Revija Joker - Pod gladino (Paula Hawkings)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Pod gladino (Paula Hawkings)
Pod gladino (Paula Hawkings)
...
PrFOXA

Namesto da bi se brezdelno kopala v denarju od prodanih osemnajstih milijonov izvodov uspešnega romana Dek­le na vlaku, se je Paula Hawkings spravila nad tipkovnico in dostavila nov psihološki triler. Ta nas po­pelje v idilič­ni Beckford, mestece ob reki, kjer se kopi­čijo trup­la, kakor da bi pomotoma čof­­nili v epizodo Umorov na podeželju.
Jules Abbott se mora vrniti v rodni kraj, saj so njeno sestro Nel mrtvo potegnili iz zloglasnega rečnega tolmuna. Povratek je zanjo bolj neprijetnost kot tragedija, saj do sestre kuha prasta­re zamere. Za povrh se mora junakinja v teh neprijetnih okoliš
činah preleviti v skrbno teto, saj je Nel za seboj pustila petnajstletno uporniško hčer­ko. Junakinja ob pospravljanju sestrine hiše odkriva njeno bolestno obsedenost z reko in drugimi ženskami, ki so se v njenih mračnih globinah poslovile od tega sveta. Pri tem je zmeraj bolj prepričana, da Nelina smrt ni nesreča ali samomor. Toda v Beckfordu je tako, kot v malem mestu mora biti: vsi vse vedo, a nihče ničesar ne pove, zato Jules zabrede v nevarnosti.
Kakor Dekle na vlaku nam avtoričin najnovejši roman ponuja pogled na dogajanje z različnih zornih kotov. A tokrat je pripovedovalcev več kot deset, kar je na trenutke naporno. Zve­či­ne so skrivnostni in sumničavi, zato se resnice od njih ni nadejati. Ne zmorejo je povedati niti sebi, kaj šele Jules ali bralcu, zato je roman poln napačnih sledi. Poleg tega linearno pripoved ob­časno prekinjajo njihovi spomini ali tretjeosebni prizori smrti iz preteklosti. Kljub temu branje lepo teče, mrakoba in mističnost pa se mešata s srhljivimi scenami, pri katerih je bolje imeti pri­žgane vse luči v hiši.
Ob pretežno ženski nabor likov je avtorica postavila nekaj posebnih dedcev, ki mešajo štrene beckfordskim sosedam in bralcu. Ravno toliko jih je, da je roman prijetno vzvalovan, a hk­ra­ti dovolj uravnotežen, da ne gre za povsem babje čtivo. Vsekakor je krasna študija medsoseskih odnosov v relativno zaprti skupnosti, ki hladno posega po skraj­nih rešitvah, da ohrani skrivnosti globoko pod gladino. 

Pod gladino (Paula Hawkings) objavljeno: Joker 289
avgust 2017