Revija Joker - Elon Musk, pionir

ČLANKI
stranka » članki » človeki » Elon Musk, pionir
...
Mož za PayPalom, električnim avtomobilom tesla, raketami SpaceX in drugimi čudesi tehnologije ima na Zemlji vse, kar si poželi. A umrl bi rad kot kolonist na Marsu. Zakaj mu podvig lahko celo uspe, in to z last­no opremo, preveri McMungo.

"Jebeš Zemljo. Pa koga briga zanjo," je nekoč dejal Musk, eden največjih in najbolj zanimivih sodobnikov. Iz nule se je zoperstavil svetovnim bankam, dal je piti tinto stoletje starim velikanom avtomobilske industrije in napoveduje konec državne prevlade v vesoljski industriji. Elon je lastovka dobe, v kateri se bo slehernik vkr­cal na vesoljsko ladjo in začel novo življenje onkraj poslednje meje, izven spon tuzemskih zakonov in politik. Pri triinštiridesetih je živa legenda, Mojzes, znanilec čudes v obljubljeni deželi, čigar obo­ževalsko ljudstvo je podobno tistemu, ki časti po­kojnega Steva Jobsa. Le da je slednji človeštvu ponudil samo iphone in nekaj drugih tehnoigrač, Musk pa je navdihnil podobo Tonyja Starka v filmih o Iron Manu.
Njegovi načrti do srečanja z Matildo so še neprimer­ljivo večji. Ne zato, ker bi črtil modri planet, kot nakazuje šaljiva izjava v uvodu, temveč zaradi naklonjenosti do človeštva. Iz skrbi, da ta mali tren rožnatega mesa v neskončnem vesolju ne bo šel v pozabo. Da bo človeštvo nekaj pomenilo, več kot le prgišče tisoč­letij civilizacije v primerjavi s štirinajstimi milijardami let vsemirja. Da čez kakšno milijardo naše lokacije ne bo obiskala tuja življenjska vrsta in z arheološkimi podvigi ugotavljala, kaj je šlo narobe. "Če se ne raz­ši­ri­mo na druge planete, tvegamo konec človeštva. Množično izumrtje je neizogibno, mi pa še prilivamo olja na ogenj," kot novodobni Nostradamus svari naš protagonist.

Elon Musk, pionir objavljeno: Joker 260
marec 2015