Revija Joker - Velika morska deklica

ČLANKI
stranka » članki » hotnice » Velika morska deklica
Velika morska deklica
...
LordFebo

Puške, avtomobili, laserji in traktorji so lahko odlične hotnice za velike fante. A med našim bralstvom je nezanemarljiv delež odojčnic, ki imajo seveda lastna hotna področja. Zato je prav, da od časa do časa predstavimo kak njim poželjiv predmet. In smo razmišljali. Največji (uporabni) dildo na svetu, polmetrska gorjača s fijem petnajst centi, bi bil preveč na prvo žogo, domiselni kuhinjski pripomočki znajo nehote užaliti, češ, a babe smo samo za v kuhinjo?, dizajnerski salonarji z nenormalno visoko peto pa so premalo, no, zanimivi za recimo fane Vojne zvezd. Zato se nam je zdela dobra, letnemu času ustrezna zamisel preobleka za morsko deklico. Ne kar ena brezvezna, ki si jo lahko za pusta kupimo na tržnici, marveč konkreten, verodostojen pripomoček s temu primerno ceno!
Živalski svet nam buri domišljijo, odkar smo se dvignili nadenj. Poleg zavedanja, da je pol favne užitne, drugi polovici pa je užiten sam, je človek vselej rad fantaziral ter občasno prakticiral medvrstno parjenje, o čemer pričajo izročila vseh zgodnjih kultur. Povsod je moč zaslediti tako občevanja z živalmi kot hibridna bajeslovna bitja, kakšen je minotaver. In kajpakda deklica z ribjim repom. Te so bile nasploh priljubljene in se jih najde v kitajskih pripovedkah, kjer so jokale bisere; v povestih Tisoč in ene noči, kjer so ribji ljudje živeli v komunistični podvodni skupnosti; v grški mitologiji, kjer je bila najbolj znana morska nimfa Tesalonika, sestra Aleksandra Velikega; v slovanskih vražah, kjer so bile ena od oblik rusalk; v Ramajani, kjer je ribočlo­vek prva Višnujeva inkarnacija; in seveda v nordijskih bajkah, saj so bili vikingi nadvse povezani z morjem. Ravno iz njihovih legend izhaja nam najbolj poznana pripovedka Mala morska deklica.

Pod tem nazivom si predstavljamo rde­če­laso Disneyjevo princeso Arielo. A tako kot si Walt ni izmislil Sneguljčice, Pepelke, Aladina, Ostržka in Medvedka Puja, si tudi ni Male morske deklice. Disneyjeve predstavitve pravljic so nam kratkomalo zlezle pod kožo, kar glede na marketing in molžo blagovnih znamk ni nič čudnega. Pravi avtor zgodbe o hčerki morskega kralja, ki se nesmrtno zaljubi v površinskega princa in za ljubezen žrtvuje glas, je danski pravljičar Hans Christian Andersen. Ta jo je leta 1837 spisal kot baletno predstavo, Kobenhavnčani pa so morskemu liku posvetili znameniti kip, ki je ena od glavnih mest­nih znamenitosti.
Sirene, kakor pravimo morskim ženam, so ponavadi predstavljene kot hude bejbe z dobrimi joški. Ti so v novejšem ča­su vsled puristične cenzure zakriti z lasmi ali školjkastimi pokrivali. Vendar v mornarskem vraževerju niso imele dob-­
rega prizvoka. Od Iliade pa do gusarskih časov so veljale za zlobna bitja, ki prežijo na morjeplovce in jih s svojim glasom in stasom uročijo ter pogubijo. O tem, da ob­stajajo, ni bilo dvoma in v morskih kro­nikah se je skozi stoletja nabralo mno­go pričevanj. Nekateri menijo, da so natreskani mornarji uzrli morske krave, ki z nekaj domišljije po silhueti resnično spominjajo na debelejše morske deklice. Druga razlaga omenja tradicionalne japonske oziroma nasploh pacifiške iskalke biserov, ki so bile znane po neobčut­ljivosti na mrzlo morje in držanju sape več minut. Že to jih je v očeh nevednih mimoplovcev naredilo za nečloveške. Povrhu so po potapljanju zgoraj brez ležale na obali in si krepile pljuča z nenavadnim petjem.

Na krilih ljudske naivnosti so mnogi ra­zis­kovalci in potujoči cirkusi na ogled postavljali trupla in ostanke morskih deklic. Nekaj od tega je bilo dojenčkov s sirenomelijsko deformacijo, pri kateri sta med ostalim nogi zraščeni v en ud. A zvečine je šlo za potvorbe. Eden takih je bila slav­na fidžijska sirena iz 19. stoletja – mumificiran opičji torzo, mojstrsko prišit na kos ribe.
Za karseda pristen ponaredek pa je poskrbela ameriška firma, pomenljivo poimenovana The Mertailor. Pričeli so nam­reč z izdelavo unikatnih in funkcionalnih silikonskih ribjih repov, ki so namenjeni plavanju, ne maškaradi. Poleg tega, da si zaradi velike plavuti in bleščavih lusk z njim videti kot pravljično morsko bitje, preobleka deluje kot monofin. Torpedne hitrosti se z njo sicer ne da doseči, vseeno pa se plava elegantno in urno, kot se od morske dečvice pričakuje. (Monofin je drugače enojna plavutka, ultimativni plavalni pripomoček, s katerim za šalo prehitiš najhitrejšega plavalca in celo skočiš iz vode – rekord je točno dva metra!) Kaj vse zmore, zgovorno povedo fotografije Avstralke Hannah Fraser, ki se kot pok­licna morska deklica bori za ohranitev oceanov. Če bi jo rada posnemala, pripravi lastnih ali 'sponzorskih' 2500 dolarjev! A pazljivo z nastav­ljanjem na čereh in mahanjem mornarjem, da se ne bo spet pripetila Costa Concordia. 

Velika morska deklica objavljeno: Joker 228
julij 2012