Revija Joker - The Good, the Bad and the Smug (Tom Holt)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » The Good, the Bad and the Smug (Tom Holt)
The Good, the Bad and the Smug (Tom Holt)
...
StricBedanc

V deželo prihaja novo zlo. Drobno, z osmimi kremplji na okončinah in kanibalskimi nagnjenji. Goblinski kralj Mordak se je namreč domislil izjemnega načrta. S sovražnim prevzemom vilinskih časopisnih podjetij in popolno prekarizacijo novinarskega poklica, ki daje kruh 87 % populacije, hoče obupane viline prisiliti, da bi se zaposlili pri njem kot uradniki. Pri opravljanju birokratskih zadolžitev naj bi bili namreč “sposobni oplašničene neprizanesljivosti, ob kateri se goblini zdijo kot plišasti medvedki.” Za primerjavo: goblini se zabavajo tako, da se zberejo v skupine in požrejo najslabotnejšega. 
A kaj, ko Mordaku načrte prekrižajo človeški princi in kralji, ki z gorami denarja na veliko kupujejo orožje od šk­ra­tov, sicer rednih dobaviteljev goblinom. Temni gospod, vrhovna entiteta zla, mu naloži, naj ugotovi, kako so se ljudje dokopali do denarja. Zato se goblinski kralj z nadobudno vilinsko novinarko odpravi iskat odgovore na vp­
ra­šanja. Odprava poteka po bolj ali manj pričakovanih vzorcih, med katerimi smrtna sovražnika postaneta res­nič­na prijatelja, a obenem te klišeje na vsakem koraku domiselno sprevrača in ohranja svežino. Tri coprnice, ki si delijo ena usta, uho in oko, poskrbijo za burlesko, modrec z odgovori na vsa vprašanja pa bi se kot doma počutil v Gilliamovem Brasilu.
Dober, umazan in domišljav je četrta knjiga iz serije YouSpace, v kateri Britanec Tom Holt meša prebivalce vzporednih vesolj. Med njimi prehajajo tako, da pogledajo skozi luknjo v krofu. Goblini, ki se znajdejo v našem svetu, se preživljajo kot statisti pri snemanju fantazijskih spektaklov na Novi Zelandiji, medtem ko je naš svet njihovemu dal nekaj precej bolj nevarnega: ameriškega finančnika, ki je povzročil zlom svetovne ekonomije, zdaj pa se predstavlja kot Špicparkeljc. No, zgodba pod humorjem skriva resnejšo podstat, saj se sprašuje o zaznavanju dob­rega in zlega. Kako kategorizirati dob­ro delo, storjeno v imenu slabega in ob­ratno? Zabavno branje, ki premeteno odstira svež vpogled tako v fanta­zij­ske svetove kot v našo družbo, če­prav mu do Pratchettove ravni manjka bolj poglobljenega uvida v kolesje človeške duše. A to so že finese in nehvaležne primerjave z največjim mojstrom satirične fantazije, saj zna Holt – kadar je treba – res pretiravati in potencirati zagate nastopajočih. Tedaj se mimoidoči sprašu­jejo, čemu se krohotamo med čakanjem na trolo. 

The Good, the Bad and the Smug (Tom Holt) objavljeno: Joker 283
februar 2017