Revija Joker - Neptune's Pride 2: Triton

IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Neptune's Pride 2: Triton
Neptune's Pride 2: Triton

Aggressor

Pred leti so se indiejančki Iron Helmet vprašali, kaj ostane od vesoljske strategije vrste 4X, če jo tako izsušiš žmohta, da zreš le še v golo lupino, pusto kot Marsova površina. Nastala je spletna igra Neptune's Pride (Joker 211).
Dvojka stopa po uhojeni poti slične enostavnosti. Na Triton.ironhelmet.com te špil samodejno pridruži sedmim soigralcem, cilj pa je, da prvi osvojiš vsaj 88 od 174 zvezd na igralnem polju. To storiš s pošiljanjem sil­nih flot, ki po vsemirju potujejo v potezah, narejenih vsako polno uro. Eskadre sestavlja le ena vrsta bojnih plovil, ki samodejno nastajajo na osončjih s tovarnami. Razen njih gradiš še finančne stavbe in raziskovalne postaje, s katerimi pospešiš plezanje po preprosti tehnološki lestvici. In to je to. Nobenega dizajna plovil, admiralov ali zbiranja izkušenj. Vmesnik ti celo ka­že razvitost soigralcev, le dogajanje na karti je skrito. Tako malo razdeliš ukaze, zapreš brskalnik in greš po­čet pametnejše reči, ker ena partija traja več tednov.

Za vsako floto v dosegu senzorjev veš, koliko potez bo potrebovala do ciljnega osončja, zato je srž igre natančna časovna kombinatorika. Če spremljaš in prožiš napade sredi noči, si v precejšnji prednosti.

Ampak zmerom se vrneš, kajti za preprostostjo se skriva svinjsko privlačen špil. Ob odsotnosti globljih igralnih mehanizmov se moraš namreč zanesti na instinkt in pretkanost. Skrbno motriš statistiko, da bi izluščil slabosti v strategiji soigralcev, predvsem pa skušaš ljudi izkoristiti. Zaradi izenačenosti je skorajda nemogoče zmagati s soliranjem, zato moraš sovrage spreti med seboj in si s priložnostnimi zavezništvi kriti hrbet. Ker alianse slonijo le na lepih besedah, je slejkoprej na vrsti serija izdaj in udarcev pod pasom, saj na kraju slavi le en. Zato tak špilčič požre dosti več kot 'nekaj odmorov za kavo'.
Če si vsako minuto ne grizeš nohtov ob tuhtanju, kaj razmišljajo tekmeci, je to zato, ker si namesto tega puliš lase. Triton ti gre pri tem na roko, kajti poglavitna novost je prijaznost tablicam in telefonom, da lahko plovilcem ukazuješ s straniščne školjke. Je pa to dvorezen meč, kajti mobilni vmesnik se na PCju obnese slabše od prejšnjega. Tudi več novosti bi lahko vdelali glede na prvenec, saj dobiš le še razširjeno raziskovalno drevo. Toda po drugi plati je špil zastonj, dokler igraš eno partijo naenkrat. Premijski račun za nekaj evrov mesečno ti jih omogoči več, plus postavljanje privatnih bitk. Če si slučajno nagnjen k izgubljanju kolegov zaradi izdaj v online igrah. 

V tehnološkem drevesu ni več postavke za višanje hitrosti flot. Lahko pa odslej v osončjih gradiš draga pospeševalna vrata, ki olajšajo zadnjo fazo.

Neptune's Pride 2: Triton
založnik: Iron Helmet
objavljeno: Joker 238
maj 2013


sorodni članki