Revija Joker - Mortal Kombat X

IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 4 » Mortal Kombat X
Mortal Kombat X

Sneti cvili, ko mu roj žužkov odgloda gonade. A se zabava.

Samo od sebe se zastavlja vpra­ša­nje: so pretepačine za zahodno ig­ralsko občinstvo še relevantne? Jih v našem svetu mob, fif, codov in f2pja sploh še šmirgla kdo razen geekov, mahnjenih na japonsko risankavost? Odgovor: da, če so narejene po licenci, na primer stripovski in rokoborski - ali če se kličejo Mortal Kombat. Pri njegovi deseti osrednji izdaji smo, ljudje pa so ob izidu vseeno množično leteli po izvod v trgovine. V Veliki Britaniji se je MKX takoj povzpel na drugo mesto najbolj prodajanih iger, ne da bi merilci upoštevali en sam di­gitalen izvod.

V skladu s triindvajsetletnim izročilom je Mortal Kombat X od strani gledana pretepaška igra eden na enega. Borilni sistem ni najbolj kompleksen in dodelan, vendar je špil poln žmohta.

Po tem se vidi, da mnogih ne zanima toliko tehnična perfektnost, s katero si glave razbijajo tokijski razvijalci. Dokler je ta plat solidna, jim je bistveno to, da se bombastično garba in okrutno ugonablja poražene nasprotnike. To je zapisano v na­šem starorimskem, eh, recimo bobu bob, živalskem DNKju. O čem se še zdaj govori? O kakem gosposkem boksarskem dvoboju ali o tem, kako je Tyson Holyfielda ug­riznil v uhelj? O tem, kako uravnote­že­no je bilo finale minulega svetovnega pr­venstva v nogometu ali kako je Nemčija ma­lo prej razsula Brazilijo na prafaktorje?
Taki smo, jebi ga. Koprneči po krvi in ekscesu. In razvijalci NetherRealm, ta Pop­TV sveta iger, to vedo zelo dobro, saj je MKX pravoverni Kombat. Brutalen, črevast, poln fatalityjev, jadikovanja in kričanja "FINISH HIM!", ter ves obešenjaški. Z obe­šenci. To sem hotel reči.

Takeda (levo) je eden iz nove garde, nekakšna liukangovska dobričina, ki operira z zanimivim verižnim mečem. Tepe Ermaca, telekinetičnega nindžo, ki je bil tudi v devetici leta 2011.

Pobje, idile je konec, delat!
Špil se začne kmalu po porazu znanega zlobneža Shao Kahna, ko se pokaže nova grožnja. Namesto njega nad Zemljo privrši padli starobog Shinnok iz mrtvaškega Netherrealma. Še dobro, da uletijo Johnny Cage, Raiden in druge dobričine ter mu preprečijo nakano. Hkrati zavdajo coprniku Quan Chiju, ki ima ujete duše številnih junakov, od Liu Kanga do Kung Laa. Sub-Zero, Scorpion in Jax se povrnejo v človeško obliko, drugi ostanejo podložni smrdljivcu pepelnate polti.
V dvajsetih letih miru, ki sledijo, se Cage in Sonya spečata in imata hči Cassandro, razplodi se Jax, Scorpion in Sub-Zero načelujeta vsak svojemu klanu, šaolinski bojevniki nanovačijo mladince in nasploh je vse tako v redu, da ne more scene pokvariti niti Karel Erjavec. Celo v Outworldu, kjer oblast prevzame Kotal Kahn, ni preveč napeto, odštevši partizane na strani Shaove hčerke Mileene. A pod vso to idilo brbota nesnaga in eksplodira folku naravnost v faco. Aiiieee! Nesoglasja med frakcijami na Zemlji in v Outworldu, Quan Chijevo vmešavanje ter martinovska izdajstva pripeljejo do Shinnokove osvoboditve. Jejhata.
Vic torej ni več v turnirju, kamor bi se bojevniki zgrnili ščitit svoja ognjišča, temveč v zgodbeno podprtem udrihanju, kjer je na kocki prihodnost vsega planeta. Ne le našega, kajti Shinnok je ribjefrisen gravž, ki bi rad vse fajtersko nadarjene spremenil v nekdanjemu Scorpionu podobne, jeznorite suž­nje. Da ne omenjam ostalih. Sk­rat­ka, treba mu je jasno pokazati, kje mu je mesto. To storimo v poteku štorije, ki je zanimivejša, širša in bolj dodelana kot v večini pretepačin.

Med gledanjem štorijalnih animacij med obračuni v zgodbenem načinu te ob­čas­no presenetijo QTE-sekvence, kjer moraš pritisniti ali brzinsko drgniti nek gumb.

Receptura za uspeh
Borilne igre za samotarsko udejstvovanje tradicionalno ne marajo dosti. Zlasti zato, ker jih imajo Japonci za podaljške avtomatov, kjer šteje dvobojevanje z živimi nasprotniki. Rižojedci tako sežejo kvečjemu do začetnih in zaključnih animacij v Street Fighterjih oziroma neprivlačnega tekstovnega besedičenja v BlazBluejih.
Mortal Kombat X je drugačen. V story modu si ne izberemo lika po želji, marveč je pripoved podana kot film, v katerem zaporedoma prevzemamo vloge borcev, ki so nam jih namenili scenaristi. Nekatere bo to razočaralo, a nerealno je pričakovati tovrstno zaključeno fabulo, ki bi se dinamično spreminjala glede na to, koga si zaželiš. Postanemo električno bo­­žanstvo Raiden, maščevalni Scorpy in Jaxova hči Jacqueline Briggs, pa negativci, kot sta žuželčja mati D'Vorah in azteškoidni Kotal Kahn. Pesti in karatejsko iztegnjena stopala prekrižamo tudi z liki, ki jih drugače ni na igralnem seznamu, na primer z lasato baburo Sindel in vodnim nindžo Rainom. 
Škoda le, da niso vdelali alternativnih početij, kjer bi moral recimo nabunkati par kanalj zapored ali hoditi v desno in tepsti navadne soldate nindže. Vedno je eden na enega in ni kakih drugih naprednosti, kot so poškodbe delov telesa. MKX je v teh pogledih zvest izročilu, kar kajpada vključuje usmr­tit­ve - fatalityje. Te so tokrat posebej izrecne in nagravžne. Med drugim uzremo razsekano lobanjo, iz katere mezijo možgani, od hroščadi požrto tintaro, še bijoče srce, ki čmokne v trebušno votlino, in zversko glodanje teles. Resno, špil je dobesedno os­tuden in mi je kar malo načel duševno zdravje. Osemnajst plus, nedvomno.
Ker je treba buljenje v ogabnosti omogočiti še takim nerodam, je čas za izvedbo eksekucij sila dolg. Prav tako je moč nekatere izvesti le z dvema gumboma. Saj ne, da so ostale zapletene ali skrite, ampak hja, druga doba in to. Notri so takisto brutalityji, ki niso toliko odurni kot izrecno nasilni s serijami udarcev. Na srečo pa so se odpovedali oslarijam, kot so babalityji, friendshipi in animalityji.

Avtorji so si dali nemalo opravka z izbirnim zaslonom. Izbrana bojevnika se približata kameri in se predstavita, nakar 'odideta' na bojno prizorišče.

Shakespeare, ne skrij se
Ker govorimo o Mortal Kombatu in ne o Bioshocku Infinite, je jasno, da je pripoved hecna. Tu ne gre za nobeno umetnost, marveč za film B-kakovosti oziroma pogrošen strip - ki pa v svoji prazno- in poniglavosti uživa. Rivalstvo med Scorpionom in Sub-Zerom? Kljukica. Raidenova pametovanja? Da. Negativčev pokroviteljski odnos? Mhm. Kvotabilne enovrstičnice, kot je "You're the bug, I'm the windshield?" Normalno. Solzava ljubavna zgodbica in tekmovanje med starši ter otroci? Vsekakor. Po vsem polita obilna količina cenenega sira? Oja. Je pa res, da je štimunga na nek način vseeno zresnjena. In da ni več toliko buljenja v vimenozne babure, saj so joški v modrcih, ki ne dovoljujejo plahutanja. Nasploh so ženski liki nenavadno močni in neodvisni, pri čemer črnka celo preživi do konca igre. Huh.
Škoda, da neseznanjenim ni posvečene dosti pozornosti, nemara v obliki povzetka. Se ne bi čudil, če bi se prišlek izgubil v navalu nerazloženih likov in skakanja po prostoru ter času. Koga zna takisto zmotiti, da je treba občasno v quick time eventu stisniti kak gumb v skladu z zaslonskimi navodili. A če ti ne uspe, se ne zgodi nič hudega, in take ne prav pogoste dogodke napove izginotje črnega roba. In če kakega boja nikakor ne uspeš opraviti, ga lahko preskočiš. Upoštevaje, da te je umetna pamet v starih časih kiborško posilila že na drugi stopnji, smo res v nekih drugih časih.

Rentgenski napadi, x-rayi, so ločeni za vsak lik in poberejo kar nekaj energije. Toda merilnik si delijo s sposobnostjo prekinjanja kombinacij (break), ki je ključna.

A kot rečeno, igra cilja na široko publiko, ne na nišo. Tudi zato je v njej kar v redu priučevanje, ki razloži osnove in napredne tehnike, čeprav ne tako elegantno kot Killer Instinct. Tam ugotoviš, da so vnosi relativno enostavni in se v glavnem tikajo gibov v slogu od dol do naprej in gumb ali dvakratnih pritiskov smeri, dočim x-raye namesto kompliciranega inputa sprožiš s stiskom dveh knofov hkrati. Ni problema in ni treba imeti arkadne palice, dasi ta pomaga pri vzdušju.
Stick bodo uporabili naprednejši, ki jim skuša MKX ustreči s prikazom vnosov na ekranu med vadbo (tudi pri dveh igralcih!) in podrobno 'frame dato', kot se reče natančnim podatkom o tem, koliko sličic animacije traja določena poteza. Saj ne, da je to enako pomembno kot v Guilty Gearu in preostali osaški druščini. A če se mlatenja lotiš študiozno, boš odkril, da hitro dojemljivi borilni sistem ipak ni brez zrn.

Prizorišč niti ni dosti, trinajst. Vendar so na njih interaktivne točke, nekatera so na razpolago v drugačni barvi in na splošno so krasno izrisana ter animirana.


Flowchart Kang 
Temelji desetice so enaki kot pri predhodnici. To pomeni udarce z rokami in brce, menjavo drže ter blokado, za katero je treba držati gumb in ne nazaj kot v Street Fighterju. Vračajo se nadalje mogočni rentgenski udarci, x-rayi. Merilnik zanje polniš predvsem tako, da kasiraš batine, kar pomeni, da ima zaradi njih šanso za povratek tisti, ki jih dobiva po grbi. Nasprotniku ne poberejo ogromno življenja in v kombinacijah postajajo šibkejše, tako da se samo z njimi ne da zmagati. Gotovo pa je treba biti oprezen, kajti v animaciji tretja kosti si ob lep del energije. Taisto energijo uporabljaš za krepitve običajnih specialk in za prekinjanja sovražnih napadov, zato je dobro, da jo uporabljaš taktično. Seveda se moraš naučiti, kateri napadi so v kateri situaciji varni ali ne (safe / unsafe) in podobne zadeve iz pretepaške osnovne šole. 
Tudi na nekoliko globljem nivoju je MKX pretepalka taiste baže kot predhodnik. Zanaša se na vnaprej pripravljene nize udarcev, stringe, v čemer je podobna Tekkenu. Vsak lik ima neko količino teh vnaprej pripravljenih kombinacijskih nizov, ki so poleg x-rayev edini način, da v kratkem času zadaš opazno količino poškodb. Po možnosti z držanjem nasprotnika v zraku, žongliranjem. Fora je v tem, da naštudiraš tista zaporedja, ki zadajo največ škode in / ali so najbolj nepredvidljiva. In da znaš ustvarjati dvomljive situacije, iz katerih take nize sprožaš. Da te nasprotnik ne bi mogel loviti v pasti pri vstajanju, pa so Netherčani vdelali zamaknjeno vstajanje. 
Drgnjenje stringov je bila umetnost MK9 ter Injustica in je zdaj umetnost Mortal Kombata X. Je pa igranje vseeno nekolikanj drugačno, bolj prefinjeno zaradi omejene kondicije, x-rayev, raznoterih sposobnosti likov in izkoriščanja ozadij. Ta je moč uporabiti za rešitev iz kota ali za napad, tako da zgrabiš neko zadevščino in jo vržeš v nasprotnika. Med drugim starko, ki postopa po trgu. Da s tem ne bi pretiravali, lahko del ozadja uporabiš samo enkrat na fajt. Manj je nadalje poudarka na zoningu, držanju sovražnika s projektili na tis­tem delu zaslona, kjer ga želiš imeti. V devetki je bilo tega sposobnih dosti likov in čeprav jih zdaj spet ni tako malo, žongliranja pa je itak kup, je dinamika malce drugačna, bolj direktna in manj guilovo-kitanina. Tudi zato, ker je moč teči, tako kot v davni trojki. No, kakopak imaš onlajn vseeno kup drkad­žij, ki spamajo Sub-Zerov ledeni kip in pričakujejo, da se boš zaletaval vanj. Ampak flowchart Kenov, ee, Kangov je povsod dovolj, ne? 

Prvoosebno frpjska kripta, kjer odkleneš čuda stvari, je čudovita in vzdušna pogruntavščina s takimile presenečenji. Je pa res, da vandranje po njej terja čas.

Žlahta, strgana hrbtenica
Skratka, če si obvladal MK9, se boš v X počutil kot doma, kajti razmerje je nekako tako kot med Street Fighterjem IV in njegovo edicijo Super oziroma Ultra. In če ti je šel MK9 na jetra zaradi keep-away fanatikov, se boš v X nemara končno našel. Navsezadnje ni več Barake. Juhej. 
Prav tako ni marsikoga drugega iz stare garde, kar zna trdojedrne ljubitelje vznejevoljiti. Nekje sem zasledil litanijo, češ, da so prišleki posiljeni in enodimenzionalni. Ja, ker dosedanji osebki so na večplastni ravni bratov Karamazov :). Štekam NetherRealmovce, da so imeli dovolj pogrevanja župce in da so storili logičen korak. Nekatere geriatrike so obdržali, druge nagnali in namesto njih pripeljali svežo kri - dobesedno, saj so vsi požlahtani. 

Shinnok je novi glavni negativec, ki ga je treba odkleniti. Igralno mi ni bil nič posebnega in Shao Kahn je bil bistveno bolj impozanten. Ima pa kot šef dve obliki.

Ni sicer jasno, zakaj bi se spečala Sonya in Johnny, ki ob njej postane copata (kdo zdaj komu tre jajca?!). A njuna potomka Cassie je gajstna dečva, ki vihti pištolo in onegavi mednožja s teleskopsko palico. Njena frendica Jacqui Briggs z izboljšanimi mesenimi rokami je manjša izvedenka fotra Jaxa, Takeda je Kenshijev sin, dočim je Kung Laov nečak Fook Jin, oprostite, Kung Jin šaolinski mehih, ki je prvi izrecno gejevski moški lik v Mortal Kombatu. In ni prav nič poženščen in stereotipno pederski. Tektonske spremembe. Moram reči, da sem z novinci zadovoljen. Raznoliki so, od orjakov, kot je Ferra/Torr z gobčno spako na ramenih, prek orožarsko zanimivih, kot je Takeda z verižnim mečem, do pistolerosa Errona Blacka. Simpatični so mi in zlahka jih vidim, kako na plečih nosijo neogibno nadaljevanje. Vseh skupaj je borcev drugače petindvajset, od tega osem novih, plus dokupljivi Goro. 
A ne gre le za to, da so človečki in zverinčki tako stari kot novi. Vsak od njih ima tri variacije na isto temo in sleherna malce spremeni oblačila ter nekatere sposobnosti. Reptile je v eni na primer sposoben ustvarjati strupene oblake, v drugi postajati neviden in v tretji upočas­ni­ti tekmeca. Raiden se v enem movesetu teleportira, v drugem elektrokutira in v tretjem nastavlja pasti. Bistvena beseda tu je 'malce', kajti te variacije ne pomenijo, da so liki povsem novi. Vseeno pa to doda taktično plast in nadalje razgiba mlatenje. 

Kamera ni statična, marveč se razgibano odmika, ko sta borca vsaksebi, in se krepko približa, ko je treba od blizu pokazati kak spektakularen prijem. Takle.

Kangle in kripte
Akcija se ne odvija le v zgodbenem načinu. Po zgledu devetice je X nabito poln modusov in odklepabilnosti. Če se udejstvuješ samotarsko, nimaš na razpolago le posamičnih obračunov proti MKjevsko neživljenjski inteligenci, ki bo v isti situaciji enkrat žrla škodo in ti drugič z levo roko odvzela pol energije. Izbereš lahko 'test your luck', kjer si v vsaki rundi deležen naključne spremembe pogojev - padajo meteorji, onemogočene so kombinacije, prizorišče se ovije v temo. Pa stolpe, kjer si izbereš bolj ali manj zahtevno 'avtomatno' sosledje nasprotnikov. Če se ti za isto konzolo ali pecejem pridruži sotrpin, se v test your luck podata skupaj, v kustom kombatu sama določita pogoje oziroma gresta v test your might, kjer s knofodrkom uničujeta predmete. Nato luzer požre fatality in odjoka domov k mamici. S krvavimi solzami. 
Z vsakršnim udejstvovanjem višaš nivo svojega avatarja in nabiraš solde, s katerimi kupiš marsikaj, od bednih sličic prek oblačil do usmrtitev. Ker so NetherRealms nagajivi in kreativni, to ni narejeno v obliki me­nijske trgovine, temveč vzdušne prvoosebne avan­turice, kjer v slogu starodavnih frpjev vandraš po pokopališču, votlini in sličnih okoljih. V zameno za kovan­ce razbijaš stvari, kot so nagrobniki in trupla, da dobiš robo, uporabljaš predmete, da si odpreš pot naprej, in se treseš, ko ti za vrat skačejo nepridipravčki a la pes in pajek. Odkrižaš se jih s QTEjem. 

Celo upoštevaje MKjevo tradicijo fatalityjev je X v tem pogledu na prestolu serije. Naluknjane in odtrgane čefare so nekaj vsakdanjega, a tu se seznam ne konča.

Spletna slika
Ob priklopu na internet se obelodanijo nadaljnje opcije. Tu je spletna inačica stolpov in pridružiš se eni od petih MKjevih frakcij - morilci Lin Kuei, ameriški specialci ... -, ki se v tedenskih ciklih borijo za prevlado. Več njihovih ciljev kot izpolniš, več možnosti za zmago ima tvoja stran. S tem so povezane posebne usmrtitve, faction kills, katerih nabor se veča z zmagoslavji frakcij. Prav tako se mlatiš z zajebanim frakcijskim šefom, ki je napumpan običajnež, in sodeluješ v posebnem stolpu. 
Največ ljudi se bo podalo v običajne nalinijske boje, ki so spet večvrstni. Lahko greš lurkat v sobane in izzivat vidne nasprotnike, lahko se greš 'zmagovalec ostane' (king of the hill) ali zaupaš samodejnemu iskalniku, da najde gmajno za rangirane ali nerangirane obračune. Postopki so manj zanesljivi in hitri kot v Ultra Street Fighterju IV ter najnovejših BlazBluejih, kar velja tudi za bojevanje. Namreč zato, ker MKX uporablja nekoliko zastarel način sporočanja podatkov, kar vpliva na gladkost in zamik. Je pa res, da posledice niso prehude in da kljub svojemu vaškemu internetu nisem imel kritičnih težav z iskanjem ljudi ter lagom. Ob tem je gnida, ki predčasno zapusti boj, samodejno deležna alternativne usmrtitve, quitalityja. Zakon. 
Bolj me je zmotila druga nevšečnost - da na izbirnem zaslonu vidiš, za kateri lik se odloča spletni nasprotnik. To omogoča 'counterpicking', jemanje lika, ki je najboljši proti določenemu drugemu, kar je pri količkaj višenivojskem udejst­vo­vanju zoprno. Sliši se kot malenkost, a ni, saj vodi v neumno izbiranje v zadnjem trenutku in podobno prinašanje okoli. Capcom je v Super SF4 glede na vanilijino ina­či­co to hitro odpravil. Bodo tudi NetherRealmi?

Ena najbolj vzdušnih kombinacij sta stara sovražnika Sub-Zero in Scorpion. Kakor ostali liki ima vsak od njiju tri inačice, ki subtilno spreminjajo uporabnost.

Finish them!
Res je, da ima Ultra Street Fighter IV dosti reči poštimanih bolje in da je boljša igra, ki jo na peceju dobiš poceni in kmalu pride na PS4. Mortal Kombat X je ob njem nepopoln in okoren. Njegovi liki so veliki, a se premikajo leseno, lična in­teraktivna ozadja in variacije likov na akcijo ne vplivajo občutno, vse skupaj pa se močno zanaša na zapakirane stringe ter žongliranje. Gladkost, globina, količina možnosti v danem trenutku, občutek - vse to je v Capcomovem prvaku na višjem nivoju. 
Vendar ni pošteno, da komaj izdani MKX primerjam s špilom, ki se je v šestih letih skalil skozi štiri inačice. Tako ali tako se igri kljub istemu žanru precej razlikujeta. Fighter je radoživo risankast, tehničen in globok, Kombat pa plitkejši, a s temačnostjo in krvavostjo udarnejši ter igralno dostopnejši običajnim ljudem. Kar je nekako tako, kot je bilo s tema večnima rivaloma včasih. Bolj kot se stvari spreminjajo, bolj ostajajo enake ...

Mortal Kombat X
NetherRealm / WB za playstation 4, xbox one
objavljeno: Joker 262
maj 2015