Revija Joker - Bayonetta

IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 3 » Bayonetta
Bayonetta

Sneti na meču in pištolah odleti med zvezde, kjer zapleše z ledrasto bjoč.

Hitra kontrolka: koliko ljudi, povezanih z baletom, poznaš? Mihail Barišnikov ... Čajkovski ... ee ... Ja. Eeee bi za bil za večino univerzalen odgovor. A če boš količkaj igral Bayonetto, se ti bo eden dodobra vtisnil v spomin. To je Japonec Hideki Kamija, avtor serije Devil May Cry in glavni zaslužnik za izdelavo igre, ki si zasluži naziv 'ba­let v elektronski obliki'. Le da je do kraja naspidiran, da ima glavna balerina namesto visokih petk načičkani pištoli in da rada pleše ob drogu. Pred ob­činstvom iz razčetverjenih angelcev.

Takele spopade pričakuj v Bajoneti: sekljanje in streljanje v krajših in daljših kombinacijah, nasprotnike, ki te mlatijo od blizu, skačejo nate ter nažigajo z razdalje, obilico krvi in veličastno arhitekturo.


Kekec, pozor!
Čeprav bom kmalu razložil, zakaj Bayonetta sodi med najboljše sekljačine vseh časov, moram opozoriti, da igra niti slučajno ni za vse. Na enem koncu ji bodo oporekali tisti, ki prisegajo na nove koncepte, saj je narejena po zgubanem kopitu. Junakinjo vodiš iz pogleda na njeno ljubko zadnjico in tvoja naloga je, da na osemnajstih docela premočrtno nanizanih stopnjah brez kakega povezovalnega nadsveta takisto linearno odhitiš do konca. Daleč največji poudarek je na razfukavanju sovražnikov s strelnim in hladnim orožjem, kar je direktno potomstvo Devil May Crya. Sleherni poraženec za sabo pusti valuto v obliki zlatih prstanov, variant svetniškega sija, ki jih unovčiš v zameno za nove bojne poteze, orožja, opremo, daljšanje črte z življenjsko ter magično energijo in podobno. Za vsak boj dobiš oceno, na koncu stopnje pa pokasiraš kipec. Med delanjem kebaba včasih premaguješ skakalne ovire, ki pa so zahtevne le v kakih dveh primerih, in rešiš nekaj mini ugankic, ki ne presežejo sprehoda po stikalih v tleh ali dovolj hitrega dospetja do prehoda po sprožitvi pojemajoče ure. Da, to je borilna 3D-akcijada iz kalupa, iz katerega so ulili stotnijo bolj ali manj žlahtnih žlahtnic.
Na drugem koncu bo problem japonska odbitost, ki zna biti povprečnemu Slovencu mrzka. Vajeni smo bolj zahodnjaških tovrstnih izdelkov, kot so God of War, Prince of Persia, Dante's Inferno in Darksiders, ki se navezujejo na naš način razmišljanja, okus in mitologijo. Tudi Ninja Gaiden nam je vobče kul, ker so v njem nindže in je precej resen. Bayonetta pa je blodja ljudi, ki veliko kadijo zdravilno zel in so v žlahti z našim striparjem. V zgodbi o starodavnem sporu med klanom Modrecev in Čarovnicami, katerim pripada Bajonetka, se mešajo Sveto pismo, pogumni žurnalisti, male punčke z očali, ki vidijo v drugo dimenzijo, Alighierijeva Božanska komedija, transformerska božanstva, vodne kapljice na bradavicah nezanemarljivih dojk, brutalna akcija, džez, opera, chaplinovsko prekopicevanje, ancientna magija, sodobna tehnologija, poleti v vesolje, panterji z nalakiranimi kremplji, filmski trakovi, črnski barman, motociklistične babe, prerokbe, gotska arhitektura, ameriški muscle avti ter komad iz šestdesetih Fly Me to the Moon v remiksih in originalu. Na tem ringlšpilu resnobnost zelo rada nenadno preskoči v smešnost in spet nazaj, zamorjena temačnost pa v psihedelično barvitost. Čeprav na koncu dobiš nekaj vtisa, da vse na nek čuden cagav način celo stoji skupaj in da je glavna fora v metaforah, v vmesne štorijalne sekvence zvečine zreš z WTF-izrazom na frisu. Animacij ni malo, saj skupaj segajo v kake pol ure, toda četudi so zrendrane vrhunsko, je animejski odfuk prilagojen Tokijcem, ki uživajo v kaosu stilov. Zen, pa to.

Dotični barabinič bo zdaj podlegel usmrtitvi. Ko jo sprožim z Y + B, se spodaj pojavi krog z navodilom, naj drkam B. Večkrat kot ga pritisnem v omejenem času, več 'megaton' poškodb bo mučenje zadalo.

Tudi estetika je drugačna, kot bi pričakoval človek s podalpske ulice. Dasi sovražniki razpadajo v zadovoljujočih pršcih krvi in te naskakujejo šefi planetarnih razsežnosti, oster kontrapunkt ponudi sama junakinja. Bayonetta je visoka temnolasa coprnica v črnem in rdečem ter z očali, ki cilje označuje z ikono naš­min­kanih ustnic, ob vsakem doskoku ji izpod dominatrixinih šolnov zafrfotajo metuljci, medtem ko si energijo vrača z lizikami. Ženska v moškem svetu, heh.
Skratka, biti moraš kar odprtih misli oziroma ljubitelj japonskega sloga, da boš stvar zakopčal. S svojo nebrzdano domišljijskosto je tako onkraj česarkoli normalnega, da meji na umetniško delo, vendar ji manjka enotnosti, njena zafiksana nenavadnost pa zna predstavljati visoko oviro za užitek. Pri tem demo na Xbox Livu in Playstation Networku ne pomaga dosti, saj edinstvenost seže kilometre nad par obračunov, ki jih v izkusimo v njem. 

Bayonetta
PlatinumGames / Sega za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 198
januar 2010

90
okvirčki:

Xbox 360 ali PS3?