Revija Joker - Hololens na glavi

ČLANKI
stranka » članki » oznanila » Hololens na glavi
Hololens na glavi
...
Čudaški LordFebo spet skače po stanovanju z neko naglavno pripravo, gestikulira po zraku, izreka besede in dela piv piv piv, le da se tokrat ne spotika ob kable. Mora na obisk k zdravniku, ki samo posluša? Ne, možak se je z enim najbolj futurističnih kosov zabavnjaške opreme ujel v obogateno resničnost.

Obogatena resničnost ni enaka navidezni. Slednja pomeni obisk popolnoma drugega sveta, nikakor povezanega s stvarnostjo. Medij je VR-čelada, ki zatesni zunanje, predvsem vidne dražljaje, in nam projicira edinole umetno us­t­varjeno okolje. Obogatena resničnost po drugi plati zgolj pestri gledalno polje z navideznimi, praviloma dinamičnimi elementi. Najbolj preprost primer je heads-up display, ki vojaškim pilotom na vizir izrisuje podatkovje in obzornico, da jim ni treba pogledovati na inštrumente. Augmented reality, kakor se internacionalno reče tehnologiji, ni omejena le na naprave tik pred očmi in s principom ima bržda izkušnjo marsikdo, le da tega ni jemal kot silni AR. Se spomniš Logitechovih webcamov, ki so ti na glavo v živo poveznili oslovska ušesa? Po­dobno počno fotografski programi za mobilnike z različno dekoracijo na prizorih. AR so bile tudi mnoge igrice za playstationovo kamero, kjer si na teveju gledal sebe z gorjačo v roki. AR je Legova aplikacija, s katero skeniraš katalog in si na zaslonu ogleduješ 3D-model igrače. In nenazadnje so tako doživetje mobilniški Pokemoni, saj žepne pošasti vidiš v resničnem okolju.

Napram VR-šlemom, ki prinesejo mnogo kablov in dodatnih komponent, je samostojni hololens prava milina. Z doslej še nevideno obravnavo prostora je pravzaprav revolucija. Kdaj, kako in za koliko?


Poznan je še Ikein nucnik, ki s tablico v sobni pogled učinkovito dodaja pohištvo, toda povečini je ljudski AR v domeni igračkanja. Projekcijski HUD v avtomobilih je petična oprema in se v svoji enostavnosti pravzaprav ne šteje za nadgrajeno resničnost. Google glass, naočnik z miniaturnim zaslonom, se v štirih letih ni udejanjil, niti ne predvideni modeli poznanih špeglarskih znamk. Trgovinsko ogledalo, ki dodaja tvoji podobi oblačila, in okenska stekla s prikazovalniki smo na sejmih videli pred mnogo leti, v praksi pa prav nikjer. Niti nismo dočakali pred časom oznanjenih očal castAR, tistih, ki so dražila z zabavnim namizniškim in prostorskim igranjem, vid­nim seveda le igralcema. A v profesionalni rabi je augmented reality bolj pogost in resnično koris­ten. Prikazovalniki in označbe terena so bistvene pri nadzoru dronov prek kamere. Mehaniki imajo naoč­ni­ke ali tablice, ki ob usmeritvi v motor tanka ali elektroniko avtomobila dinamično označijo komponente. Arhitekti si z ARjem bolje predstavljajo struktu­re v okolju. Z napredkom prosojnih prikazovalnikov, optike in prostorskega zaznavanja bo tega še bistveno več. Dodzevno pa največje napore v potisk tehnologije vlaga Microsoft s projektom hololens.

Primeri obogatene resničnosti. Goraj je Start the Party za PS3, ki igralcu prek kamere daje različna orodja v roke. V sredi je ena od aplikacij za popolno preobrazbo, spodaj pa Legov nucnik, ki v sodelovanju s papirnim katalogom na zaslonu riše igračo.

Hololens na glavi objavljeno: Joker 282
januar 2017