Revija Joker - Kingdom

IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Kingdom
Kingdom

Sneti

Ker so pikselartaste neodvisnice v modi, so se ga­ražni avtorji Noio odločili, da svoj tri leta stari brskalniški umotvor z ljudskim denarjem predelajo v orenk špil. A žal imata v tem kraljestvu podoba in vzdušje obilno prednost pred igranjem.
Zasnova je vsekakor samosvoja. Kingdom po srcu sodi med branjenja s stolpiči, tower defense, le da dogajanja spremljaš od strani. Skočiš v telo vladarja na konjiču in kopitljaš levo in desno. Glavno opravilo je dodeljevanje zlatnikov v posek drevesa, zidavo stolpa, nakup v trgovini in najem ljudi. Slednji nato sami odkolovratijo v naselbino, kjer pograbijo orodje ali orožje in se lotijo gradnje ter sečnje. S tem se vas širi in pojavljajo se nova orodja za kmetska opravila ter vojaške enote, kot sta katapult in vitez. Te so obvez­ne, saj se dan hitro prevesi v noč in preden se zdani, iz portalov na vzhodu in zahodu privršijo nakazice. Hočejo se dokopati do tvoje krone, pri čemer te branijo soldati in palisade. Če si ob tiaro, je partije konec in greš od začetka na novem, do neke mere naključ­no ustvarjenem ozemlju.

Vas kot simbol kraljevine se začne z ognjiščem, praporjem, štacuno in prgiščem postopajočih brezdelnežev. Toda na rovaš tvojega posredovanja kmalu zrastejo palisade in stražni stolpi, od koder strelice dežujejo.

Z izvedbenega vidika je špil privlačen. Ob spremljavi čarobne glasbe uživaš v krasnem pixelartu in več­plast­nem pomikanju ozadja, drncaš med radoživo divjadjo, klopotaš mimo žuborečih potokov in se treseš, ko te skušajo s čmokavimi zvokci poonegaviti mrakobne spake. Prav tako je nekaj graditeljsko-raziskovalne globine, ko z bornimi sredstvi odločaš, kaj izdelati in nadgraditi, katero opremo kupiti in kako da­leč v divjino jo mahniti. Vendar ti sčasoma zavda preveč kapric. Četudi si kralj, ne moreš izrecno ukazovati, kar je zaradi glupe umetne pameti zoprno. Vas bi mnogo laže obranil, če bi lahko določil, kam naj se kdo odpravi. Tako pa si odvisen od samovolje butcev, ki radi odtavajo in poginejo ter so nepopisno kilavi strelci. Naključna razpostavitev temeljev za zidove, stolpe in stavbe pomeni, da znaš biti vnaprej obsojen na propad. V nov cikel po smrti ne odneseš ničesar, kopitljanje pa je zaradi nadušnega konja lase puleče zamudno.
Tovrstna poenostavljenost bi se podala nekajevrskemu mobilnemu naslovu. Kot računalniška igra za desetaka pa je Kingdom kljub lepoti in vzdušju predrag, ter za nameček še preplitek in preveč zoprn. 

Ponoči iz čudežnih portalov navalijo deformirani pošastki (desno), ki se hočejo po vsej sili dokopati tvoje krone. Če drugega nimaš, jim lahko daš cekine.

Kingdom
založnik: Raw Fury
objavljeno: Joker 271
februar 2016