Revija Joker - Lords of Football

IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Lords of Football
Lords of Football

Case menedžersko pogodbo prekine že po prgišču srečanj.

Gospodarjev fuzbala sem se lotil s precejšnjo vnemo, saj je naslovček obljubljal ležernejšo obliko menedžerskega udejstvovanja od tiste, ki jo vsako leto nudita resnobna Fifa in še bolj računovodski Football Manager. Začetna urica je kljub odsotnosti licenčnega blišča delovala še kar spodbudno. Po izbiri poljubnega fantazijsko poimenovanega kluba (Manchester Reds, Torino Stars, Madrid Kings ...) iz pr­ve oziroma druge angleške, španske, nemške, italijanske ali francoske lige sem se znašel v lično oblikovanem mestecu. Tu sem kot nekdanji pristaš Simč­kov hitro pogruntal, kako se zadevi streže. Upravljanje z igralci namreč temelji na preprostem sistemu ikon, ki nakazujejo njihove potrebe, želje in duševno oziroma telesno stanje.

Na dogajanje na zelenici lahko neposredno vplivaš z ukazoma za vračanje v obrambo in izvedbo protinapada ter z deljenjem navodil posameznikom.

V mestnem predelu, namenjenemu treningom, sem športnike čez dan razporejal po različnih vadbah, ki so krepile podaje, streljanje enajstmetrovk, zračno prevlado in podobno. Poškodovance sem po tekmi premestil v stavbo, namenjeno fizioterapiji, mišično švohotne sem s povlekom miške premaknil v fitnes, dočim sem žogobrcarjem z ikono slabe kondicije naprtil tekanje po atletski stezi. Pasuljsko. V večernih urah sem na domala enak način poskrbel še za zadovoljitev socialnih teženj svojih podanikov. Opojnih substanc, plesa in ženske kompanije željne sem poslal v bar, medtem ko sem igralcem z velikim egom omogočil obisk radio postaje, kjer so si dali duška z intervjuji. Če so pri sproščanju pretiravali, sem jih naslednji dan v duhu Srečka Katanca postavil na kazensko zelenico. Škoda, da ni ustreznice Šmarne gore, kamor bi še vedno rahlo opiti lenuhi morali teči.

Vmesnik je ena redkih odlik te menedžerščine. S filtri, ki se tičejo veščin, osebnosti in zdravja, hitro poiščeš pomoči potrebne fuzbalerje.

A ta sprva simpatični del menedžerskega službovanja se je kmalu izkazal za plitkega in hudo ponavljajo­če­ga se. Opravljanje predsednikovih izzivov, s či­mer sem odklenil dodatne treninge in sila okrnjeno trgovanje z nogometaši, izkušnje nista bistveno popestrila. Manko globine pa se je za izredno kvarnega izkazal pri spremljanju in nadzorovanju srečanj, ki jih riše zadostna 3D-srčika. Že po par odigranih tekmah sem spoznal, da fuzbalerji moje temeljne taktične odredbe – nastavitve intenzivnosti napadanja, presinga in ob­rambe – upoštevajo bolj kot ne za prvo silo ali sploh ne. Ter da je občutek kaosa na zelenem pravokotniku moč prekiniti šele s finomehaničnim, a zamudnim in pretirano vsemogočnim ukazovanjem posameznikom (podaj, streljaj, steci). Dotično sreča­njem odvzame še tiste malo verodostojnosti ter obenem razvrednoti vse predhodne strateške nastavitve. Da lahko navodila naenkrat poneseš le do treh atletov, ni bistvena omejitev, saj je to za izvedbo akcije dovolj.
Za kar 25 evrov na Steamu bi se spodobila bistveno bolj dodelana, raznolika in poglobljena menedžerš­či­na, kakorkoli ležerna že.

Pri fantazijskih imenih bi se lahko tvorci bolj potrudili. Za Torino Stars igra Črnogorec Baso Polekšić, zvezda Barcelone pa je 'El Mago' Diminguez.

Lords of Football
založnik: Geniaware
objavljeno: Joker 238
maj 2013

40