Revija Joker - Pro Pinball Ultra: Timeshock

IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Pro Pinball Ultra: Timeshock
Pro Pinball Ultra: Timeshock

Sneti

Imamo Pinball Arcade, imamo Pinball FX oziroma Zen Pinball, imamo emulatorje starin – toda nekaj je fliperaškemu navdušencu še manjkalo. In sicer obuditev legende izpred skorajda dvajsetih let, Pro Pinballa. Ultra se reče moderni izvedenki, ki so jo naredili s kickstarterskim denarjem, kar kaže na lakoto publike po realističnem nažiganju virtualnih kovinskih žogic. Nadgradili, prilagodili in popilili so vse bistveno, od podobe do fizike, pri miru pa so pustili res odlični dizajn mize Timeshock, ki se je zobu časa uprla granitno. Morda sčasoma dobimo še ostale tri – The Web, Big Race USA in Fantastic Journey.

Če se ti je ob tem prizoru utrnila nostalgična PC-solzica, boš vesel novice, da je obnovljeni Timeshock na visokem nivoju. Tako grafično kot igralno.

Timeshock je mehanska marjanca brez fantazijskih elementov, kakšni prevevajo Pinball FX. 'Zgodba' v ozadju govori o potovanju skozi čas, obiskovanju celin in obdobij ter nabiranju kosov časovnega kristala. Celin je sedem, dobe pa štiri: prazgodovina, stari Rim, današnjik in prihodnost. Za uspeh je treba kakopak s kroglico natančno ciljati tarče, odbijače in rampe, pri čemer dostikrat šteje nizanje ciljev in hitrost (quickshot). Slednje prinaša spominke, od t-rexovega zoba do holograma, ki jih je moč nato še skombinirati. Kombinacije tvorijo domišljijska raziskovanja in dogodke, kot sta rimska dirka s kočijami (ciljanje ramp in orbit prinese višjo hitrost) in futuristična robotska vojna. Seveda ne gre pozabiti na slavno arkadno miniiigro na LCD-zaslonu. Tu v pogledu od zadaj po okroglem predoru krmiliš ladjico, s katero pobiraš dobrote in se ogibaš nevarnostim. Podoba je sicer zrnata, toda igranje je vznemirljivo, saj je plovilce podvrženo fizikalnemu pogonu, tako da ga je treba prefinjeno loviti. Večji kot je odmik od sredine, siloviteje se bo vračalo proti njej.
Timeshock je eden bolj zapletenih in spretno oblikovanih fliperjev, kar sem jih igral, in igral sem jih mnogo. Kompleksnost sistemov je opazno pred mizami v Pinballu FX in je na nivoju starih uspešnic v Pinball Arcadu. Obnovljena podoba je čudovita, zvok veren in fizika pretresljivo pristna. Timeshockovo gibanje žogice je posebna izkušnja. Na razpolago so tudi vse operaterske funkcije, prilagoditev prikaza za vertikalne zaslone in spletne lestvice. Celo šipo je mogoče odstraniti in krogle bezati lastnoročno. Edino, kar manjka, je pošten tutorial, ampak po drugi strani je v lastnoročnem odkrivanju zasnove nemalo čara. Petnajst evrov se za eno mizo sliši veliko, toda če ti tematika ustreza, je zelo veliko možnosti, da boš iz nje iztisnil ogromno kakovostnega bling-blinga. 

Pro Pinball Ultra: Timeshock
založnik: Barnstorm
objavljeno: Joker 280
november 2016