Revija Joker - Za bit več od ostalih

ČLANKI
stranka » članki » anali » Za bit več od ostalih
...
Kultna angleška firma Team17, zaslužna za Worms in Alien Breed, beleži dvajseto leto obstoja. Sneti pove o podjetju, Črvih in amigi ter vodilne izpraša o modernizirani verziji njihove druge uspešnice, Alien Breeda.

Zgodba o Teamu17 je neločljivo povezana s Commodorjevo amigo - napravo, ki je za marsikaterega našega bralca definirala računalniško-igralsko izkušnjo. Črtili so jo le zagovedneži, ki so v drugi polovici osem­desetih in začetkom devetdesetih sedeli za osembitnikom, atarijem ST, NESom ali ubožnim pecejem XT/AT in trpeli manjvrednostni kompleks. Amiga je vse te sisteme namreč peljala scat in jim pri tem nesebično podržala mlahave otepače.
O frendici sem obsežne anale spisal v številki 120 (id na Joker.si: 834), zato ne bom grel tople vode. Bistvo je tole: bila je kompleten sistem pred svojim časom. Po eni strani je zaradi namenskih čipov, ki so skrbeli vsak za svoje naloge, nudila grafiko in zvok, primerljiva s 16-bitnimi konzolami, kakršna sta bila super nintendo in mega drive. Ki sta, da se razumemo, prišla več let za njo - amigo 1000 so lansirali 1985, model 500 leta 1987. Po drugi pa je omogočala produktivnost naprednega ra­ču­nal­nika, se pravi rokovanje z miško, programiranje, pisanje, risanje, montiranje videa, modemske klice. Operacijski sistem je omogočal večopravil­nost (hkrat­­no izvajanje programov) že sredi osemdesetih, ko sta bila C-64 in spectrum za marsikoga bog & batina. Amigine igre so kipele od barvite in podrobne grafike, njihova ozadja so se pomikala v več ravneh (paralaksno skrolanje), imele so digitaliziran govor ter po zaslugi vizionarske hiše Cinemaware oponašale filme. Kar dolgo je trajalo, da so peceji z VGA-grafiko in soundblastersko god­bo po zaslugi svoje odprtosti ulovili prijazno čudo španskega imena.
Na oni strani luže amige sicer niso požegnali, zato pa je v Evropi doživela velik uspeh. Bogata demo scena s C-64 se je hitro preselila nanjo, saj so bile njene st­rojne sposobnosti neprimerno večje. Širom Britanije, Nemčije, Skandinavije in Slovenije je amiga hordam nadebudnih mladcev odprla duri v svet odličnih špilov - in istočasno njihovega ustvarjanja. Iz te dvojnosti se je rodilo podjetje Team17, ki je amigašem pomenilo to, kar sta danes za pecejevce Blizzard in Infinity Ward.

Če bi bil rojen z zlato žlico v gobcu in bi kvadratni meter stanovanjske površine v Sloveniji ne stal toliko kot ledvica, bi si uredil retro kamro, v kateri bi imela posvečeno mesto amiga 500. Za čudovito igralsko izkušnjo z njo v devetdesetih pa so bile v mnogočem zaslužne ravno igre Teama17 na njeni desni strani.

Za bit več od ostalih objavljeno: Joker 206
september 2010

poglavja članka:

Uvod

Martynovanje

Črvi

Alieni

Intervju

okvirčki:

Legendi