Revija Joker - Raystorm HD

IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » Raystorm HD
Raystorm HD

Misfit

Špil, ki ga kupiš na Xbox Live Arcade, je predelava avtomata izpred štirinajstih let. Kljub trirazsežni grafiki spada med starošolske, od zgoraj gledane streljačine (shootemupe), kjer z izbrano ladjico pokamo sovrage in švigamo med nevarnostmi. Nič novega, torej? Da in ne.
Na razpolago sta dve vrsti šmajsanja: primarni ogenj daje standardno rešetalo oziroma laser, dočim ima sekundarno sledilne sposobnosti in uporablja poseben merek za zaklep tarče. S prvim lahko streljamo samo na nasprotnike, ki so v isti 'ravnini' kot mi, medtem ko z drugim dosežemo vse. Dogajanje namreč ni omejeno na eno plast, saj so nebodijihtreba na vseh koncih: pred nami, za nami, pod nami ... Šele z uporabo lock-ona jih obdržimo pod nadzorom.

Čeprav začnemo nad urbanim okolišem, akcija doživi vrhunec v vesolju. Le kje drugje?

Dobro odmerjeno uletavanje neprijateljev gre z roko v roki s prefinjenostjo točkovalnega sistema, špil pa je dokaj zafrknjen že na najlažji težavnosti od osmih (!), a pri tem ostaja pravičen. Na koncu vsake stopnje čaka borba z obveznim šefom, ki ti zna dvigniti pritisk. Dolžina igranja je takenako primerna zvrsti, se pravi pol urice do zaključnih napisov. Je treba poudariti, da se hec skriva v vnovičnih skozihodih, študiranju vzorcev in točkovnih rekordih?
Žalosti pa cenenost ostalega. Že res, da je igra osvežena z novimi teksturami in bolj dodelanimi ozadji ter da dobimo modus extra. Tu se spremenijo barvna paleta, valovi sovragov in nabor šefov. V bistvu gre za izpopolnjeno inačico, podobno kot to počne Cave s svojimi verzijami Black Label. Kar je dobro. A razen spletnih lestvic in dosežkov ne najdemo ničesar, česar bi ne imela že prastara domača verzija za playstation 1. Prav tako manjka sodelovalni način za dva po spletu, saj je prisotno le tovrstno udejstvovanje za enim xboxom, cena je kar malo visoka in špil je v končni fazi vseeno star. Kar je slabo.
Toda nakup Raystorma HD vseeno ni brca v temo. Ig­ralnost je solidna in novi izgled ni od muh. Za ljubitelje šuterjev bo tole pravšnja zabava, čeprav nebistvena. 

Škoda, da je Taito sforsiral širokozaslonski prikaz in pri tem samo raztegnil sliko 4 : 3.

Raystorm HD
Taito za xbox 360
objavljeno: Joker 203
junij 2010