Revija Joker

ČLANKI
stranka » članki » anali
Uredi seznam
Če si želim, lahko letim (J281)
Veliki in mali Sneti si ob dvajseti obletnici družno ogledata film Space Jam, v katerem se je najslovitejši ko­šar­kar Michael Jordan spajdašil s posadko iz risank Looney Tunes. Prvi je cinično analitičen, drugi nostalgično očaran.
 
Cevi preplet (J280)
Vodoinštalaterstva v igrah ne zastopa le kjotski brkač, marveč tok na ta ventil speljuje še ena legenda, Pipe Mania. Sneti se vrne med njene cevi, katerih špricljaje občutimo še danes.
 
Posezi po zvezdah (J279)
Aggressor se s peresom na nadsvetlobni pogon skozi vsemir odpravi do strateških iger, ki nam v varstvo zaupajo pangalaktične civilizacije.
 
Točaj (J278)
Ob opisu kuharskega Overcookeda se Sneti ozre k enemu njegovih starodavnih zgledov, dobrovoljni strežajščini piva Tapper.
 
Učitli raus (J277)
Stoji učilna zidana, niti najmanj židana. V njej učitelj je kot šef, duše krade, daje v sef. Dečki strášno ga črtíjo, deklice ponoč' ne spijo. Mladež, nič ne boj se več. Sneti prasca dene v peč!
 
Žepne žverce (J277)
"Pikachu in Balbasaur, Marowak in Finneon, Blastoise in Charizard, pokemoni so to!" Navedeno zapoj z melodijo od 'Zvončki in trobentice'. Nato pri­misli kronista Snetija z repom in kožuhom, ki ti predoči članek o risankastih zverinicah z Japonske. Tistih, ki se še zdaleč niso rodile z aktualnim appom.
 
Ubikvitetni Ubi (J276)
Tretji največji neodvisni založnik zabavnega programja na svetu. Tri milijarde evrov letnega prometa. Trideset studiev v devetnajstih državah. Trije legendarni liki – Altair, Rayman in Sam Fisher. Deset tisoč zaposlenih. Lastna filmska družba. Francosko poreklo. Vse to je Ubisoft, o katerem Sneti spregovori ob tridesetletnici ustanovitve. Parbleu!
 
Vzpon na molčeči grič (J275)
Mineva osemnajsto leto od Silent Hilla, ki je v preživetvene srhljivke vpeljal psihološko grozo. Gerald napiše ljubezensko pismo seriji, ki je pred časom pogledala iz megle in se spet potopila vanjo.
 
Quantic Dreams (J273)
LordFebo obožuje interaktivne povesti in francoska ekipa Racionalnih sanj je žanr izmojstrovala do popolnosti.
 
Graščina bizarnosti (J273)
Aggressor se spomni pračasov pustolovljenja, ki se je pričelo z nepozabno igro.
 
Superspektrumi (J273)
ZX spectrum z 48 kilobajti pomnilnika je legenda, dragocenejša od slonove kosti. Toda mavrična družina se ni končala s tem znamenitim hišnim mlinčkom, temveč so jo posodobili z nadgrajenimi, Slovencem pretežno neznanimi modeli. Sneti pove o spectrumu 128 K in njegovih naslednikih, s katerimi se je končala doba osembitnikov.
 
Odbijačine (J272)
Letos večdesetletnico praznujejo kar tri znane predstavnice odbijanja kroglice v zidake - Breakout, Arkanoid in DX-Ball. Zato se Sneti priložnostno vrne v môro arhitektov, kjer opečne konstrukcije neprestano razpadajo pod žogastimi trki.
 
Knjižne kletke za spomine (J271)
Za podoživljanje magične dobe osembitnih mlinčkov nekateri otresajo prah z davno pospravljenih naprav, drugi kurblajo emulatorje in brskajo po YouTubu, tretji pa listajo po knjigah, ki pojejo čast dnevom pod rušo. Sneti dobi v roke tri tovrstne buklice, ob katerih je spet najstnik.
 
Smrt ima svojo ceno (J270)
"Kjer je bilo življenje brez vrednosti, je imela smrt včasih svojo ceno. Zato so se pojavili lovci na glave." In potem, ko je ameriški Divji zahod drago prodal kožo, so prišli špageti vesterni. Znanilci neke nove ideolo­gije, ki jo povzema ta citat iz uvoda For a Few Dollars More. Besni Dante se loti pregleda še zme­rom aktualnega žanra, medtem ko se na obzorju v sedlih dviga The Hateful Eight.
 
Kramp, bakla in oglate kure (J270)
Na rudniškem vozičku se Aggressor zapelje skozi šest Minecraftovih let. Ugotovi, da najglobljih jaškov in najvišjih vršacev morda sploh še ni ugledal.
 
Igre zvezd (J269)
Ob noriji okrog Star Wars nam je za naprej jasno vse: Force Awakens in njegova letna nadaljevanja, odvrtki, risanke, stripi, videoigre, kot je novi Battlefront, akcijske figurice, plastični žaromeči in fanice brez modrcev, kar jako podpiramo. Toda velja se ozreti tudi nazaj, kajti Sila je bila s špili z licenco Vojne zvezd močna. V preteklost hiperpogon uperi Sneti.
 
Vojska pod menoj (J267)
Starošolska realnočasovnica Act of Aggression sicer ni poimenovana po Aggressorju, si jo pa dotični vzame kot izgovor za nostalgični pogled na enega nekoč ključnih igralskih žanrov.
 
Tako smo se včasih igrali vojno (J265)
Sneti se spomni dobe pred tremi desetletji, ko so bile igre res še igrice. Tudi tiste, v katerih smo strelsko odstranjevali sovražnike in, hm, ustvarjali boljšo svetovno klimo? Kakor za koga ...
 
YOU DIED (J263)
Sneti se vnovič zastrmi v zgornji napis, toda smrt ga ne odvrne od nadaljnjih poskusov osvojitve serije Dark Souls. Še več ker je njenih čislavcev pri nas še vedno dokaj malo, se odpravi na kvest, da te nenavadne frpje približa nepoznavalcem.
 
Roboti krvave dobe (J263)
Sneti se prestrašen za­z­re v rdečekamerne oči miši­čas­­te­ga mehaniziranega ubijalca, ki vanj uperi malokalibrsko orožje. A še preden lahko robot v meseni pre­vle­ki stisne petelina, ga s ši­b­­rami nafila postavna junakinja s tremi rokami in kovins­­­ko još­ko ter zavrešči: "Be­ži! To je terminator iz prihodnos­ti, ki ti hoče preprečiti, da bi o njem napisal članek! Jaz pa sem isto­časno tvoja ses­t­ra, mati, nečak in doma­či ljub­ljenček!" Nenavadna mo­ra biti ta futura s potovanji skozi čas in atomskim ho­lokavstom ...
 
išči:

(Palčki iščejo le štiri- ali veččrkovne zasnove.)

rubrika:

TEKOČA ŠTEVILKA
(naslednja izide 15.2.2017)
januar 2017
Oznanila: CES 2017, hololens na glavi, Persona, Resident Evil 7 ..., igrovje: pregled 2016, Tyranny, Batman VR, Pokemon Sun & Moon, Shadow Tactics, Dragon Quest Builders, Rive, Hitman, Candle, Shantae, Super Mario Run ..., slikosuk: Asasinov nazor, Rogue One, Blair Witch 3 ..., testisi: avtomobilska souporaba, samsung gear 360, vedež: skriti slovanski svetovi, plakata: Lego Batman in Rogue One.

Rubrike člankov