox one. Za nameček bo v dirko vstopil naslednji Nintendov sistem, še zmerom kodno klicani NX, o katerem so naposled znane konkretnosti.

Kupiti konzolo pomeni kupiti gotovost, da imaš do nadaljnjega mir. Strojna plat naprave sicer zlagoma stari, toda razvijalci se iz nje na­uči­jo iztisniti poslednje kapljice moči in ustvariti ve­ličastne igre, kakršne se na začetku življenjske dobe sploh niso zdele mogoče. Se je na playstationu 3 glede na povprečni splovitveni nabor kdo nadejal vizualij ter kakovosti The Last of Us, Uncharteda 3 in Metal Gear Solida 4? Kaj pa tisti, ki so ob lansiranju xboxa 360 vanj vtikali Kameo in Perfect Dark Zero – so mislili, da bo taista šatulja nekega dne spodobno gnala Red Dead Redemption, Grand Theft Auto V in Battlefield 4? Ne bi rekel. In ko se življenjska doba konzole naposled izteče, je od vložka pol stotnije evrov minilo kakšnih sedem let, v katerih si izkusil nemalo odličnih špilov in po vsej verjetnosti več kot amortiziral prvotni strošek.

Mega-CD je bil Segin veliki met, s katerim so hoteli starajoči se mega drive odvleči v cede-romarsko prihodnost. Par špilov je bilo v redu, na primer Snatcher, toda vobče se reč ni izkazala.

Na tak način industrijski mehanizem deluje že dolgo. Vse sobne konzole v doglednem času so sredi življenjskega cikla prejele zgolj povečanje kapacitete hranilnega medija, manjše šatulje, hladnejša črevca in podobne nebistvene elemente – ne pa tudi izboljšanja procesorske in grafične moči zavoljo frišne inačice obstoječe naprave ali kupljivega dodatka. Vendar taka praksa v svetu obtelevizorskih in ročnih drkalic ni posebnost, le izdelovalci so jo postavili na stranski tir. Starejši se spomnijo mega-CDja, cederomarske nadgradnje priljubljenega mega driva, in game boya color, ki je običajnemu GBju dodal barve. Mlajšim pa bržda nista neznana nintendo DSi, ki je nekoliko povečal silnost šepajočega DSa, in new 3DS, ki je isto storil za njegovega naslednika. 
Toda redkokateri tovrsten naknadni poseg je bil uspešen. Zato bi si človek mislil, da je zgodovina proizvajalce konzol naučila pazljivosti pri vlaganju v nekaj, kar načeloma zanima le manjši delež ljudi. A Microsoft in Sony sta mnenja, da je trg zadosti obsežen za nov eksperiment z vmesno nadgradnjo in da odjemalce dovolj žeja po svežih izkušnjah, ki naj bi jih omogočila zgolj izboljšana xbox one ter playstation 4. Oba se šlepata na vroči marketinški kratici 4K in VR. 

Drkala future objavljeno: Joker 277
avgust 2016