Revija Joker - Vrhova tajn

ČLANKI
stranka » članki » anali » Vrhova tajn
...
»Se vidiva čez petindvajset let,« je umorjena mladenka sporočila ob izteku kultne serije Twin Peaks. In obljuba je pretežno držala! Besni Dante se s skodelico kave zlekne na kavč, pripravljen na nove dele nizike, ki se konec maja vrača na zaslone.

Bizarna, ekscentrična in kritiško priznana serialka Twin Peaks je po televizijskih sprejemnikih udarila leta 1990, ko so bile tam v razmahu limonade tipa Dallas in Beverly Hills. V njej je detektiv Dale Cooper v odmaknjenem mestecu preiskoval smrt najstniške lepotice, kar ga je pope­ljalo v mrakobni vrtinec nenavadnosti in nadnaravnosti. Navidez idilič­no ameriško podeželje je bilo podloženo z okultizmom, posilstvi, spletkami, drogami, orgijami in najstniško prostitucijo, krajani pa eden bolj ubrisan od drugega. Prav zaradi teh čudnosti popularnost nadaljevanke še danes ni jenjala; nasprotno, z leti je pridobila privržen­ce in si priborila kulten status. Šlo je za novo vrsto žajfnice, ki je domišljijo begala kot malokaj pred njo in porajala neskončne debate. Prav zato je bilo tako pretresljivo, ko se je s programa nepričakovano po­slovila po pičlih dveh sezonah z boleče neraz­re­šenim zapletom.

Uvodni zaslon ene najbolj kultnih TV-serij iz devetdesetih. Prvotna namera avtorjev je bila populacija 5120, številka, ki je v izročilu obveljala kot prava. Producenti so menili, da manjši zaselki ne privabljajo gledalcev.Več si preberi v Jokerju 286.
Članek, ki ima 1 stran (10.162 znakov) in 9 slik, bo v celoti na voljo 18.06.2017.
Vrhova tajn objavljeno: Joker 286
maj 2017

okvirčki:

Kdo je David Lynch?

Ogenj, hodi z menoj

Twin Peaks S03

Članek bo v celoti na voljo 18.06.2017.