Revija Joker - Po poti zla (Robert Galbraith)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Po poti zla (Robert Galbraith)
Po poti zla (Robert Galbraith)
...
LordFebo

Tale petstostranska kriminalka je tretja operacija privatnega detektiva Cormorana Strika. V Klicu kukavice pred tremi leti je bivši vojaški preiskovalec razrešil smrt priljubljene manekenke, nakar je še enkrat osmešil Scotland Yard s pronicljivo raziskavo izginotja čudaškega pisatelja v Sviloprejki. Kljub pridobljeni slavi, ki jo dodatno žanje zavoljo pankrtskega plodu rokovskega zvezdnika in grupijke, pa svoje pisarne ne uspe razširiti izven zasledovanja prešuštniških partnerjev. Nakar po pošti prejme odrezano žensko nogo, ki napove bolj razburljiv primer. Krvi je tokrat več, saj enkratne, koristoljubne zločince za­menja psihopatski okrutnež z mačeto. Ampak to ni posel, marveč gre pomečkani, invalidni Cormoran na lov za izprijenci iz svoje preteklosti. Bralec s tem dobi veliko koščkov sestavljanke njegovega nesrečnega skvoterskega o
troštva in vojaš­ke kariere, ki ga je stala okončine. Za razumevanje ni potrebno predhodno znanje, dasi je pre­čitanje prvih dveh romanov vsekakor priporočljivo. Že zavoljo odnosa z drugim likom, pomoč­­nico Robin, ki se znat­no poglobi. 

Nobena skrivnost ni več, da je detek­tivko z izvirnim naslovom Career of Evil spisala Joanne Rowling, tista od Harryja Potterja. A nikjer ni zaznati, da je pero vodila ženska roka, kar je očit­no pri mnogih sličnih delih, od Agathinih do onih od Camille Läckberg. Nevtralno pisanje nima ničesar skupnega z bradavičarskimi kronikami, saj ob­rav­nava težke teme, kot so posilstvo, pedofilija in masturbiranje na štrclje (akrotomofilija). Za nameček so v rde­čo nit vtkana besedila težko­ro­kovske skupine Blue Öyster Cult. Ivanka se je vnovič izkazala za mojstrico vsakršne besede. Njeni liki so neverjetno pristni in dogajanje sila živ­ljenjsko, neosredotočeno izključno na odpletanje klobke. Morda zavoljo tega izpade manj napeto, kot če bi šlo za ozek, izrazito fikcijs­ki tobogan z lepim šefom ter fatalno družico. Toda pristop več­plast­nega so­­cialnega realizma priteg­ne. Fabula je dobro zasnovana, nepredvidljiva in skrivnostna vse do kraja. Edina pomanjkljivost je nekam hiter zaključek, ki par stranskih vitic (in eno zanimivo) pusti v zraku. Morda jih bo 'Robert' razložil prihodnjič, čeprav se naslednjega Cormoranovega podviga uradno še ni polotil. 

Po poti zla (Robert Galbraith) objavljeno: Joker 280
november 2016