Revija Joker - Jezero (Tadej Golob)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Jezero (Tadej Golob)
Jezero (Tadej Golob)
...
PrFOXa

Že od 19. stoletja naprej nam pisatelji dostavljajo velike količine zgodb o umorih in ropih. Dobršen del jih pride od skandinavskih literarnih vele­umov, kot so Stieg Larsson, Jo Nesbø in Camilla Lackberg, zato ni nenavadno, da je prvi pravi kriminalni roman nastal pod peresom danskega avtorja. Na severu vedo, kako se stvari streže. Slovenski prostor po drugi strani v tem žanru nima veliko naslovov. Vsekakor nobenega, ki bi množično izginjal s polic in navdihoval pogovore ob kavi. 
To zna spremeniti roman Jezero. V njem spremljamo višjega kriminalis­tič­nega inšpektorja Tarasa Birso, ki se po novoletni zabavi ob Bohinjskem jezeru znajde sredi nenavadne preis­ka­­ve še bolj nenavadnega umora. S so­delavcema in luštno 'ta novo' se vr­že­­jo na uganko, ki jih vodi v povsem raz­­lične smeri. Je truplo brez glave posledica družinskih ali ljubezenskih zapletov ali morda zarote na državnem nivoju? Prim
er bralca popelje po znanih gorenjskih lokacijah, kjer Birso ča­ka zmeraj več mrtvih. Pod Triglavom se očitno godi nekaj nenavadnega!
Zgodba postreže s preverjenimi elementi skandinavskega noira, vendar jih avtor zasuče po svoje. Detektiva pre­ganja njegova preteklost, ki je zaradi alergije ne more utopiti v alkoholu, kot bi to zagotovo storil Nesbøjev Harry Hole. Birsa raje nabija klasično glasbo in frustracije odpravlja s športom. Takrat se Golobov junak odmakne od policijskega dela, tekst pa nepričakovano zavije v lirične pasuse, ki povsem ustavijo že tako umirjen tok zgodbe. Roman je za razliko od skandi­navskih primeren za tiste z bolj ob­čut­­ljivim želodcem, saj je krvi veliko manj, takisto manj trpijo živci.
Nekoč je Agatha Christie dejala, da je Bled prelep za umor. Do zdaj so slovenski pisci njeno mnenje upoštevali, Golob pa je razdevičil gorenjsko idilo in s Tarasom Birso ustvaril lik, ki ga z veseljem pričakujemo v kakšnem nadaljevanju, saj dobri krimiči vendarle prihajajo vsaj v treh delih. Čas je bil, da Slovenija dobi detektiva, ki zna sp­retno uporabljati sive celice in deliti pra­vico na krvavi strani Alp. 

Jezero (Tadej Golob) objavljeno: Joker 283
februar 2017