Revija Joker - The Last Tinker: City of Colors

IGROVJE
stranka » igrovje » pc » The Last Tinker: City of Colors
The Last Tinker: City of Colors

Raveer

Akcijske platforme je davnega leta 1996 v tretjo dimenzijo popeljal prelomni Super Mario 64. Postavil je smernice in navdihnil rod podobnih barvitih špilov z risankastim junakom, ki drveč skozi pokrajino premaguje pisane hribe in doline ter skače falotom po glavah. Toda na računalnikih so take igrice redke. Ena od njih je bavarski The Last Tinker.

Iz tretje osebe vodimo gibčno opico Koru, ki z navigatorsko žverco Tap prebiva na obrobju Colortowna. Na obronku barve še živijo v sožitju, dočim v mestu razsaja nestrpnost, ki zaradi predsodkov preraste v sov­raštvo rdeče, zelene in modre. Pri močnih rdečkotih na površje priplava jeza, pogumne plave zajame depresija in radovedne zelenkote panika. Vse to privede vrhovnega duhca do te­ga, da si zaželi z bledico izbrisati skregani svet. Lep oris trenutnih razmer. Na nas je, da kot živalca s spo­sobnostjo upravljanja poenotimo prebivalce in rešimo dimenzijo.
Pisani in živi svet je luštno sestavljen iz papirja, lepila in barvnih odtenkov, podobno kot v Tearawayju za vito. Barvit je kot mavrični prdci stotih samorogov, tako da se je v slogu Assassin's Creeda z držanjem gumba za tek užitek dričati naokoli in se plaziti po dre­vesih ter brveh. Kmalu naletimo na sovražnike, ki se jih znebimo z dokaj preprostim udrihanjem po treh knofih, ki predstavljajo osnovne barve. Nepridipravi segajo od malih pack do velikih stvorov s špicami in gromozanskih šefovskih tjulnjev. Skladno z našim osvajanjem barv jim rastejo zaščitne avre, tako da moraš kasneje kombinirati barvne udarce. Barvne veš­či­ne je treba uporabljati tudi pri reševanju zagonetk z gobami. Velike gobe z uporabo zelene barve osedlamo in rušimo vse pred sabo, z modro jo spravimo v jok, da solze premagajo bledino ...

Svet je tako prešerno pisan, da mestoma bolijo oči. Povsod so razmetane skrivnosti. Naletiš lahko na jamske poslikave in rasto, ki rauha zelišča.

Špil lepo teče in te posrka vase, tako da devet ur zgodbe prehitro mine. Kasneje se lahko v vsako poglavje vrneš in pobereš skrivne čopiče, s katerimi odkleneš hecne efekte in božji način. Večjih zamer ni, mestoma zatajita nadzor ali kamera, toda umiranje je neboleče. Gre za posrečeno arkadno poskakovalnico, prepleteno s tepežem in reševanjem ugankic in odeto v luštno zgodbico. Zelo je primerna za mlajše, za katere so predvideli svojstveno težav­nost­no stopnjo. Vendar niso izključili hardcore igralcev, ki lahko izberejo smrt ob vsakem dotiku. Tako si za dva desetaka kupiš obilico zabave za staro in mlado.

Priporočljivo je igrati s ploščkom. Gobica nudi boljši nadzor in lajša boj ter avtomatsko skakanje, saj je dosti kombiniranja petelina in akcijskih gumbov.

The Last Tinker: City of Colors
založnik: Mimimi Productions
objavljeno: Joker 251
junij 2014