Revija Joker - The Simpsons Game

IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 3 » The Simpsons Game
The Simpsons Game

FeboLord s fračo izpraši rit Kangu in Kudosu ter še Milhousu.

NIKOLI VEČ NE BOM ŠPILA O SIMPSONIH VNAPREJ OZNAČIL ZA LICENČNI APN! NIKOLI VEČ NE BOM ŠPILA O SIMPSONIH VNAPREJ OZNAČIL ZA LICENČNI APN! NIKOLI VEČ NE BOM ŠPILA O SIMPSONIH VNAPREJ OZNAČIL ZA LICENČNI APN! NIKOLI VEČ NE BOM ŠPILA O SIMPSONIH VNAPREJ OZNAČIL ZA LICENČNI APN! NIKOLI VEČ NE BOM ŠPILA O SIMPSONIH VNAPREJ OZNAČIL ZA LICENČNI APN! NIKOLI VEČ NE BOM ŠPILA O SIMPSONIH VNAPREJ OZNAČIL ZA LICENČNI APN!

Barviti so Simpsoni kot le kaj. Zanimivo, da so razvijalci raje kot tipična okolja ustvarili nove, igrarski vsebini primerne scenarije. Tako denimo jedrske elektrarne ne vidimo niti od blizu, šole in nakupovališča prav tako ne.

Da bi se to utegnilo pripetiti, sem namignil v neki napovedi dotične igre, špekulirajoč na podlagi izkušenj z EAjem in filmskimi pravicami. A izkazalo se je, da so novi Simpsoni dober naslov, ki ga nad povprečje dvigajo izvirnost, verna simpsonovskost in mavrična barvitost. Prav slednje - in seveda moja radost do TV-serije - je botrovalo temu, da sem se jih sploh lotil, zakaj nucal sem farboviti balzam za svoji očki, ki sta po prebijanju skozi pusta Hellgate in Jericho skoraj monokromatski postali. Priznam, začetni vtis ni bil najboljši, saj sem bentil nad nenatančnim nadzorom in nerodno kamero, malo pa tudi nad svojo motorično izzvanostjo. Zadeva je konec
koncev poskakovalščina, kar pomeni dosti globokih padcev in tisočero ponavljanj s peno na ustih. Toda četudi sta zameri še vedno na spisku, sem se mehanike navadil in užival v res slikoviti arkadi.
Štorija ni vsakdanjiška, kakršne so povečini epizode, marveč je obliki izdelka primerna. Proslavljena ameriška familija namreč odkrije, da nastopa v igri. Ko Springfieldu zapreti nevarnost, se Simpsoni iz pomagalne bukve naučijo svojih supersposobnosti in se odpravijo po pomoč k razvijalcu, ki je nihče drug kot njihov ata Matt Groening. Ne samo, da je zaplet 'igričarski', taka je tudi celotna vsebina. Že res, da je v prvi vrsti vseprisotno vzdušje iz animiranke, torej pregovorna kritika družbe, originalni glasovi, pristni risani odlomki, srečanje z vsemi očitnejšimi liki ter kraji in Bartovi štosi na račun fotrove zavaljenosti. A vse to je prežeto s satiro na rovaš naše panoge, tako v malenkostih kot v širšem okviru. Tu so male parodije v slogu Maria, ki išče gobe, in plakata Zero-Life z geekom s pajserjem, pa odseki nivojev, ki so videti kot Frogger, Gauntlet, japanski frpji ... Imena stopenj bodo igričarskemu razgledancu prav tako razpoznavna, recimo Medal of Homer, Grand Theft Scratchy in NeverQuest. Nadalje obiščemo igrin pogon in marketinški oddelek, stopnji, ki se neposredno delata norca iz založnikov, presenetljivo celo iz rodnega EAja. (Med drugim zasačimo EAjevega šefa, ki skuša podkupiti župana, da bi ne prepovedal prodaje njihovega nasilnega špila.) In nenazadnje se igra domiselno roga sama sebi, ko opozarja na tipične neumnosti, recimo da noben lik ne zna plavati, da sovražniki prihajajo od nikoder, da so povsod čudežno nastavljeni eksplozivni sodi in slično.

The Simpsons Game
Electronic Arts za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 173
december 2007

78