Revija Joker - Zaresni mech za na ulico

ČLANKI
stranka » članki » hotnice » Zaresni mech za na ulico
Zaresni mech za na ulico
...
Aggressor

Moški, preverjeno pa tudi nekatere ženske, imajo mahnjenost na velike robote bržda zapisano v genih, nekje poleg vihtenja miniguna in glasnega riganja. Kdo si ob buljenju Transformerjev, Gundamov in Voltrona ali igranju Mechwarriorjev, Armored Corov in os­ta­lih galerij impozantnih jeklenih pošasti ni zaželel, da bi katero od njih dejansko pilotiral? Da bi z vsakim korakom zatresel zemljo in v roki nosil za dve hiši velik kanon? Za odrasle sanjače te sorte je japonsko podjetje Suidobashi Heavy Industries izdelalo štiriinpoltonsko, štiri metre visoko oglato beštijo, imenovano Kuratas. Od­rasle zato, ker se redkokateri otrok naokrog sprehaja z dobrim milijonom evrov.
Ta mech, kar je pravilnejša oznaka za pilotirano pokončno gmoto železa, se je še pred nekaj meseci klical Vaudeville in je bil konceptna naprava, ki si jo usmerjal s kinectom. A prototip so razvili v pravo pošast s kabino za človeka in mu nadeli ime po njegovem oblikovalcu, Kogoru Kurati. Možakar je v Deželi vzhajajočega sonca dobro poznan in je postavil že več gundamskih konstrukcij, h katerim romajo ljubitelji animejev.
Kuratas ni hodec, saj se njegove štiri nožne okončine zaključijo s kolesi. Žene ga dizelski motor, ki je očitno bolj pohlevne sorte, saj doseže le okrog deset kilometrov na uro. Toda otročad mu ne more gledati na števec, kajti kabina, ki je v trupu, nima oken. Pilot okolico motri skozi velik zaslon, na katerega se stekajo podatki iz kamer v glavi.
Nadzorno drobovje je zasnoval strokovnjak za robotiko Wataru Yoshizaki. Osnova je znani kontrolni sistem za humanoidne robote v-sido v navezi z volanom. Ta ima namesto krakov dva joysticka, ki se gibljeta podobno kot robotove roke. Tako lahko pilot z volanom in paličicama neposredno suče trup ter upravlja z rokama. Osnovne Kuratasove funkcije, kot je gibanje, je moč nadzorovati tudi od zunaj prek pametnega telefona s 3G-povezavo.

Bolj hecna je oborožitev. Na robotovih ramah čepi šestcevni lanser vodnih raket, nekakšnih velikih vodnih balonov, s katerimi poženeš v beg mulce, ki ti najedajo s pištolami na H2O. Ko ti pride težit fotr, ga pozdraviš s tandemom dveh minigunov za airsoft s kadenco 6000 kroglic na minuto, kakršne smo popisali v hotnicah pred nekaj meseci. Razen tega je moč na roke namontirati ščite, dočim sta šapi sami po sebi sposobni grabljenja. Samo ne za rit. Razen če je zamorska.
Kamera zna gibljive človekolike cilje 'zakleniti' in vanje nameriti strelna orožja, ki jih sprožaš z nasmehom. Dobesedno – kamerica v kabini namreč zazna tvoj raztegnjeni jokerjevski fris in pošlje izstrelke v tarčo. “Ne sprožite prevelike morije zaradi nekontroliranega smejanja!” svarijo navodila za uporabo. Only in Japan.
Kurata in druščina so ta skupek hidravlike in železnih plošč zasnovali kot raziskovalno-umetniški projekt, ki je zdaj prerasel v komercialnega. Suidobashi na spletni strani Suidobashijuko.jp ponuja naročilo behemota za 1.100.000 evrov v osnovni inačici, torej brez orožij in dodatnih ščitov. Ti koštajo še petdeset tisočakov. Takisto nista zastonj dodatni usnjeni sedež in držalo za mobitel ter kozarce. Vam ga pa zastonj pobarvajo. Navijamo za živordečo podobo iz Akire.
Ko pobereš čeljust in obrzdaš domišljijske konje, Kuratas ni kdovekako uporaben. Počasen je in okoren, zato boksanje med roboti odpade, streljanja naključnih mimoidočih se pa tudi slejkoprej naveličaš. Prav tako porečemo, da je za pobiranje češpelj športni avto za milijon evrov boljša izbira, saj v mechovi kabini ni prostora za dva. Lahko pa v njem telefoniraš, ne da bi te ustavila policija, ker se ne vidi vanj!
A sodeč po pozitivnih odzivih na Kuratasovo julijsko predstavitev se bodo brez dvoma našli kandidati za nakup te drage domišljijske igrače in z njo pozirali na ulici. Boljšega mecha za uprizarjanje scen iz Ghost in the Shella pač ta hip ni na tržišču in slehernika vsaj ob prvem pogledu nanj spreleti srh. No, predvsem je to začetek. Ko bo za milijon evrov na voljo mechagodzila, bo pa čas za, ee, kredit. 

Zaresni mech za na ulico objavljeno: Joker 230
september 2012