Revija Joker - Poči gonobe

IGROVJE
stranka » igrovje » vedež » Poči gonobe
Poči gonobe

Kako nastane ognjenik? Kateri je najbližji in kateri najstrašnejši? S čim nam pravzaprav vulkani zavdajajo? Je v izbruhih kaj dobrega? LordFebo, ki je kot otrok najraje risal ognjene gore z mezečo žarjo, v počitniškem čtivu lahkotno odgovori na ta in še kakšno zvedavo geološko vprašanje.

Naš planet ni kamnito-kovinski monolit, trdna krogla od površja do sredice. V dob­rih štirih milijardah let se je strdila le nekaj­desetkilometrska skorjica. Del pod njo, ki mu pravimo plašč, pa je magma, židka zmes kovin in kamnin. Razlog ni samo v počasnem ohlajanju, marveč Zemljino notranjost razbeljeno ohranja razpadanje radioaktivnih elementov. Zaradi plastičnosti je podpovršinski sloj neprestano aktiven, kajti vroče taline se dvigujejo, nakar se ohladijo in zgostijo ter znova potonejo. Notranji nemir vpliva na skorjo, ki zaradi tega ni enovita, marveč razpokana. Kot veli geološka teorija, je trdna lupina planeta, tako imenovana litosfera, sestavljena iz ducata glavnih tektonskih plošč, ki dobesedno plavajo na mehkejšem plašču. Različne sile, med drugim vrtenje Zemlje, plošče nenehno rinejo eno v drugo ali jih silijo narazen. Zato prihaja do potresov, na stičiščih pa nastane še en geološki pojav: ognjenik.

Pompeji, ki jih je leta 79 zasul Vezuv, so najbolj poznana tovrstna katastrofa. Prebivalci sploh niso vedeli, da živijo ob vznožju ognjenika. Smrtonosen zanje je bil piroklastičen tok, hitro gibajoč se vroč zrak, ki jih je sežgal oziroma zadušil, nakar je nanje padlo par metrov pepela. Ta se je strdil okoli trupel in jih mumificiral. Pompeji so ostali nedotaknjeni 1700 let, kajti odkrili so jih šele koncem 18. stoletja. Izbruh je popisal Plinij mlajši (nečak znanega naravoslovca Plinija starejšega) in po njem vulkanologi imenujejo tip erupcije, ki steber dima dvigne do stratosfere.Več si preberi v Jokerju 288.
Članek, ki ima 3 strani (17.189 znakov) in 14 slik, bo v celoti na voljo 17.09.2017.
Poči gonobe
objavljeno: Joker 288
julij 2017

Članek bo v celoti na voljo 17.09.2017.