Revija Joker - Phoenix Wright: Ace Attorney

IGROVJE
stranka » igrovje » wii » Phoenix Wright: Ace Attorney
Phoenix Wright: Ace Attorney

Navi

Phoenix Wright je zvezda interaktivnih animejev o sodnih procesih. Kakor se formulacija sliši hecno, je z igralnega vidika super. Liki so neznosno simpatični in zgodbe samurajsko odštekane. Serija se je pričela na GBAju in nato z manjšimi izbolj­šavami migrirala na DS, kjer cveti še danes. Opis odličnega petega dela, kjer kraljuje božanski tožilec Edgeworth, smo priobčili v Jokerju 201.

Kako tožilstvu metati v fris dokaze, kaže menda edina nepikslasta sličica v igri.

Ob tej priložnosti ni slaba zamisel, da prejšnje špile kot kake mesečne epizodnice poizdajo za wii. Zgodba se med njimi namreč nadaljuje in ker te igre niso preveč razširjene, je podlaga za novince koristna. V spletni štacuni WiiWare so na voljo prvi trije deli, torej Ace Attorney, Justice for all in Trials & Tribulations. Cena ni težava, saj za 10 evrov po komadu dobiš še in še igranja. Večja nesreča tiči v tem, da je porte delal cvet lenuhov. Namesto da bi sledili zgledu Trauma Centra, segli po visoki ločljivosti in izkoristili wiijeve posebnos­ti, so z ročnih konzolic prepisali čisto vse. Tako na ve­­likem zaslonu buljiš v pikslaste diapozitive, ob če­mer si zrkla režejo žile. Da je žalitev še hujša, sličice ne segajo do robov, temveč mežikajo iz grdega okvirja. 

Sodniške obravnave se izmenjavajo z vohljanji po krajih zločinov. Gledaš jih iz prve osebe in po njih drsiš s pregledovalnim merkom.

Razočaranja ob češki podobi še ni konec, saj je izvedba tudi drugače pod kritiko. Zakaj pri pregledovanju prizorišč ne moreš kazati z daljincem, bi vedel samo Gumshoe. Namesto tega si kazalček prisiljen premikati s križcem, ki niti z mrdljajem ne nakaže, kje bi se utegnilo skrivati kaj pomembnega. Dvogovori ostajajo nekajvrstični in listanje besedne solate je nepotrebna muka. Glede kontrol sta edini večji razliki glede na dlančno drkalico v tem, da med zaslišanji ne kričiš v mikrofon ter da dokaze kažeš s polsmiselnimi zamahi daljinca. In kot da zanič grafika ter nadzor nista dovolj, stori korak nazaj tudi vsebina. Izvirna igra je imela na DSu dodaten, peti primer, ki ga je tukaj treba dokupiti. Neverjetno. 
Saj ne rečem, pod temi nerazumljivimi odločitvami tiči zdravo srce. Težava je v tem, da smo se mnogi ob njem že pogreli in tedanje šibkosti vzeli za nujno zlo prenosnosti. Na wiiju tega opravičila ni, zato je takšno diletantstvo res težko gledati. 

Kul bi bilo, če bi posneli glasove in s tem likom dali še več globine. Sploh Edgeworthu.

 

Phoenix Wright: Ace Attorney
Nintendo za wii
objavljeno: Joker 203
junij 2010