Revija Joker - Warhammer 40.000: Storm of Vengeance

IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Warhammer 40.000: Storm of Vengeance
Warhammer 40.000: Storm of Vengeance

Aggressor

Dobiti igričarsko licenco za Warhammer 40.000 je bilo dolgo teže kot naučiti orka uglajenega vedenja. Do lanskega marca, ko so Games Work­shop sprostili zavore. Eden od rezultatov je Storm of Vengeance za PC ter iOS. No, če gre soditi po njem, je bolje, da znova zapro duri v Workshop. Ob temle porazu bi si Bog-imperator zaželel, da bi ga odklopili z naprav, ki ga ohranjajo pri življenju.

Storm of Vengeance je klon risankavega razpostav­ljanja stolpičev Plants vs. Zombies. Oziroma klon klona, saj gre enostavno za preobleko naslovčiča Ninja Cats vs. Samurai Dogs, prejšnjega špila studia Eutechnyx. Na levi strani igralnega polja postavimo svoje stavbe, ki štancajo kanonfutr, in soldate po petih stezah pošiljamo na desno. Tam ima utrdbe sovrag, ki se nam zoperstavi na podoben način. Če ga naša vojska potisne dovolj daleč in uniči stavbe, zasede stezo. Ko si lastiš tri, si zmagal stopnjo.
Špil si kar prizadeva z raznolikostjo. Igraš z vesoljskimi marinci ali orki. Oboji imajo lastno trojico stavb, ki proizvajajo surovine ali zverine. Orki lahko svoje monstrume nadgrajujejo in se gredo magijo, marinci pa na bojišče kličejo terminatorje, dreadnoughte in podobne frajerje. V predahu med misijami bajtice in vojaštvo nadgrajuješ. Stopenj je več ducatov na posamezno kampanjo, vmes pa ti vržejo še kak samosvoje zaguljen izziv z omejeno količino sil.
A ni tako lepo, kot se sliši. Nadgradnje in stranske naloge ti kaj malo pomagajo, ko pa gre vsaka po istem kopitu in se spopadi kmalu začno grozno ponavljati. Slej ko prej najdeš pristop, ki ga uporabljaš do onemog­­losti. Po poldrugi uri igranja bi raje kušnil orka, kot špilal dalje. Bojni sistem je poln nelogičnosti in skritih vrednosti, kot so kritični zadetki, katerih možnosti ne izveš nikjer, četudi so lahko odločilne! Najprej se ob zmagah počutiš fajn, nakar postane jasno, da silicij goljufa in bljuva vojake kljub uničenim hišam.

Borci se radi spotikajo eden ob drugega in streljajo povsem napačne sovražnike. Je pa fajn, ko s terminatorjem takole blokiraš pot orkovskemu tovornjaku.

Še bolj boli mlahava predstavitev Warhammerjevega sveta. Podoba bi bila že deset let nazaj zastarela. Kdor je vajen brutalnih udarov marincev v Dawn of Waru, bo ob tukajšnjem kilavem gibanju nad avtorje pošiljal Inkvizicijo. Misije v obeh kampanjah so sicer povezane v pripoved, ki pa je butasta in deluje, kot bi nekdo iz Warhammerjevih kodeksov vkup naključno zmetal najbolj proslavljene vrstice.
Spričo nadgrajevanja sil je Storm of Vengeance pogojno primeren kvečjemu za zabijanje časa na tablici ali telefonu, kjer je pol cenejši. In ob orkovskih dialogih se bodo neznalci nasmihali. Na Steamu pa ga ne kupuj v nobenem primeru.

Warhammer 40.000: Storm of Vengeance
založnik: Eutechnyx
objavljeno: Joker 251
junij 2014