Revija Joker - Ledeni zmaj (George R. R. Martin)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Ledeni zmaj (George R. R. Martin)
Ledeni zmaj (George R. R. Martin)
...
Sneti

Preden je božičkasti tortojedec Mar­tin postal romanopisni superzvezdnik, je bil odličen ustvarja­lec kratkih zgodb. Da mu ta oblika leži, je navsezadnje videti v Igri prestolov, ki jo tvorijo dokaj kratka, ostro zamejena poglavja, ki marsikdaj delujejo kot samostojne vinjete. Taka je tudi kratka, načeloma otroška povest Ledeni zmaj, ki pa v izvirniku ni nastala kot zaslužkarski projekt za unovčenje novodobne slave. Spisal jo je že daljnega 1980 (prvi roman v nizu je izšel šestnajst let pozneje) za neko zmajsko antologijo. Je pa odslej na razpolago v kakovostnem slovenskem prevodu Urše Vogrinc Javoršek, ker je bil Piža­ma preveč zaposlen z oku
šanjem sve­žih pivskih zvarkov, in z novimi ilustracijami španskega risarja Luisa Roya, ki rad ustvarja fantazijsko-znanstvenofantastično-gamerske prizore. 

Količkaj dlje pisati o vsebini bi bilo nesmiselno in kvarniško, kajti povest ni dolga. Spremljamo punčko Adaro, ki v nezakoličenem času v nedefinirani de­že­li (pozneje se je ta razvila v Zahodnje) venomer čaka najljubši letni čas, zimo. Adara je resnično njeno dete, kar začuti veličastni ledeni zmaj. Kot je za pravljice značilno, se razumeta in pripetijo se jima okrutnosti, vendar je na kraju vse v redu. No, vsaj za tiste, ki preživijo. V lični knjižici ni debat z govorečimi beštijami in številnih adrenalinskih spopadov, marveč se povest odvija mehkobno in občuteno, kot bi dogajanje spremljali skozi motno stek­lo. Zdi se, da se tista prava martinovs­ka direktnost tu šele koti. Kljub temu pa smo deležni avtorjevih zaščitnih znakov, od krvoločnih krilatih beštij, ki službujejo (targaryenskim?) jezdecem, prek zametkov širše slike, ko se spopade dvoje kraljestev, do brezhibnega spletanja zgodbe. Ta nima ne dometa ne kompleksnosti kakšnega Hobita, vendar se preprostost odrazi na lepoti in vzdušju.
Po koncu bo otrok bržda prosil za novo branje, odrasli pa bo v ozadju začu­til nevsiljivo prispodobnost, značilno za pravljice. Da je Martin delo opravil tako dobro, da se Ledenega zmaja ob­čuti kot ljudsko pripovedko, je velik kompliment. Svoje doprinesejo še Ro­yo­ve črnobele, svinčnikaste ilustracije, ki niso zglajene in pocukrane kot v toliko kičastih otroških knjigah, marveč grobe, primarne in veličastne. 

Ledeni zmaj (George R. R. Martin) objavljeno: Joker 274
maj 2016