Revija Joker - Sébastien Loeb Rally Evo

IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Sébastien Loeb Rally Evo
Sébastien Loeb Rally Evo

Ob dobrem tomesečnem reliju LordFebo preizkusi še slabega.

Sébastien Loeb ni splošno znan dirkaški obraz nalik Schumacherju, Rossiju in Küzmiču. Toda dotični Francoz je najboljši dirkač v zgodovini, saj je v kronski disciplini WRC osvojil devet zaporednih prvens­tev. Devet. Zaporednih. Le za marketing človek očitno ne mara, zato nam ne prodaja ur in zobne paste z obcest­nih plakatov. Bo v ljudska srca 41-letni aktivni upokojenec potemtakem prišel s 'svojim' špilom? Žal ne, kajti milanska obrtniška ekipa Milestone, specializirana za dirkačine, se ni izkazala. In upam, da projekt ne pomeni njegove pogube, saj vemo, kaj se je zgodilo zadnjima dvema relistoma, ki sta videoigram posodila ime.

Nevzdušno, nenavdahnjeno in neprivlačno. Te besede dobro opišejo tale reli, ki ima še dodatno nesrečo, da je izšel ob Dirtu.

Drži, da je možno prevrtavanje časa ob kapitalnih trkih, a mimo tega to ni drifterska drsalnica po ograji z gasom do daske. Gre za kao resno simuliranje izogibanja smrekam, ki sodi v Dirtov razred. Nanj spominja tudi po modusih rallycross in hill climb. Vendar že prvi metri pokažejo konkretno slabši vozni občutek, naj gre za težo ali stik s tlemi. Avtomobili nenormalno drsijo in se prekopicavajo, kot bi bili iz kartona. Dodatna cokla zabav­nos­ti je 'kariera'. Igra mi je spočetka namenila bednega peugeota 106, nakar sem se moral mukotrpno in tla­čans­ko vzpenjati po neskončni lestvici. S tem, da je spodbujano zmagovanje, kar je ob nemogoči zahtevnosti skorajda kot no bonfire run v Dark Souls. Kakšen šampion neki, v prvem večeru sem par minut zaostal za predzadnje uvrš­če­nim. Rad bi videl junaka, ki bo povsod slavil.
Licence zveze FIA špil nima, zato ni celotne sezone, kot jo je vseboval nedavni WRC 5 (J268, 58). Poleg evropskih tal sem vozil še etape po Mehiki in Avstraliji, dočim je krožnih dirk le za vzorec. Nekako razumem, da dakarjevs­ka proga, kjer se je Seba takenako preizkušal, ne sodi v ta kontekst. Ampak obvezno bi morale biti notri stadionske superosmice. Dirkač je namreč svoje direktorstvo dokazal tako v X-Games kot na Race of Champions. Ima pa človek lasten razdelek z izzivi. Ta ponuja etape z njegovimi WRC-citroeni, od xare do DS3, in peugeotom 208 T16, s katerim je postavil rekord Pikes Peaka.

V relikrosu se zaletiš nasprotniku v rit in on se nato trikrat prekucne. Fizika je res čisto zgrešena. In to v ’simulaciji’.

Čeprav ima izdelek par potencialnih plusov, recimo Loebove govorance in duhca, za njegov nakup ni niti najmanjšega razloga. Stane enako kot Dirt, vsebina je slična in avtov je primerljivo število, kakšen model je več, kakšen manj. Toda grafika je za par nivojev slabša, volanizatorski filing pa resnično v falusu. Z nameček ima na PCju še mnogo problemov z volani. Znabiti bodo Italijani naknadno uredili podporo Logijevim modelom, izboljšali obupno vodenje, znižali moč nasprotnikov in ukinili nujnost zmagovanja. A niti v tem primeru to ne bo nikoli boljši domač reli, tako da pomišljanja res ni. Težavo imajo le nedeljski špilavci, za katere ni aktualne ponudbe. WRC 5 je bolj dojemljiv, a obenem skop in duhamoren. Bi bil naposled tudi čas za kakšno res dodelano arkadno peljanje čez drn in strn! Milestone, vas se vendar spomnim po prav dobrem Screamer Rallyju!

Sébastien Loeb Rally Evo
založnik: Milestone
objavljeno: Joker 271
februar 2016

48