Revija Joker - Poslednja (Alexandra Oliva)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Poslednja (Alexandra Oliva)
Poslednja (Alexandra Oliva)
...
Flegma

Težko je nam opisovalcem (post)­apokaliptične literature, saj se ne moremo ogniti omenjanju knji­ge, ki je žanr popularizirala. Kako naj je ne tudi tokrat, ko že na ovitku pi­še 'Igre lakote za odrasle'. In čeprav sta toka romanov sila različna, je primerjava precej na mestu.
Tudi v Poslednji je središče dogajanja resničnostni šov. Le da ta ni postavljen v razsuto prihodnost, ampak v današ­nji čas. Osrednja junakinja se prijavi na visokoproračunsko, Survivorju po­dobno oddajo, kjer se bo dvanajst ljudi borilo za preživetje v gozdnati ameriški divjini. Nabor tekmovalcev ustreza različnim st
ereotipnim profilom, ki jih najbolje poudarijo kar njihovi vzdevki: Skavt, Kelnarca, Bankir ... Glavno junakinjo okličejo za Žverco, v šov pa se je prijavila za zadnjo avanturo, ki si jo bo privoščila, preden se bosta z mo­žem preizkusila v starševstvu. Producenti so pripravili različne preizkušnje, od skupinskih do samostojnih, vse z namenom, da tekmovalce pripeljejo do roba psihičnih in fizičnih zmogljivosti, ter še čez. Zmagovalec bo tisti, ki se bo nazadnje zlomil, vse za voajeristično naslajanje gledalcev.
Roman je dvodelen. Tretjeosebno napisana poglavja opisujejo preizkušnje junakov in njihovo medsebojno dinamiko od začetka šova. Prekinjajo pa jih prvoosebno spisana poglavja Žverce, umeščena v poznejši čas snemanja, ko se sama bori za preživetje. A to postaja vedno bolj neizprosno. Že dolgo je ni spremljal snemalec, med hudo okužbo ni nihče prišel na pomoč, trupla (rekviziti?), na katera naletava, so izjemno pristna. So ustvarjalci šova us­t­varili poprej nevideno lažno realnost? Ali pa je med trajanjem oddaje, ko je bila Žverca odrezana od sveta, dejansko prišlo do katastrofe? No, škoda, da avtorica slabo izkoristi fino premiso, saj že v uvodnih straneh razkrije razplet in s tem uniči precej suspenza. Še posebej, ker se zdi Žverčino dojemanje okolice (je ta resnična ali gre za manipulacijo?) dokaj prisiljeno. Roman tako ravno v delih, ko naj bi bralca prikoval k sebi, razvodeni. Najboljši del so skupinska poglavja, saj ta postrežejo s privlačnimi in dodelanimi osebami, ki delujejo življenjsko, njihove preizkušnje pa so vselej zanimive.
Knjiga je korak naprej od tožanrskih generičnih kopij za najstnike, vendar ne dosega mojstrovin, kot je Station Eleven. Bo pa med drugim pritegnila ljubitelje resničnostnih šovov, saj bo (nemalokrat družbeno komentirano) razkrila ozadja delovanj tovrstnih oddaj. 

Poslednja (Alexandra Oliva) objavljeno: Joker 280
november 2016