Revija Joker - Modrijanov strah (Patrick Rothfuss)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Modrijanov strah (Patrick Rothfuss)
Modrijanov strah (Patrick Rothfuss)
...
Sneti

Velikanov sodobnega fantasyja še zdaleč ni toliko, kolikor je avtorjev, ki se na tem lukrativnem področju udejstvujejo, toda Patrick Rothfuss zagotovo sodi mednje. Zakosmateni ameriški multipraktik je s prvencem The Name of the Wind sicer zajez­dil rep potterjevske manije – mladega junaka Kvotha, ki ga tragedija oropa staršev, je poslal na Bradavičarki slično akademijo čarobnjaških znanosti. Tam se je moral za glasbo, znanost in magijo nadarjeni rdečelasi sirotek ubadati z dobrimi in slabimi profesorji, si najti zaveznike proti učenskim sovražnikom in se nehati tresti, ko je mimo prineslo neukrotljivo dečvo Denno. Iz ozadja pa ga je nenehno prevevala sla po maščevanju morilcem roditeljev. A sila napak bi bilo reči, da je
bilo Ime vetra harryjevska kopija. Roth­fussovo sprevračanje fantazijskih puhlic, lirični jezik, izvirni čarovniški sistem in poudarek na glasbi so ustvarili nekaj samosvojega ter povzročili, da so strani špehatega romana kar same letele v oči. 

Prevedeno nadaljevanje, v izvirniku klicano The Wise Man's Fear, je še obilnejše, toda veličastnejše in obdarjeno s precej širšim zamahom. Neposredno po enici se začne na Univerzi, vendar splet okoliščin mladiča kmalu požene iz gnezda v svet. Nič ne ugovar­ja, saj bo tako nemara izvedel več o tajinstvenih Čendrijancih – mi pa tudi ne, saj smo imeli bockanja z Ambrosom, Hemmom in ostalimi počasi dovolj. Pot ga zanese v oddaljeno kraljevino, kjer je deležen prave dvorne dobrodošlice; torej take, kot pritiče ciganskemu pritepencu. Sledi fantastič­na prigoda v vilskem gozdu, kjer biva poltena Felurijanka, pri kateri fantič vsaj malo odraste. In potem je na vrsti rajža v še bolj odmaknjeno regijo, kjer svetlolasi bojevniki ljubosumno čuvajo izredno efektivne vojskovalne skrivnosti. Vmes redno skačemo v sedanjost, v drugi dan pripovedi Kraljemorčeve kronike, ki jo Kvothe podaja pod krinko benignega oštirja v zabačeni vasici. Te tvorijo kontrapunkt siceršnji pripovedi, ki je občutno manj polna glasbenega udejstvovanja kot v prvencu. Nekateri bodo nad tem razočarani, vendar je Strah nekoliko bolj temačen.
Rothfussa je pri kovanju nadaljevanja malo odneslo, tako da so nekateri deli pretirano razvlečeni in je tempo po­čas­­nejši kot prej. Pa z Denno bi res lahko že kaj ustvarila, orkodindijo. A po drugi strani po pozornem ali drugem branju uvidiš, da je bradač spletel bogato in pisano izročilo, ki ga je užitek vsrkavati. Deležen si vrste iskrivih, zapomnljivih prigod, tako besednih in muzikalnih kot poetskih in vojskovalnih. Rothfuss je prepoznavni slog še izpilil in branje tega romana je izkušnja, ki ne pretresa in šokira kot Igra prestolov z Rdečo poroko, marveč bralca potopi v tolmun čarobnosti, kjer po mrakobni vodi stika za dragotinami. In najde jih obilo.

Modrijanov strah (Patrick Rothfuss) objavljeno: Joker 274
maj 2016