Revija Joker - Rock of Ages

IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Rock of Ages
Rock of Ages

Sako

V tej mešanici akcijade in strategije spremljaš Sizifa, ki ima poln kufer večnega kotaljenja krogle v hrib, zato z njo raztrešči vrata pekla in se poda na sprehod po času. Sreča Leonidasa iz Šparte, vampirskega grofa Drakulo, bojevniškega papeža Julija II. in še veliko drugih zgodovinskih osebnosti, s katerimi tekmuje, kdo bo s kuglo prej pomečkal koga.

S soldi lahko za en spust izboljšaš tudi izklesanko. Ognjena prevleka naj bi delala več škode, a pri demoliranju zgradb ni bilo bistvene razlike.

Sizifovo orjaško frnikolo v pogledu od zadaj manevriraš po osemnajstih luštno zastavljenih progah, prepre­denih z veliko naravnimi ovirami, ovinki in bliž­nji­cami. Z začetka stopnje se po hribu nizdol odrolaš do masivnih vrat, ki jih moraš raztreščiti in pomendrati za njimi skrivajočega se poveljnika. Duri moraš zadeti večkrat, po vsakem uspešnem naletu pa se pogled za nekaj sekund oddalji v ptičjo perspektivo. Od tam po nasprotnikovi progi hitro razmečeš več vrst stolpov, katapulte, bombe, fene in kamnoločne mamute – vse, kar bi ga malo zaustavilo. Isto sovražni kotalilec stori tebi. Sredstva za prepreke nabiraš z rušenjem po progi razpostavljenih stavb.
Igranje spominja na Super Monkey Ball in dogajanje je z izjemo štirih preenostavnih šefovskih bitk, v katerih se poslužuješ ene in iste mehanike, kratkočasno. A prednjačita zlasti burleskna grafična podoba in humor, za katera se zdi, da ju je zasnoval montypythonovec Terry Gilliam, v Letečem cirkusu zadolžen za ustvarjanje nadrealističnih animacij. V vmesnih sekvencah je poleg poskakujočih in žlobudrajočih zgodovinskih likov veliko hecnih referenc na sodobna dela, kot so 300, Gospodar Prstanov in Matrica.

V zgornjem desnem kotu lahko spremljaš nasprotnikovo kroglo. Še najbolj zabavno jo je opazovati, ko s predirljivim krikom pade čez rob proge.

Štorija se razplete po pičlih štirih uricah, nakar se lahko kotališ v solerskem časovnem in točkovnem modusu ali se po spletu oziroma na deljenem zaslonu pomeriš z nasprotnikom iz mesa in krvi. Večigralstvo tovrstnemu naslovu dobro sede, saj umetna pamet ni slaba, a se pri postavljanju ovir ne more kosati s človeško pretkanostjo. Na žalost pa so ga razvijalci najbolj pobiksali ravno tu. Strežnik je prazen in spletne dvoboje pogostokrat kazi zamik, tako da še tiste redke bitke pustijo slab priokus. Bolj kul je igranje na deljenem zaslonu, a bi bilo fino, če ne bi nujno potreboval dveh padov, ki podpirata Xinput, najraje xboxovih. Starejši ploščki DirectInput ne delujejo, tako kot ne naveza joypada in tipkovnice ter miške.
Rock of Ages, ki ga tržijo na Steamu, nameša paleto ob­čutkov. Odlikuje se s podobo in čezlesnim humorjem, a izkušnja je prekratka in preveč poma­njkljiva, da bi lahko samozavestno izrekel “Kupi”! 

Rock of Ages
založnik: ACE Team
objavljeno: Joker 220
november 2011