Revija Joker - Androidni klic narave

ČLANKI
stranka » članki » hotnice » Androidni klic narave
Androidni klic narave
...
Navi

Japonska je čudežna dežela avtomatov, iz katerih dobiš tako rabljene gate kot posušene hobotnice. Te naprave se širijo v najgloblje družbene špranje. Za to poskrbijo motorizirane straniščne školjke s hidravliko, ki uporabnikove intimne predele opere, posuši in odišavi. Da supersekreti niso znanstvena fantastika, marveč so široko dostopni, smo se prepričali tudi sami. Ko smo bili pred leti na samurajski odpravi, nas je napredna školjka pričakala domala v vsakem javnem stranišču. Južna Koreja je šla še dlje in je pred kratkim odprla zabaviščni park, posvečen sekretom! To ni čudno, saj so vzhodne dežele že od nekdaj prednjačile pri straniščni kulturi. Medtem ko je večina ostalih starih ljudstev smradila na štrbunk, so Indijci že pred Kristusom imeli doma tekočo vodo, ki je odplavila koprolite. Da je vodni sistem zaživel na zahodu, so zaslužni Angleži. Predhodnika današnjega splakovalnika so si izmislili v 16. stoletju in ena prvih ga je imela čast preizkusiti kraljica Elizabeta I. Ni bila navdušena, saj se ji je zdel preglasen. No, napredka to ni ustavilo in do viktorijanskih časov so veceji s kotličkom (WC je kratica za water closet, torej omarica z vodo) postali samoumevni.
Toda ko iztrebek spraviš s poti, je opravljen le del posla. Preostane nič manj pomembno čiščenje izločal. To je posebno poglavje, pri katerem še danes ni pravega konsenza. Rimljani so latrinam prilagali gobico na palički, ki so jo po uporabi odlagali v vrč slane vode. Starim Judom je za strganje anusa prav prišlo vse mogoče, od prodnikov do razbite lončevine. Medtem ko se je ostali svet v najboljšem primeru zadovoljil z listjem in mahom, pa so se Kitajci v 6. stoletju že brisali s papirjem in ga do 14. stoletja pričeli izdelovati posebej v ta namen. Na zahod je toaletni papir prodrl s koncem 19. stoletja. A čeprav celulozni lističi delo do neke mere opravijo, so Arabci pristaši temeljitejše analne higiene z vodo. Zato muslimanski tušek oziroma šataf oziroma sabalo najdemo v še tako zabačeni arabski latrini in širše po svetu. Francozi so se problema lotili drugače in si izmislili bide kot poseben umivalnik za mednožje, kjer je smer curka mogoče nastavljati.
Ker je bide prostorsko potraten, so Japonci toaletne storitve združili v en sam, nadmočen produkt. Po tradiciji so potrebo opravljali čepe, a ko je k njim prodrl zahodni model straniščne školjke, so ga pograbili z obema hlebcema. Zamisel so razširili in leta 1980 poslali na trg prvi napredni šitoar, ki je združeval funkcije zahodnega stranišča in bideja. Tak sistem školjke ima na zadnji steni šobo, iz katere po defekaciji priteče curek vode in spere umazanijo izmed ritnic. Smer, temperaturo in jakost prhe je seveda moč nastavljati, zato so ti veceji opremljeni s pravo komandno ploščo. Obstaja tudi možnost sprednjega pranja za dame in krepkejšega vodnega topa, ki meji na klistirko. Pretiravanje s tako prakso japonski zdravniki odsvetujejo.

Ker udobja ni nikdar dovolj, se je proizvajalec Lixil odločil, da bo iztrebljevalni ritual spremenil v docela prostoročnega. Njihov najnaprednejši model satis bo eliminiral potrebo po pritiskanju gumbov in v kopalnico prinesel dobrine digitalne dobe. Bistven del bo modrozoba povezava s telefonom, na katerem bo namenska aplikacija za upravljanje veceja. Ko se mu boš približal, bo satis avtomatsko dvignil pokrov s straniščne deske. Pri tem bo blago osvetljen za nočne pohode. Po uporabi boš s šlatanjem zas­lona izbral tako sistem izplakovanja kot preferenčni način pranja danke. Da prostaški zvoki lulanja in pljuskanja ne bi motili okolice, bodo vdelani zvočniki. Tako boš lahko predvajal posnetek Niagarskih slapov ali si sfinkter sprostil z izbrano glasbo in celo dišavami.
To pa še ni vse! Turbolatrina bo ob pomoči telefona vodila straniščni dnevnik. Spremljala in statistično obdelovala bo porabo vode, frekvenco premikov črevesja, količino in konsistenco stolice ter morebitne pokazatelje bolezni. Vse to z luštkanimi ikonami! Žal bo zaenkrat na voljo le za androidne telefone, vendar sumimo, da bo Apple odgovoril z lastnim, popolnoma zaokroženim toaletnim kompletom.

Nobel sekret na japonski trg dospe v februarju in bo glede na stopnjo luksuza stal od 1700 do 3400 evrov. Zahodni svet se ob tem hihita in ga bukavo gleda, saj se barbari še vedno rašpljamo bolj ali manj na suho. Posmeh in nejevera pa trajata le, dokler nimaš priložnosti take školjke preizkusiti na lastni riti. Tedaj napudran in z mirnimi hemoroidi ugotoviš milino. Zato so tudi pri nas vse bolj priljubljeni digitalni bideji oziroma elektronske straniščne deske, ki jih povezneš na obstoječo školjko. Sistemi segajo enostavnih nastavkov z rilčki, ki jih le priklopiš na kotličkovo cev, do namenskih dil z ogrevanjem in ostalim analno-genitalnim wellnessom. Kdor se ojunači in bi rad popoln šitoarski prestol, v Geberitovi ponudbi najde megasekret aquaclean 8000 plus za okrog tri evrske tisočake. Toaletna omika torej v počasnem, a zložnem curku priteka k nam!

Androidni klic narave objavljeno: Joker 234
januar 2013