Revija Joker - Samo brez panike

ČLANKI
stranka » članki » človeki » Samo brez panike
...
Enajstega maja je minilo štirinajst let, odkar je nepomembni modro-zeleni planetič in njegove iz opic izvirajoče življenjske oblike, ki se jim zdijo digitalne zapestne ure kar bistra pogruntavščina, zapustil britanski pisatelj Douglas Adams. Spisal je sedmero romanov, med katerimi je najbolj proslavljen Štoparski vodnik. Na platnicah nosi v velikih prijaznih črkah zgornji napis, ki ga Sneti od nekdaj notranji.

Med spomini na mladost mi je eden najljubših tisti, ki se tiče Štoparskega vodnika. Kdovekako sem ga odkril v nižjih letnikih srednje šole. Znanstveno fantastiko sem sicer redno čital, ampak ta povest je bila drugačna že po nas­lov­nici. Na njej je stric v orbiti planeta sedel na kufru in razglabljal, ali naj umre od zadušitve ali naj se še kam odpravi, čeprav bi za to pot­reboval vesoljsko ladjo z neverjetnostnim pogonom. Prvo bi bilo seveda bedno, zato se je pripetilo drugo.
Iz najdbe se je kljub jutranjemu pouku izcimilo branje od poznega večera do zore z izmenjujočimi se epizodami resne kontemplacije in za gluho noč preglasnega krohotanja. A prosim lepo, kako drugače naj bi odreagiral na povedi, kot je "Traalski hroščati krvolok je neznansko neumna žival: če ga ne morete videti, sklepa, da tudi on ne vidi vas - zabit ko štor, ampak zelo zelo krvoločen?" Pa na pijačo pangalaktični grlorez in vsemirske grdavže Vogone, ki uživajo v gradnji medzvezdnih obvoznic skozi nič hu­de­­ga sluteče planete ter branju neznosne poe­zije ujetnikom? Ne, resnost ob vsej tej odbitosti ni prišla v poštev. Vodnik pa ni imel nobene možnosti, da se ne bi vpisal med moje najljubše povesti. Sploh glede na to, da sem rasel z Monty Pyhtoni in drugimi primerki žlahtne britanske komedije, s katero je ta povest intimno povezana.
No, moje navdušenje ni bilo nič izjemnega. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy in nadaljevanja so prodali v milijonskih nakladah, zaradi česar je njihov avtor Douglas Adams postal mednarodni zvezdnik. Univerzum Vodnika, 'trilogije v petih delih', sestoji iz naknadnih zapisov, razlagalnih del in biografij o avtorju, radijskih in gledaliških predstav, televizijske serije, hollywoodskega filma ter računalniških iger. Kdo bi si mislil, da se bo iz poniglave pripovedi o štorastem Zemljanu Arthurju Dentu ter njegovem alienskem prijateljčku Fordu Prefectu, ki po uničenju modrega planeta odvandrata po galaksiji, izcimil tak hrušč? Vsekakor ne nerodni velikan Douglas, ki je nekega večera ležal na polju sredi Avstrije, strmel v nebo in prišel na zamisel ...

Samo brez panike objavljeno: Joker 262
maj 2015