Revija Joker - Evoland

IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Evoland
Evoland

Sneti si zglanca rožnata očala do kris­talnega sijaja. Ne pomaga.

Kaj bi rekel na slab fantazijski roman, ki bi bil ponosen na to, da bi na amaterski način posnemal Tolkiena? Ali na cviljenje garažnega benda, katerega člani komaj znajo prijemati akorde, na vsak način pa hočejo žgati Lamb of God? Taka 'dela' se umeščajo med fanfiction, ljubiteljske umotvore na podlagi nečesa večjega, med katerimi je redko moč najti kaj omembe vrednega. Sem sodi Evoland, ki stoji na ramenih konzolnih frpjskih velikanov včerajšnjika. Nakar pade in se polomi.

Spočetka je igra vsa pikslasta, kakor bi vključil SNES. Ko v vodnjaku najdeš skrivnost (itak) in v divjini odpreš nekaj skrinj, iz te podobe nastane ...

Osnovna zamisel je simpatična. V pogledu od zgoraj začneš kot nazarensko pikslast lik v še bolj brutalno pikslasti krajini, po kateri akcijsko mlatiš nadpikslaste monstrumčiče in se počutiš, kot da si vklopil game boy. A dlje kot igraš, bolj moderna postajata videz in igranje. Z odpiranjem očitnih in malo bolj skritih zabojev dobiš 3D-grafiko, HD-teksture, zalogo energije, potezne bitke in tako dalje.
Hkrati špil vpeljuje nove pristope. Zdaj igraš kot v Zeldah (zlasti A Link to the Past), saj si zaprt v ječo, koder stopaš po stikalih v tleh, miniraš zidove in suvaš nasprotničke v prepade ... nato je na vrsti izrezek iz Diabla, kjer po ječi v realnem času tamaniš horde živalskih gnusobic ... vmes pa kakor v Final Fantasy (VII) padaš v naključne spopade na ločenem zaslonu s črto ATB, meniji in vsem, kar spada zraven. Tudi s playstationovsko renderirano vasjo, kjer te liki po­šiljajo od Poncija do Pilata in nad eno od hiš visi leteča ladja. Sčasoma jo dobiš, da znova obiščeš že obdelane lokacije in z novo opremo odkriješ spregledano.

... poligonska po zgledu Final Fantasy VII. Ne le slogovno, tudi drugače je kanaliziran ta legendarni frp, saj je tvoj lik blond in nosi orjaški meč.

A kmalu uvidiš, da se je smisel izjalovil. Evoland ni potovanje skozi zgodovino frpjev, temveč samotarska fanovska masturbacija na par naslovov v dosti slabši obliki od izvirnikov. Dolgočasne temnice, duhamorne pokrajine, bedni šefi in kup spopadov, ki so nezanimivi ter brez izziva celo ob dokaj nerodnem nadzoru, niso poklon zgledom, marveč jih sramotijo! Igra se vleče kot kurja čreva in ne zmore niti toliko srca, da bi podala bodisi resno, bodisi parodično zgodbo. Mimohod pristopov, ki jih navdušeno vzame iz naftalina, nakar jih čez nekaj minut za vedno odvrže, še poudarja plitkost nesmiselnega paketa, dolgega nekaj ur, ki na Steamu velja 10 evrov. Obvoz, čeprav si retro.

Fajn, a po dveh urah, ko sem dosegel diablovski ni­vo, sem bil igre že orenk naveličan. Razen starodavniške topline od nje nisem odnesel ničesar.

Evoland
založnik: Shiro Games
objavljeno: Joker 238
maj 2013

30